decembra 27, 2011

Nástroje smrteľníkov - Cassandra Clare

4. diel
AnotáciaNeznámy vrah zabíja Lovcov tieňov, ktorí patrili do Valentínovho kruhu, a ich telá ponecháva v New York City, aby tak vyprovokoval nepriateľstvo medzi Podsvetím a Lovcami.
Napätie v meste narastá, a Claryne plány žiť tak normálne, ako sa len dá - trénovať za Lovkyňu a pokračovať vo vsťahu s Jaceom - dostávajú trhliny. Ako sa Jace a Clary ponárajú do záhady zavraždených Lovcov, objavujú tajomstvo, ktoré má pre nich hlboké osobné následky - následky, ktoré ich vzťah môžu posilniť, alebo zničiť naveky.
Podsvetím medzitým otriasa krvavá vojna medzi upírmi, a iba Simon - Denný, ktorého chce každý mať na svojej strane - môže rozhodnúť o výsledku. Škoda, že s Podsvetnou politikou nechce mať nič spoločné...

Recenzia: Recenzia obsahuje spoilery!!!
Keďže prvé tri knihy série Nástroje Smrti som prečítala doslova na „ jeden nádych„  , s očakávaním som sa pustila do štvrtého dielu tejto série pod názvom Mesto padlých anjelov .
Aj keď sa musím priznať, že som dosť dobre nevedela, čo mám očakávať.  V podstate tretím dielom sa všetko uzavrelo, teda aspoň čo sa týkalo toho typického, ako sa to v knihách končí, že nepriateľ bol porazený hlavnými hrdinami a všetko dobre dopadlo.
Tak som sa pustila do čítania s očakávaním, čo si pre nás Cassandra pripravila. Je pravda , že tých možností moc nebolo na výber , buď mohla opäť nejakým zázrakom vzkriesiť Valentýna , alebo vymyslieť niekoho nového, koho by bolo treba poraziť .... alebo.....
Priznám sa , že hlavne som sa tešila na dve moje obľúbené postavy a to Jaca, ktorého sarkazmus, trefné poznámky a občasný šarm štrkáča milujem už od začiatku a potom na Simona , nášho milého upíra , ktorý vedel Jaceovi veľmi dobre svojimi poznámkami a reakciami sekundovať a pri niektorých ich dialógoch sa človek skutočne dobre pobavil .
A tak som sa do toho pustila.
Keď sa spätne nad knihou zamyslím, trvalo mi vlastne až do konca knihy, kým som pochopila , o čo spisovateľke týmto dielom išlo . Dokážem pochopiť recenzie a postrehy ľudí, ktorí boli možno trochu sklamaní a kniha nesplnila ich očakávanie a priznám sa , že hoci tento názor nezdieľam , miestami som bola tiež prekvapená. Čakala som opäť knihu plnú akčnosti a súbojov a nečakaných, prekvapivých zvratov , miesto toho sa  začiatok niesol v takmer až pokojnom duchu. Prípravy na svadbu Jocelyn a Luka , Magnus a Alex si užívali spoločnú dovolenku a Simon pre zmenu chodil s dvomi ženami naraz a ani za ten svet sa nevedel rozhodnúť , či si má vybrať Isabelle , alebo Maiu ....
A propo , Simon ... ten sa postupne stával postavou okolo ktorej sa začal točiť celý dej. Nielen že si ho „ pozvala“  na stretnutie, vodkyňa upírov, o ktorej dovtedy len počul a snažila sa ho presvedčiť, aby jej pomohol zničiť Raphaela , okrem toho mu začali znepríjemňovať život nejaké tvory, ktoré sa ho pokúšali zabiť. Aby to nemal v tomto diele ľahké , priznal sa svojej mame, že je upír a tá to vôbec neprijala dobre . V tejto pasáži mi ho bolo naozaj ľúto až som sa pýtala, či to bolo nevyhnutné . Najdojemnejšie bolo, ako svojej matke vsugeroval, že všetko, čo jej povedal, bol len sen a on bude preč na výlete a nebude jej chýbať . Áno , takto postupne sa nám začínajú odhaľovať Simonove novo nadobudnuté