decembra 31, 2011

Incarnate - Jodi Meadows

Newsoul series


Incarnate
1. diel
Anotácia:

Môj názor:Na začiatku recenzie by som chcela v prvom rade spomenúť, že s knihou ako je Incarnate som sa ešte nestretla. Na knižnom trhu sa objavujú rôzne diela rôznych žánrov. Vo veľa prípadoch, hlavne čo sa fantasy týka, sa podstata príbehov od seba až tak neodlišuje. Máme tu nadprirodzené bytosti všelijakého možného druhu a sem tam sa tu objaví niečo nové. Ale v konečnom dôsledku sa neustále točíme v jednom začarovanom kruhu. Hlavný rozdiel týchto diel spočíva v autorovi, ktorý z tohto opakujúceho sa stereotypu urobí niečo neskutočné a výnimočné, čo vás chytí za srdce.
Aby ste vedeli, o čom to tu točím, pomaly sa dostávam k pointe...
Jodi Meadows so svojou knihou Incarnate dokázala, že ľudská fantázia je naozaj neobmedzená a obohatila fantasy žáner o nový smer. A keďže je to jej prvotina, o to viac je to obdivuhodné. Príbeh je veľmi originálny a pre mňa to bola príjemná zmena.

Ľudia s dušami tisíce rokov starými, ktorí umierali a následne sa rodili do novej generácie. Pričom si všetky svoje predchádzajúce životy pamätali, rovnako ako poznali každú dušu medzi sebou.  Až raz, sa jedna duša nevrátila a nahradila ju celkom nová.
Ana je dievča, ktoré žije osemnásť rokov s vedomím, že niekoho pripravila svojím narodením o život. Nepozná dôvod tejto “chyby“, rovnako ako nikto iný. Vyrastá s matkou,  ktorá ju za túto skutočnosť nenávidí, a všetci ľudia, s ktorými prišla do kontaktu (a bolo ich pekelne málo) jej dávajú pociťovať rovnaké pohŕdanie. Tak si viete predstaviť, že to chuderka nemá vôbec ľahké.

Nachádzame sa v dobe... ? Prisahám Bohu, že netuším akej!
Pri čítaní som si predstavovala prírodné prostredie, lesy, lúky a medzitým domy, aspoň tak bolo opisované miesto, kde Ana vyrastala so svojou matkou. Túlať sa sám po tomto zvláštnom svete je dosť nebezpečné, keďže môžete naraziť na takzvané sylfy alebo drakov. Ale na druhej strane sa tu nachádzajú všelijaké technické vymoženosti a ľudia využívajú ako dopravné prostriedky obyčajné autá a používajú počítače.
Takže si viete predstaviť moju zmätenosť nad touto dobou...

Hlavná podstata príbehu je REINKARNÁCIA, okolo ktorej sa to celé rozvíja. Ale príbeh je predovšetkým zameraný na Aninu postavu, ktorá sa rozhodne opustiť svoju matku a vydať sa do sveta hľadať odpovede na otázky, ktoré jej doteraz nebol nikto schopný zodpovedať.
Na svojej ceste spoznáva Sama, ktorý jej pri jednej príležitosti zachráni život a rozhodne sa pokračovať s ním, pretože si uvedomí, že sama by nikdy neprežila. Sam jej nezištne pomáha a Ana je jeho pomocou poriadne zmätená. Celý život jej matka vtĺkala do hlavy, že je bez duše a pri ňom začína zisťovať, že to nemusí byť celkom pravda.
Zdroj obrázkov: deviantart
Vzťah, ktorí mali medzi sebou títo dvaja bol neskutočne krásny. Jeho priebeh bol prirodzený a nenútený. Pomaly poznávali jeden druhého a začínali sa navzájom potrebovať. Bolo to také jednoduché a nežné, že to proste išlo samo.

Ich príbeh ma tak pohltil, že som sa nepozastavovala ani nad samotnou reinkarnáciou, ktorá tu hrala hlavnú rolu. Neviem si predstaviť, že by človek mohol prežívať jeden život za druhým. A to zakaždým v inom tele (nehladne na pohlavie!) a ešte k tomu si všetky predošlé pamätať. A čo je najdôležitejšie, pamätať si navyše každú vlastnú smrť! Brrr....

Odhliadnuc od toho a od naozaj dojímavého vzťahu Any a Sama, sa v knihe odvíjal veľmi zaujímavý dej, ktorý bol záhadný a tajuplný. Na každom rohu číhalo nebezpečenstvo, a nie vždy malo zvieraciu 
podobu. Nepriateľ sa počas celej doby skrýval, aby to mohol na konci hlavným hrdinom poriadne zavariť a samotný príbeh pekne zamotať.

Incarnate je prvá kniha trilógie s názvom Newsoul a jeho druhé pokračovanie sa chystá v USA na rok 2013. U nás alebo v Čechách sa zatiaľ neplánuje jeho preklad. Ale stále môžeme dúfať, ako aj pri iných skvelých knihách... :-D
HODNOTENIE 5*

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...