februára 08, 2012

Recenzia: SWITCHED ( Amanda Hocking )


Switched 1. diel trilógie

Anotácia: Keď Wendy Everly bolo šesť rokov, bola presvedčená že jej matka je monštrum a pokúsila sa ju zabiť. O jedenásť rokov neskôr zistí, že jej matka mohla mať pravdu. S pomocou Finna Holmesa sa Wendy ocitne vo svete, o  ktorom nevedela. Svete, ktorý je tak krásny a zároveň strašidelný. A Wendy si nie je istá, či chce byť jeho súčasťou.
anotácia je prevzatá z blogu http://sci-fichylacky.blog.cz
Recenzia môže obsahovať spoilery!

Keď mala Wendy šieste narodeniny, jej matka sa ju pokúsila zabiť. Nikdy sa netajila tým, že Wendy nenávidí a obviňovala ju, že nie je jej dcéra a je hnusné monštrum. Nikto však nečakal, že by to mohlo zájsť až tak ďaleko. Wendin starší brat Matt, ju zachránil pred matkou a od toho okamžiku jej bol najlepším priateľom a veľkou oporou. Po tomto incidente, matku odviezli na psychiatrickú kliniku, kde si ju aj nechali. Malú Wendy a jej brata dostala na starosti ich teta. Wendy bola vždy problémové dieťa a nemala nikdy žiadaných priateľov. Rodina sa kvôli nej musela mnohokrát sťahovať, pretože ju zo všetkých škôl vyhodili, a keďže chceli pre ňu to najlepšie vzdelanie, nemali na výber. Pripisovali to traume z detstva.
V poslednej škole sa nad sebou Wendy zamyslela a rozhodla sa, že sa posnaží, aby toto bola už ich konečná zastávka. Chcela pre svojho brata a tetu konečné normálny život a rodinné zázemie. Dokonca si tu už našla aj priateľov, vlastne jedného. Chlapca menom Patrick. Všetko sa konečne zdalo byť tak, ako má, až na jedného čudného chalana, ktorý s ňou chodil do triedy. Ten čudný chlapec Wendy stále pozoroval. Nie preto, že by sa mu páčila a on sa na ňu nevedel vynadívať, jednoducho ju pozoroval, akoby stále na niečo čakal. A to ju znervózňovalo.
Keďže bol Finn na škole nováčik, tak ako Wendy jej kamarát Patrick sa rozhodol, že nového chlapca privíta. Donútil preto Wendy, aby si k nemu na obede prisadli a zoznámili sa. A tak to všetko začalo.
Patrick si vzal do hlavy, že sa z nich musia stať priatelia a dokonca sa pokúšal dať Wendy a Finna (tak sa ten čudný chlapec volá) dohromady ako pár. Wendy sa to však nepáčilo, pretože ho nenávidela. Ale ako dobre všetci poznáme od nenávisti k láske je len krôčik.
Ako inak, ani tu nechýbal školský ples ako vo väčšine YA knihách. Tam išli všetci traja spolu. Wendy si tam uvedomila, že k Finnovi niečo cíti, ale bohužiaľ, Finn si pre ňu pripravil iné prekvapenie. Obrátil jej život úplne na ruby, keď jej prezradil tajomstvo, kým v skutočnosti je a odkiaľ pochádza. Možno predsa len matka mala pravdu.
Samozrejme tomu spočiatku neverila. Predsa dobre vedela kto je. Má predsa matku, skvelého brata a tetu, ale niekde v hĺbke duše verila Finnovým slovám. Preto sa rozhodla zistiť, koľko je pravdy na tom, čo jej povedal. Malo to však háčik. Nikomu nesmela povedať, že odchádza a to ju mrzelo najviac. Nechcela opustiť brata a tetu. Nie teraz, keď konečne našli svoj domov. Oni boli vždy tí, ktorí ju milovali aj cez to všetko, čo sa navyvádzala. Musela to ale zistiť.
A tak sa ocitla vo svete, o ktorom normálni ľudia nemajú ani tušenie. Zisťuje, že Finn jej naozaj neklamal a ona nie je len obyčajný človek, ako si celý život myslela. Je troll. A nie len tak hocaký troll. Je princezná.
Tak ako každá princezná, aj ona sa musí naučiť určitým spôsobom. V tom jej nepomáhal nik iný, ako Finn. Za čo bola vďačná, pretože sa časom ukázalo, že to, čo k nemu cítila nebola nenávisť, ale presný opak. On však s ňou tieto pocity nezdieľal. Teda, nedával ich najavo.
Ani tu to však mladá láska nebude mať jednoduché. Ako na celom svete, aj tu sa robia sociálne rozdiely. Keď Wendy ako princezná, bola z tej najvyššej vrstvy, Finn ako stopár, bol úplne na spodku. Preto bolo nemysliteľné, aby mali čokoľvek spolu. Keďže vyrastal v tomto svete , bol si vedomí tejto skutočnosti. Wendy to však odmietala prijať. Nenávidela svoj nový život. A aby toho nebolo málo, objavili sa ďalšie problémy. Nejakí ľudia, ktorých všetci volajú Vittra sa pokúšajú uniesť princeznú.