schopnosti , ktoré on sám tiež ešte len spoznáva . Clary s Jaceom zatiaľ postavovo moc  vody nenamútia . Clary sa učí od Jacea bojové techniky a človek stále čaká, kam sa ich vzťah posunie ...Medzitým do deja vstúpi nová postava , Kyle , ktorý sa tvári,  že bude len spevákom v Simonovej kapele... no práve on mu pomôže a prichýli ho, keď odíde z domu a nemá kde bývať. Samozrejme, že postava Kyla tu nebola vymyslená len tak pre nič za nič a postupom času sa z neho vykľuje nielen vlkodlak, ale ako to už tak býva, bude v tom omnoho viac...
No a hneď začína byť trochu veselšie  a veci začnú naberať spád. Niekto vraždí Lovcov tieňov a snaží sa , aby rozoštval medzi sebou podsveťanov, medzitým Simon neovládne svoj hlad a zakusne sa k vlastnému zhrozeniu do maldučkého dievčaťa, Jace sa  začne správať veľmi divne , máva nočné mory, chudne , bledne a začne sa vyhýbať akémukoľvek fyzického kontaktu medzi ním a Clary.
Musím sa priznať, že trochu ma iritovalo Jaceovo jednanie, keďže dosť dlhú dobu človek skutočne nevedel, čo si má o tom myslieť. Pravda začala postupne vychádzať najavo vo chvíli, kedy Clary pochopila, že jeho vzkriesením sa zrušili ochranné runy, ktoré neboli obnovené a tak predtucha, ktorú mala sa pomaly ale isto stávala viac než reálnou.
Tiež som si myslela, že za všetkým stojí Camille , ale ako vždy , čo by to bolo za Cassandru, keby nakoniec všetko nebolo inak .
Postupne sa nám začnú odhaľovať veci, pri ktorých čítaní človeka začne až mraziť v kostiach ,  keď do hry vstúpi Lilith – matka všetkých démonov .
A tak ako vždy všetci naokolo Jace , ktorý sa „ záhadným „ spôsobom aj s Clary ocitne u Lilith , Simon , Isabelle, Maia , Kyle , dokonca aj Alex s Magnusom sa všetci stretú, aby opäť dobro vyhralo nad zlom, ale či to tentokrát tak bude , a aký má Lilith plán, to Vám prezrádzať nebudem  .
Jedno je isté až na konci človek pochopí , že tento diel knihy je predpríprava na niečo oveľa väčšie , čo nás v ďalšom diele čaká a priznám sa , taký koniec ako dala Cassandra  Mestu padlých anjelov by som teda skutočne nečakala . Ak som aj mala niekedy pocit, že sa na môj vkus deje toho v určitých pasážach málo , koniec a rozuzlenie bolo skutočne majstrovské a veľkolepé, ako to už v Nástrojoch smrti býva , a dovolím si tvrdiť , že budete minimálne tak prekvapení, ako ja.
Páči sa mi, kam sa v tomto diele posunula postava Simona a skutočne sa veľmi teším, čo sa z neho v ďalších dvoch knihách „ vykľuje“ .
Kniha ako celok ma nesklamala a určite to nebolo posledný krát, čo som ju čítala . Trošku menej Jacea a Clarey , trošku viac Simona, samozrejme okorenené o niektoré naozaj dobré hlášky zo strany oboch pánov i Clary ....
Clary se usmála a sklonila se, aby složila deku, kterou si sebou přinesli na sezení. "Ty máš prostě jenom strach, že mi najmou instruktora chlapa a že bude víc sexy, než ty."
Jace povytáhl obočí. "Víc sexy, než já?"
"To by se mohlo stát," řekla Clary. "Víš, teoreticky."
"Teoreticky by svět mohl najednou v polovině prasknout a já bych zůstal na jedné polovině a ty na té druhé. Navždy a tragicky bychom se rozešli, ale toho bych se nebál. Některé věci," řekl Jace se svým obvyklým pokřiveným úsměvem, "jsou příliš nepravděpodobné na to, aby se jimi někdo zabýval."
úryvok je prevzatý z českého blogu : Preklady knih



