decembra 29, 2011

Naprieč vesmírom - Beth Revisová

1. diel
Naprieč vesmírom
Anotácia: AMY sa spolu s rodičmi dá zamraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Opustí svojho priateľa, kamarátov a všetkých blízkych, aby sa mohla zúčastniť na misii Archa. Podľa plánu sa majú všetci zmrazení prebudiť o tristo rokov na novej planéte v súhvezdí Kentaura. Alebo o tristojeden rokov? Tak či onak, päťdesiat rokov pred plánovaným pristátím sa kryokomora číslo 42 za nevyjasnených okolností otvorí a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline. Niekto sa ju pokúsil zabiť!
Amy sa stáva súčasťou malého sveta, v ktorom fungujú veľmi zvláštne pravidlá. Viac ako dve tisícky pasažierov lode Pamodaj sa vo všetkom podriaďujú obávanému tyranovi Najstaršiemu. Starší, Najstaršieho neposlušný nástupca a Amin rovesník, sa usiluje získať jej srdce a popritom sa učí, ako sa má správať, keď jedného dňa prevezme vládu na lodi. Amy mu chce veriť. Ale môže sa spoľahnúť na chlapca, ktorý nikdy nevytiahol päty spomedzi tesných kovových stien vesmírnej lode? Je si istá iba jedným: spolu so Starším musí odhaliť skryté tajomstvá lode, skôr než sa ten, kto ju rozmrazil, pokúsi o ďalšie vraždy.


2. diel
Milión sluncí
Anotácia: Jsou to už tři měsíce, co byla Amy odpojena. Kam se podívá, všude stěny, už tři měsíce. Syn se ujal velení lodi a rozhodl se skoncovat s Phydusem a přestat svým lidem lhát. Jenže ani on nezná celou pravdu, a když spolu s Amy začínají zjišťovat, co všechno jim zatím zůstalo utajeno, je jasné, že mají před sebou dlouhou cestu, na níž si každý krok musí tvrdě vybojovat. Jak to bude dál s Lodí mezi hvězdami?


Jedno obyčajné slovo s takým obrovským a dôležitým významom. Nie nadarmo sa hovorí, "všade dobre doma najlepšie". Domov neznamená zákonite miesto, kde sme vyrastali ale miesto, kde sa cítime byť doma a bezpečne. Miesto, na ktoré sa vždy radi vraciame a nikto vám ho nevezme. Každý si pod tým predstaví odlišné miesto, ale jedno máme spoločné,...vždy je to na planéte Zem.
Zem, nekonečne veľa možností pre život, stačí si len vybrať a ísť. Ale čo ak tie možností neexistujú a vy poznáte len niekoľko m² a všetko je obmedzené stenami? Vtedy existuje len jeden variant slova domov.

Milion sluncí je neuvertiľná kniha, ktorá vás núti  zamyslieť sa nad svojím životom bez toho, aby ste o tom čo i len tušili. Ponúka vám toľko otázok a momentov, kedy sa musíte zamyslieť nad tým ako by ste sa zachovali v danej situácií vy. Pre mňa osobne je predstava života na uzavretom priestore odkiaľ nie je úniku naprosto desivá.

Amy bravúrne zvláda život, ktorý je pre ňu ako zajatie. Ocitla sa v malom súkromnom svete Universa, kde nič nie je také ako poznala na Zemi. Ľudia tam žijú v obrovskej nevedomosti a ona sa im snaží pomôcť, ale ako pomôcť tomu, kto o to nestojí? Je to ako vrátiť sa v čase o pár stoviek rokov dozadu a povedať ľuďom o elektrine. Ťažko by si to vedeli predstaviť.
Amy to na lodi nemá vôbec ľahké. Považujú ju tam za zrúdičku a vôbec nikto nedokáže pochopiť, čo prežíva. Jediní, ktorí by jej mohli pomôcť sú jej rodičia, ale tí sú stále zmrazení. Odolá Amy pokušeniu rozmraziť ich a skončiť svoje trápenie, alebo sa vzchopí a postará sa o seba sama?
V tomto probléme jej nedokáže pomôcť ani Syn, ktorý je jej najväčšou oporou. Teraz má dosť svojich problémov, keď zobral na seba funkciu Otca.