Ako sa to celé skončí, vám už neprezradím. Potom by ste už nemali dôvod, si knihu prečítať a to by bola škoda. Knihu som si hneď zamilovala a už sa teším, keď sa pustím do ďalšieho pokračovania. Zo začiatku som bola trocha zmätená z Wendy, nevedela som sa s ňou stotožniť, ale to sa rýchlo zmenilo v momente, keď sa na scéne objavil Finn. On bol dôvod, ktorý ma nútil čítať bez prestávky ďalej. Chcela som vedieť, ako sa bude vyvíjať ich vzťah a stále som túžila sa dozvedieť viac a viac o zvláštnom svete, z ktorého Wendy pochádza a o tom všetkom nás informoval práve Finn.
Najdôležitejším faktorom, prečo som si vybrala práve túto knihu bol fakt, že ide o trolov. Konečne žiadni upíri, vlkolaci, démoni, víly, či iné nadprirodzené bytosti, ktoré na nás číhajú skoro z každej fantasy knihy. A som rada, že som sa tak rozhodla.
Moje hodnotenie je také, že vám určite všetkým doporučujem siahnúť po tejto knihe. Bolo to príjemné čítanie, miestami zábavne a garantujem vám, že vzťah medzi Finnom a Wendy si určite zamilujete. Na môj vkus tam bolo menej akčných chvíľ, preto strhávam jednu hviezdičku. V konečnom dôsledku 4 hviezdičky sú výborné hodnotenie.




Pridávam aj trailer ku knihe.


Munkiki  :)

4 komentáre:

  1. Switched mám vcelku rada, i keď som ho čítala pred nejakou dobou. Dala som jej pôvodne 4*, ale potom ich znížila na 3. No... moje pocity voči nej sa nezmenili. Len som sa rozhodla byť... objektívnejšia :) Ale bolo to hlavne voči mne :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je pravda že som čítala lepšie knihy a tiež som im dala číslo 4, ale nemôžem si pomôcť, mňa tu proste bavil vzťah medzi Finnom a Wendy. Keby to medzi nimi nebolo tak ako bolo, možno by aj moje hodnotenie išlo dole. Trochu mi ten vzťah pripomínal Rose a Dimitriho Z Vampírskej akadémie, ktorá patrí medzi moje najobľúbenejšie série preto som si ich tak obľúbila.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jo, Rose a Dimitri sú úžasný pár :) Switched je dobrá kniha, nehovorím, že nie a rozumiem tvojmu (vášmu? :) ) hodnoteniu :)

      Odstrániť
    2. Túto recenziu, alebo ako to mám nazvať, som písala hneď ako som dočítala Switched a preto je taká trochu zaujatá. Odstupom času, by som to určite napísala lepšie a premyslenejšie. Ešte som to nemala dobre utriedené v hlave, pretože som bola plná rôznych pocitov z knihy. Hodnotenie by som však isto nezmenila. Finn a Wendy boli super. Ale na Rose a Dimitriho nemali, aj keď mi ich ich vzťah trochu pripomínal. :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...