Koniec Mesta padlých anjelov  a názov ďalšieho dielu „Mesto stratených duší“ , dáva tušiť, že si s našimi obľúbencami toho v ďalších knihách užijeme až až . Začal sa totiž písať nový príbeh na ktorého rozuzlenie si budeme musieť počkať.
Každopádne kniha sa opäť čítala príjemne , takže kto ju ešte nečítal, rýchlo objednať alebo požičať a hurá do toho a nedajte sa znechutiť občasnými nie moc dobrými recenziami . Na túto knihu by si mal skutočne spraviť názor každý sám až po jej prečítaní.
Čakajú na Vás opäť Clary, Jace , Isalbelle , Simon, Alec , Magnus , Jocelyn , Luke , jedna vodkyňa upírov, matka démonov , párik vlkolakov a samozrejme Simonova kapela , ktorá sa aktuálne volá Prach Milénia, takže ako vidíte, partia je to dosť pestrá nato, aby bolo o zábavu postarané .
Tak si to pekne užite ...
Moje hodotenie: Dávam 4 hviezdičky a to len kvôli tomu, že hlavne po druhom a treťom pokračovaní sa štvorka spočiatku javí až moc kľudne a veci naberú spád až dosť neskoro.

Túto recenziu si pre nás pripravila naša verná čitateľka a priateľka Diablik :)

3. diel
Město ze skla

AnotáciaAby Clary zachránila život své matce, musí se vydat do Skleněného Města, dávného domova všech lovců stínů, přestože vstup do města bez povolení je proti Zákonu a porušení Zákona se trestá i smrtí. A aby toho nebylo málo, dozví se, že Jace ji ve městě nechce a Simona uvrhli lovci stínů do vězení, jelikož jim upír, kterému neublíží sluneční světlo, připadá krajně podezřelý. Clary postupně odhaluje další střípky z minulosti své rodiny a nalézá přitom spojence v tajemném lovci stínů Sebastiánovi. Valentýn sbírá veškeré své síly, aby jednou provždy zničil všechny lovce stínů, a jediná šance, jak ho porazit, spočívá ve spolupráci s odvěkými nepřáteli. Dokáží však podsvěťané a lovci stínů zapomenout na vzájemnou nenávist a bojovat za společnou věc? Jace si uvědomuje, jak moc je ochoten kvůli Clary riskovat. Podaří se Clary získat vládu nad svými nově objevenými schopnostmi a zachránit Skleněné Město?

2. diel
Město z popela
AnotáciaClary Frayová si toužebně přeje, aby se její život zase vrátil do normálních kolejí. Ale co je vlastně normální, když jste lovec stínů, zabíjíte démony, vaše matka je v kómatu způsobeném kouzlem a vy najednou vidíte vlkodlaky, upíry a víly? Kdyby se Clary obrátila ke světu lovců stínů zády, mohla by trávit víc času se svým nejlepším kamarádem Simonem, ze kterého se postupně stává něco víc než jen kamarád. Lovci stínů ji však nehodlají nechat odejít, obzvláště její pohledný, avšak nesnesitelný znovunalezený bratr Jace. Navíc jediný způsob, jak by mohla Clary pomoci své matce, je najít Valentýna, ničemného a nejspíš šíleného lovce stínů, který je zároveň jejím otcem. V druhém díle napínavé trilogie autorka vtáhne čtenáře zpět do temných spárů newyorského podsvěta, kde láska vždy znamená nebezpečí a moc s sebou přináší smrtonosné pokušení.

1. diel
Město z kostí
AnotáciaKdyž se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i Lovci stínů… Zábavné, odvážné a neotřelé fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...