Syn sa od predchádzajúce dielu poriadne zmenil a to myslím v dobrom. Stal sa z neho muž, ktorý zobral na seba veľké bremeno a zodpovednosť a to sa ukázalo aj na jeho sebavedomom vystupovaní. Bol spravodlivý a dobrý, ale ako sa vraví, "za dobrotu na žobrotu". Musel sa popasovať s nespočetne veľa prekážkami. Ľudia sa mu obrátili chrbtom a popritom musel zvládať technické záležitosti lodi, či osobné problémy, nehovoriac o Orionovi, ktorý robí problémy aj keď je zmrazený.

Kniha sa mi páčila rozhodne viac ako prvý diel, ktorý bol taktiež vynikajúci. Viac napätia, viac zvratov, pri ktorých ste nemali čas sa nudiť. Ako uviedla autorka v poďakovaní, že knihu musela niekoľkokrát prepisovať, knihe len prospelo. Bolo to o úroveň lepšie napísané ako Naprieč vesmírom (Loď mezi hvězdami). I keď som prvý diel  čítala v slovenčine a druhý v češtine, keďže u nás sa to rozhodli stopnúť, nemyslím si, že by to bolo pre mňa rušivé. Je pravda, že niektoré výrazy tam boli  zmenené ako Syn, chucpe, či Universum, ale na to som si rýchlo zvykla a v konečnom dôsledku to bolo možno aj lepšie.
Ani teraz ma neprestával udivovať život a prostredie na Universu. Autorka si vymyslela krásny príbeh a vyťažila z neho maximum. To ako dokázala opísať mentalitu a správanie ľudí na Universu v porovnaní s Amy, bolo úžasné. Skoro ako keby niečo také prežila. Najviac ma potešil vzťah medzi Amy a Synom. Bolo super, že autorka sa nesnažila silou-mocou vytvoriť milostný príbeh len pre to, aby tam bol. Ide na to pomaly a o to je to krajšie. Dodáva to na dôveryhodnosti, aspoň ja som im to určite uverila.

Príbeh ma uchopil a nepustil. Jeden zvrat striedal druhý a ja som len obracala strany, ako sa s tým postavy vysporiadajú. Nehovoriac o tom, že o prekvapenia tam nebola núdza a nič som netušila dopredu. Keď som už niečo tušila, nakoniec ma to aj tak prekvapilo.Čo vám budem hovoriť,...bolo to jednoducho dobré.
Malé upozornenie. Príliš si tam neobľubujte vedľajšie postavy. Neurobte takú istú chybu ako ja. Autorka sa vôbec nebála zbavovať postáv a vždy, keď som si niekoho obľúbila, bol odrazu fuč. :)

Zhrnula by som to tak, že to bolo výborné a určite si túto vesmírnu jazdu ešte párkrát zopakujem. A teraz hlavne potrebujem pokračovanie, lebo ten koniec bol šialený. Takéto konce mi nerobia dobre. Je to totiž dosť veľký zaberák na psychiku. Ešteže je pokračovanie k dispozícií a nemusím na to čakať niekoľko mesiacov. Takže, všetci rýchlo SEM a knihu si kúpiť a potom povinne prečítať. Neoľutujete! ;)
Albatros media ďakujem za tento skvelý výtlačok a hlavne za to, že Cooboo túto užasnú sériu vydalo celú. Je fajn, keď niekto vie oceniť čo je dobré.

3. diel
Všechny barvy Země
Anotácia: Amy a Syn konečně opustili skličující zdi vesmírné lodi Universum. Jsou připravení začít znovu, vybudovat si nový domov – na Zemi Centauri, planetě, ke které musela Amy plout přes celý vesmír. Ale nová Země není rájem, v který doufala. Jsou tu obrovští pterodaktylové, květiny, jejichž vůně vás paralyzuje, a tajuplné ruiny, které skrývají mnohem více, než se na první pohled zdá. A největší tajemství? Že by na této planetě nebyli sami? A pokud chtějí zůstat, budou muset bojovat!

Vôbec netuším, ako mám napísať všetky pocity a dojmy z tejto knihy bez toho, aby som spoilerovala, keďže je to tretí a zároveň posledný diel série Vesmír, alebo v slovenčine, Naprieč vesmírom. Kvôli vám sa o to pokúsim.

O tom, že Beth Revis je veľká pani spisovateľka, netreba snáď ani písať, ale mne to nedá, pretože si to vo všetkej úcte zaslúži. To, čo dokázala vytvoriť vo svojich knihách je neuveriteľné a veľa spisovateľov jej môže len slepo závidieť. Beth ma v sebe presne ten faktor X, ktorý by dobrý spisovateľ mal mať a nedá sa naučiť. Je to schopnosť uchvátiť čitateľa hneď od prvej stránky a neprestať s tým, až kým nedočíta poslednú. Keď sa k tomu pridá dobre premyslený príbeh, úspech a spokojnosť je zaručená.

