februára 12, 2012

Recenzia: Clockwork Angel ( Cassandra Clare )


Anotácia: Keď šestnásťročná Tessa Gray prepláva oceán, aby našla svojho brata v Anglicku, v dobe vlády kráľovnej Viktórie, niečo desivého na ňu číha v londýnskom podsvetí, kde sa poflakujú upíri, vlkolaci a ďalšie nadprirodzené bytosti. Jedine Lovci tieňov, bojovníci predurčení zbaviť svet démonov, ich dokážu postaviť do laty ​​a zariadiť poriadok.
Unesená tajnými Temnými sestrami, členkami organizácie, ktorá si hovorí Klub Pandemonium, sa čoskoro Tessa dozvie, že sama patrí medzi členmi podsvetia a že ovláda vzácnu schopnosť: schopnosť premeny na inú osobu. Ba čo viac, Magister, tajomná osoba, ktorá vedie Klub, sa nezastaví pred ničím, len aby dostal Tess aj jej schopnosť.
Bez priateľov a ako lovná zver nájde Tessa útočisko u lovcov tieňov v londýnskom inštitúte, ktorí prisahali, že jej pomôžu nájsť brata, ak použije svoju schopnosť v ich prospech. Čoskoro sa ocitne medzi dvoma najlepšími kamarátmi: Jamesom, ktorého krehká krása skrýva smrtiace tajomstvo, a modrookým Willem, ktorého uštipačné vtipy a kolísavá nálada drží všetkých na vzdialenosť paže ... všetkých okrem Tessy. Ich hľadanie ich privádza hlboko do srdca tajomného sprisahania, ktoré by mohlo zničiť Lovcov tieňov a Tessa zisťuje, že si možno bude musieť vybrať medzi záchranou svojho brata a pomocou priateľom zachrániť svet ... a že láska môže byť tou najnebezpečnejšou mágiou zo všetkých
Anotácia je prevzatá z http://verlka16.blog.cz

Clockwork Angel ( Mechanický anjel ) Je prvým dielom zo série The Infernal Devices.
Opäť je to skvelý príbeh o Lovcoch tieňov. Všetci čo čítali sériu Nástroje smrti od Cssandry Clare, vedia o čom hovorím. Ak ste náhodou z tých ktorí ju nečítali, doporučujem vám, nie ja vás prosím, aby ste išli čo najskôr do najbližšieho kníhkupectva a knihy si kúpili, alebo objednali cez internet. Ak ste fanúšikom fantasy a YA kníh, túto sériu nemôžete vynechať. Zaručene neoľutujete.

Teraz sa však vrátim k Clockwork Angel.
Príbeh sa odohráva v Londýne roku 1878 (dávno pred tým ako Jace a Clare uzreli svetlo sveta :-) ) Aj tu sa môžeme tešiť na úžasné postavy, dokonale prepracovaný dej a štýl písania, ktorý vás núti nepoložiť knihu z rúk. Opäť si tu pre nás autorka prichystala poriadnu dávku napätia, humoru, šokujúcich odhalení a samozrejme lásku. Toto všetko na nás číha z každej strany od začiatku až do konca.

Hneď na začiatku, sa zoznámime s mladým, krásnym, nebojácnym, arogantným Lovcom tieňov, vždy pripraveným na záchranu celého ľudstva. Zdá sa vám to povedomé? Áno nemýlite sa. Will Herondale je presne taký istý "milý" egoistický mladík, ako je aj skvelý starý známy Jace Wayland. Nie je divu. Herondailovi muži to musia mať určite v génoch. (Tí čo čítali nástroje smrti vedia o čom točím) Líšia sa len v jednom a to, že na rozdiel od Jace snažiacého sa byť na všetkých okolo seba protivný, Will taký naozaj je. Ale vďaka Bohu (autorke) za to. Pretože kvôli tomu aký je, každý jeden dialóg sním stojí za to, aj keď sú občas nemiestne. 
Jediný, ku komu sa nespráva ako k otravnému hmyzu, je jeho najlepší kamarát Jem, ktorý je vždy po jeho boku a kryje mu chrbát. Tak trochu je aj jeho pudom sebazáchovy, pretože Will často nemyslí na následky svojich činov, alebo mu to je jedno. Tak či tak, sú nerozlučnými parťákmi a hovoria si Parabatai. 
James alebo Jem ako ho všetci volajú, je presný opak Willa. Je milý, skromný a plne oddaný svojmu poslaniu byť Lovcom tieňov, aj napriek svojej tajomnej chorobe ktorá ho sužuje.

