januára 08, 2012

Recenzia: OHNIVÁ ( Kristin Cashore )


Po prečítaní Výnimočnej som sa nevedela dočkať druhej knihy od tejto vynikajúcej spisovateľky, ktorá vie tak neskutočne živo a premyslene hodiť myšlienky na papier. Ohnivú som dostala pod stromček (nebolo to žiadne prekvapenie, keďže som o ňu poprosila a dokonca som si ju aj sama zabalila) a teraz môžem s kľudným svedomím povedať, že bol ku mne "Ježiško" tento rok veľmi štedrý a moje čakanie sa mi vyplatilo.
Príbeh sa odohráva v úplne novej krajine a (s výnimkou jednej osoby) s úplne novými postavami. Hlavná hrdinka Vatra (Fire z ang.) je tzv. ľudská obluda, ktorá svojou krásou a vyžarovaním pripravuje mužov o zdravý rozum a ženy podnecuje k žiarlivosti a nenávisti. Vatra vie čítať a ovplyvňovať ľudskú myseľ. Vďaka tejto schopnosti ju kráľ Nash, z Kráľovstva Hvozdov poprosí, aby pricestovala na jeho hrad a pomohla jemu a jeho rodine odhaliť zradcov a sprisahancov, ktorí sa snažia zničiť kráľovstvo na príkazy jeho nepriateľov.

Kým pri Výnimočnej ma dej pohltil okamžite, pri tejto druhej knihe som sa rozbiehala pomaly. Pomaly ale neznamená v tomto prípade nudne. Práve naopak! Charaktery postáv sa mi preto darilo postupne spoznávať a tak mi aj jedna po druhej zaujala miesto v srdci. Každý mal svoju osobitú auru, na ktorej som sa viezla celých 413 strán. Veľmi sa mi páčil postupne vyvíjajúci sa vzťah medzi hlavnými hrdinami, Vatrou a Briganom. Takisto v príbehu nechýbal ľúbostný trojuholník, (ktorého som fanúšik a knihe dodal tú správnu šťavu) pre mňa veľmi krásny a zároveň zvláštny. Nebol totiž o nenávisti a závidení si ako to vo väčšine prípadoch býva, ale naopak o rešpekte, porozumení a vzájomnej úcte.
Triezve uvažovanie, odhodlanie, láska, odvaha, bolesť zo strát a strach z nepoznaného a veľa veľa ďalších vecí, ktoré ma sprevádzali celým príbehom, sa omotali okolo mňa a tak ľahko sa ma nepustia.
Na moje príjemné prekvapenie som tu nenatrafila na žiadnu pubertálnu naivitu zo strany hlavnej hrdinky typu -   ...OMG, si ten najkrajší chalan na svete, či chceš alebo nechceš budem tvoja naveky. A ON vždy chce! - skrátka na to nebol čas. Žiadne zdĺhavé opisy a citové výlevy. Proste akcia stúpala, tajomstvá sa postupne odhaľovali a medzitým všetkým sa stihlo pár ľudí ešte aj zamilovať.
A ako to u mňa býva zvykom, zamilovať som sa stihla aj ja. A v tomto prípade hneď dvakrát. Do Luka, ktorý si ma získal svojou oddanosťou ale aj žiarlivosťou a zdravou tvrdohlavosťou. A do Brigana, pretože bol tým, čím bol a jednou skutočnosťou, ktorú nebudem prezrádzať, si moje srdce získal na plnej čiare!

Takže ak sa ešte rozhodujete, či si knihu zadovážiť alebo nie - vrelo odporúčam!
Knihu si môžete prečítať aj keď ste nečítali prvý diel, pretože sa dejovo odohráva o 30 rokov skôr, a tým pádom na Výnimočnú nenadväzuje. Ale to sa pripravíte o veľmi krásny zážitok!

Moje hodnotenie:  
Vaša Anndy :-D

1 komentár:

  1. Vidím, že aj ty si priaznivec Ohnivej (hádam aj Výnimočnej a hádam, že aj túžobne očakávaš Iskrivú), takže palec hore... imaginárny, samozrejme :) A môj prvý dojem z blogu? Cool ;-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...