Začiatok bol presne taký, aký by mal byť. Príbeh sa pomaly, ale isto rozbiehal. Bol to dobrý priestor pre nás čitateľov, ale aj knižné postavy, zorientovať sa v novej situácií a oboznámiť sa s množstvom nových informácií. Tým nechcem povedať, že to bolo nudné. Ani náhodou. Tento začiatok vás len riadne nabudil aby ste pokračovali ďalej. Je to ako droga. Okúsite trochu, a potom musíte mať stále viac a viac.

V druhej tretine knihy ste už nemali šancu nad ničím premýšľať. Jedna katastrofa striedala ďalšiu. Keď ste si mysleli, že horšie to už byť nemôže, zrazu BUM, a ani neviete ako, a v tej chvíli ste zažili slabší infarkt. Ale vaše pocity zúfalstva pri čítaní, kedy ste netrpezlivo očakávali vysvetlenie, čo sa to deje a prečo, nie je nič v porovnaní s tým, čo zažívali knižné postavy. S nimi nemala autorka najmenšie zľutovanie. S každou jednou obeťou vaša nedočkavosť a zvedavosť vzrastala. Samé otázky, ale žiadne odpovede a všetko sa stále zamotávalo čím ďalej, tým viac. Nič ale nie je stratené, pokiaľ Amy a Syn stále bojujú.

Beth Revisová presne vedela ako príbeh dávkovať a posledná etapa knihy bola naozaj vražedná. A to doslova. Čo boli predtým slabšie infarkty, teraz už boli plnohodnotné zástavy srdca. V momente, kedy si uvedomíte, že už vám ostáva len pár strán a vy stále nepoznáte odpovede, vás zachváti panika ako sa toto celé skončí, a v tom sa to začne všetko vyjasňovať a pomaličky do seba zapadať. To ale nemení nič na tom, že vaše zástavy srdca prestanú. Ono sa to ešte zhorší, až prídete k bodu, kedy všetky vaše predstavy a možné scenáre o zakončený série totálne vybuchnú spolu s vaším srdcom.

Čo sa týka Amy a Syna, k tomu nie je moc čo dodať. Podľa mňa, si počas celej série držali svoj postoj a všetky ich činy korešpondovali s ich povahami. Ich milostný vzťah bol v celku zvláštny a iný ako vo väčšine prípadov, ale práve to sa mi na tom veľmi páčilo. I keď ich vzťah bol dosť podstatný, čo sa týka príbehu, nebolo to to najpodstatnejšie a najzaujímavejšie na knihe. Celý čas bola ich láska druhoradá a nezatieňovala  hlavnú myšlienku a podstatu tohto pútavého príbehu. 
Ako sa toto vesmírne dobrodružstvo nakoniec skončí, si už musíte prečítať a posúdiť sami. Ja som knihu prečítala už včera a ešte stále jej mám plnú hlavu a neviem sa rozhodnúť, čo si mám myslieť o konci. Autorka nám tam načrtla dve alternatívy a každá mala niečo do seba. Naozaj neviem posúdiť, ktorá je tá lepšia voľba. Aj keď chápem, prečo sa autorka rozhodla pre tú, ktorú si vybrala, ja by som možno išla aj do toho druhého rizika. Vy, čo ste to už čítali, určite viete na čo myslím. ;-)

Na koniec by som už len dodala, ak sa vám páčili predošlé diely, s týmto budete určite tiež spokojný a bola by hlúposť vynechať posledný diel. Sto-percent sa je na čo tešiť a zaručene to bude poriadne bláznivá jazda.
Ešte jedna vec, ktorú musím spomenúť. Chcem len poukázať na fakt, že jedno nemenované slovenské vydavateľstvo má veľkú smolu, že sériu nedovydávalo celú, pretože je naozaj kvalitná a jedna z najlepších aké som čítala. A týmto nadviažem na výborné české vydavateľstvo, CooBoo, ktoré sa nenechalo odradiť a sériu Vesmír preložilo. Za možnosť zrecenzovať túto skvelú knihu sa chcem poďakovať spoločnosti Albatros media. Ďakujem :-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...