Jeden večer pri bežnom lovení démonov, nájdu telo mŕtveho ľudského dievčaťa. Jej záhadná smrť, dovedie Willa až do starého domu dvoch čarodejníc, ktoré si hovoria Temné sestry. Tie tam väznia jednú mladú dámu. Slečnu Tessu Grayovú. (Aké známe však?) 
Tessa pricestovala do Anglicka z New Yorku za svojim bratom. Dostala sa však do rúk Temným sestrám, ktoré ju mučili a nútili ju robiť podivné veci. Hovorili jej, že nie je človek a naučili ju používať jej nadprirodzenú schopnosť, o ktorej nemala ani poňatia.. Našťastie sa tam objavil Will a s pomocou ostatných Temných lovcov, Tessu zachránil. Odviedol ju do londýnskeho spoločenstva, kde sa dozvedela všetko o Lovcoch tieňov o neuveriteľnom svete plnom démonov, upírov, vlkolakov a čarodejníkov a iných monštrov, ku ktorým ako sa práve dozvedela patrí. Nikto presne netušil čím je, pretože o nikom z jej schopnosťami doteraz nepočuli. Vedeli len, že je podsveťanka - tak volajú tých, čo nie sú ľudia ani Lovcami tieňov.

Lovci tieňov sľúbia, že pomôžu Tesse nájsť brata a ona im zas na oplátku sľúbi, že im porozpráva všetko o Temných sestrách a o všetkom čo sa dozvedela počas jej väznenia. Nakoniec sa ukáže, že nič nebola len náhoda, ale presne premyslený plán. Zmiznutie jej brata, mŕtve telá obyčajných ľudí a aj jej príchod do Londýna.
Než sa to všetko vyrieši, budú musieť spolu zvládnuť ešte mnoho prekážok. Zistia, že v temných uličkách Londýna na nich nečíhajú len podsveťania ktorých sa treba báť, ale aj podivne mechanické stroje s ľudskou podobou. Čo sú zač a kde sa vzali, budú musieť odhaliť.

Samozrejme, pri tom všetkom sa stihne Tessa zaľúbiť do mladého pána Willa a neodradí ju ani jeho protivné správanie. Dokonca, mu vie aj jeho uštipačné poznámky dobre vrátiť. Z Willovej strany to však také ružové nebude. Ale to nás neprekvapuje, pretože s Willom nič nie je jednoduché. Ťažko sa v ňom dá vyznať. Raz je na Tessu nežný a milý, potom sa v momente zmení na odporného drzého nevychovanca. Tessa sa však nenechá odradiť a skúša prísť na to, čo sa sním deje. Nevie sa zbaviť pocitu, že to akým Will je, je len jeho maska, aj keď to popiera.

Na začiatku sa mi vôbec nechcelo do tejto knihy púšťať, pretože som si hovorila, čo už by také mohla autorka vymyslieť o Lovcoch tieňov po Nástrojoch smrti. Keďže jedna moja skvelá kamarátka a kolegyňa z blogu je závislá na knihách a od Cassandry Clare, som sa rozhodla ju prekvapiť a prečítať si to. A som rada, že som tak spravila. Kniha bola vynikajúca. Úžasný príbeh, napísaný tak pútavo, ako to vie len Cassandra Clare. Teraz sa trochu obávam reakcie Anndy na to, čo teraz napíšem, ale Will, Tessa a Jem mi prirástli trošičku viac k srdcu ako osôbky z Nástrojov smrti, ktorí boli tiež úžasní samozrejme.
Takže ešte raz. Prikazujem vám všetkým povinne si to prečítať. Stojí to za to :-)
Čo sa týka hodnotenia, myslím že nemusím vysvetľovať. Dávam 7 hviezdičiek z 5 keby to bolo možné. Takže plný počet bodov 5.
Na koniec sa ospravedlňujem, že som často porovnávala Clockwork Angel s Nástrojmi smrti, ale inak to proste nešlo.

Munkiki   :)

2 komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...