decembra 30, 2011

Andělé noci - Lili St. Crow

1. diel
Andělé noci
Anotácia: Skutečný svět je plný hrůz. Jen se zeptejte šestnáctileté osiřelé holky Dru Andersonové, drsňačky, která sama sejmula slušnou porci padouchů. Je ozbrojená, nebezpečná a připravená nejdřív zabíjet a teprve pak se ptát. Takže jí chvíli potrvá, než přijde na to, komu může důvěřovat...

Dru Andersonová je „divná“, kam až její paměť sahá. Cestuje s otcem od města k městu a loví strašidelné noční potvory. Je to zvláštní život, ale dobrý – dokud všechno nevybouchne v ledovém, zchátralém městě v Dakotě, když se jí kuchyňskými dveřmi vláme do domu hladový zombie. Osamocená a k smrti vyděšená Dru se ocitne v pasti, a bude potřebovat veškerý svůj důvtip a zkušenosti získané při tréninku, aby vyvázla živá. Příšery se rozhodly oplatit svým pronásledovatelům stejnou mincí, a tentokrát je na pořadu dne Dru. Šance na přežití? Mizivá až žádná. Pokud nevydrží do svítání, je po všem...


Môj názor: “Andělé noci“ sú prvá kniha z päť - dielnej série od spisovateľky Lili St. Crow. V USA je vydaných všetkých päť častí, pričom naši českí susedia sa môžu tešiť – na rozdiel od nás – prekladu prvej z nich.
Zámerne si objednávam knihy skôr v českom jazyku, pretože sa mi zdajú preklady také voľnejšie a pohodovejšie ako tie naše slovenské (česť výnimkám). Ale musím sa priznať, pri tejto knihe som sa dosť natrápila! Tým nechcem naznačiť, že bol preklad zlý...  to nie. Iba bol pre mňa trošku náročnejší na čítanie. Samozrejme, po čase si človek zvykne, hlavne keď sa doslova zažerie do deja!!!
Práve to sa totiž stalo mne...

Keby som to mala rozdeliť percentuálne, tak zo 70-tich sa kniha skladá z myšlienkových pochodov hlavnej hrdinky Dru a zbytok tvoria dialógy. Ale... tie myšlienkové pochody a vôbec všetko, čo sa odohráva v jej hlave je priam božské, a keď sa konečne objaví nejaký ten dialóg, tak si poviete, že to čakanie naň stálo za to.

Dru je knižná postava, ktorá sa mi páčila od začiatku až do konca. Keď je človek oboznámený so skutočným svetom, v ktorom sa všetky odporné bytosti od výmyslu sveta nepohybujú po nociach len vo filmoch,  jeho rebríček životných hodnôt vypadá trošku inak ako u normálnych tínedžerov. Keď sa večer ztmieva a jej otec odchádza na lov, zakaždým si uvedomuje, že to môže byť posledný krát, čo ho vidí živého. Uprostred noci počuje zvuky a vidí tiene za oknami a vy viete, že jej strach z nich je skutočný a oprávnený.
A keď nastane deň, kedy sa jej otec naozaj nevráti, ocitne sa sama bez jedinej osoby, ktorá by jej mohla pomôcť, s obmedzenými finančnými prostriedkami a hlavne, z vyplývajúcich okolností, bez strechy nad hlavou, vtedy to začína byť naozaj zlé. Je sama, má strach, je zúfalá a vy si poviete, že by ste sa cítili úplne rovnako. A práve kvôli týmto prirodzeným ľudským vlastnostiam, vyplývajúcich z  ošemetnej situácie, som ju mala tak rada.

Keď už si myslí, že sa ocitla na samom dne a doslova sa jej chce zomrieť,  prichádza nečakaná záchrana v podobe jej spolužiaka, menom Graves.  Je záhadný a zo začiatku človek nevie, čo si má o ňom myslieť, a o čo mu vlastne ide, že jej chce pomôcť. Ale ako náhle sa veci pohnú ďalej, Dru zisťuje, že jeho pomoc a priateľstvo  je naozajstné a nezištné. Graves mi pripomínal ten typ vedľajšej postavy, aké majú v knihách hlavné hrdinky svojich najlepších kamarátov po svojom boku, ktorí sú do nich tajne zaľúbení alebo z nich autorky urobia gayov aby nevznikali ľúbostné trojuholníky. Sú milo neohrabaní, predstavujú skvelú podpornú jednotku a srší z nich nezameniteľný sarkastický humor.
A Graves presne taký bol. A o to viac to bolo krajšie, keď sa z ich kamarátstva na začiatku vytvorilo oveľa väčšie puto.  Boli naladení na rovnakú vlnu, a koľkokrát stačil iba pohľad bez slov, aby rozumeli jeden druhému.
Samozrejme, nebol to žiadny super hrdina. Vedel si od ľaku pekne pokričať a s vyplakávaním si mohol s Dru podať ruky (svojím spôsobom mi práve toto pripadalo veľmi rozkošné). Ale na druhej strane sa kvôli nej vedel pozrieť všetkej tej hrôze pekne do očí, bez toho aby vzal nohy na ramená. A to si podľa mňa vyžaduje tiež určitý druh odvahy.  A ja som si ho kvôli tomu všetkému naozaj zamilovala.

Dokopy sa v knihe toho veľa nestalo, ale pri čítaní som sa naozaj bavila a verím, že tento prvý diel bol takou predprípravou na ďalšie pokračovania, na ktoré sa naozaj veľmi teším. Druhý diel zo série by mal vyjsť v decembri tohto roku, vo vydavateľstve BBart.
Moje hodnotenie je 5* a knižku vrelo odporúčam.


2. diel
Zrádce
Anotácia: Skutečný svět je děsivý. Jen se zeptejte šestnáctileté osiřelé holky Dru Andersonové, drsňačky, která už měla tu čest se slušnou dávkou padouchů. Je ozbrojená, je nebezpečná, a nevzdává se bez boje. Takže jí nějakou chvíli potrvá, než zjistí, komu může věřit… Chudák Dru. Její rodiče jsou dávno po smrti. A ona se právě dozvěděla, že krev, která jí proudí v žilách, není tak docela lidská. Její podivný a hezký zachránce, ji teď ukryl v tajné Schole pro džampíry a vlkodlačí dorost. Potíž je v tom, že ona je tam jediná holka. Je to opravdu tak nepříjemné?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...