júla 01, 2012

Knižná zoznamka....

Opäť je tu prvý deň v mesiaci a to na našom blogu znamená, že je čas predstaviť vám ďalšiu skvelú Knižnú sériu. Je mi veľkou cťou, že zrovna ja mám tu česť, vám priblížiť jednu z mojich najobľúbenejších a najlepších sérií, aké som čítala.
Dámy a páni, pozývam vás, na desivú prechádzku lesom. Kto sa pridá?

Niektorých už asi napadlo, že pôjde o sériu Les kostí, od autorky Carrie Ryan a majú pravdu.

Každý les, je svojím spôsobom nebezpečný a strašidelný. Môžete zablúdiť, alebo si nejak ublížiť, poprípade na vás môže zaútočiť nejaké divé zviera. Najhorší následok v každej z týchto situácií, by bola smrť. Našťastie, sú to len ojedinelé prípady. V tomto lese na vás číha niečo oveľa horšie a obyčajná smrť, by bola vykúpením. Jedna vec je však istá. Ak raz vojdete do Lesa kostí, nie je cesta späť.

Táto séria sa skladá z troch kníh. Na Slovensku sú preložené už dva diely a tretí je naplánovaný na september tohto roku. Na tejto sérií je dobré, že sa dá čítať jedna kniha bez toho, aby ste čítali predošlú. Aj keď neviem, ako je to s treťou knihou, pretože som ju nečítala. Podstatné je to, že knihy na seba viac-menej nadväzujú, ale príbehy sú zakaždým iné a konce z časti ucelené.
Dúfam, že ste pochopili, čo som sa tu snažila vysvetliť, ale inak mi to vážne nešlo :-D

Prvý diel nesie rovnaký názov ako celá séria; Les kostí. Dej sa odohráva v jednej kolónii, uprostred hlbokého lesa. Kolónia je od lesa chránená len obyčajným plotom, ktorý už dlhé roky odoláva náporu Znesvätených, ktorí "žijú" v lese a zbytku Zeme. Znesvätení sú ľudia, ktorí nie sú ani mŕtvi, no nie sú ani živí. Jedno ich uhryznutie, či škrabanec môže znamenať váš koniec.Nikde a nikdy nie ste pred nimi v bezpečí. Mary, hlavná hrdinka to dobre vie, pretože kvôli Znesväteným, už stratila oboch rodičov. Nenávidí život aký žije, ten odporný Les kostí a všetkých tých znesvätených, kam sa len pozrie. Nechce uveriť, že kolónia v ktorej žije, je posledná na svete a tak sníva o tom, že raz stretne ľudí z iných kolónií. Jej najväčším snom však stále ostáva, vidieť oceán. Nekonečne veľa vody a vlny, ktoré narážajú do skál. Počula o ňom od svojej matky a tá zas od svojej. V kolónií sa jej smejú, že nič také neexistuje a keby aj áno, nikdy by sa cez Les kostí nedostala. Ona sa ale svojho sna nikdy nevzdá.

Druhý diel ma názov Pobrežie hrôzy, ale o tom vám písať nebudem, aby som nespoilerovala. Aj keď sa v knihe objavia nektoré postavy z prvého dielu, hlavnou hrdinkou bude tentokrát mladučká Gabrielle, ktorá naopak od Mary, bude od nekonečného oceánu nútená utiecť a nebude to nikam inam, ako do Lesa kostí.

Sériu vrelo odporúčam všetkým a najmä tým, čo už majú dosť romantických presladených príbehov so šťastnými koncami "Žili šťastne až kým nepomreli". Tu sa prelínajú napätie, strach, beznádej s láskou, obetou, priateľstvom a takto, by som mohla pokračovať ešte móóóc dlho. Každý si tu niečo nájde. Po prečítaní knihy sa budete ešte dlho zamýšľať nad sebou a vašimi prioritami, ľuďmi okolo vás a svete v ktorom žijete.

Ak som vás nepresvedčila ja tak si pozrite tieto trailery z ktorých ma až mrazí.

Les Kostí

Pobrežie hrôzy





4 komentáre:

  1. Zatiaľ som čítala iba prvý diel a bolo to fascinujúce, na zvyšok série sa chystám.:)
    Ten prvý trailer mi skoro privodil infarkt...xDD Druhý som zatiaľ nepozerala.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Druhý diel bol ešte lepší. Veru, ten trailer je desivý. Krátky a výstižný ;)
    Ak sa ti páčil prvý diel, jednoznačne si prečítaj aj druhý. Určite nebudeš sklamaná.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Akurát pred pár dňami som prečítala les kostí. Btw - slovenský názov sa mi oveľa viac páči ako originálny :D podľa mňa to znie strašidelnejšie, aj keĎ cekovo mi tá kniha nejako hrôzu či strach nenahnala :D na tom konci som revala jak malé decko a rada by som chcela práve z toho príbehu pokračovanie, ale tak viem, že autorka urobila tri odlišné príbehy. Neviem, či na seba nadväzujú aspoň trochu, no aj tak... Čo sa stalo s Maryinmi kamarátmi? fuck :D na goodreads pri druhom diely neboli práve najlepšie komentáre. Skôr väčšinou sa sťažovali, že tá časť nestojí za nič, a nechápu ako môže mať také vysoké hodnotenie. No pri trojke píšu, že oveľa lepšie ako dvojka :D to ma odrádza, no chcela by som si to prečítať, možno by tam bolo niečo o Mary a spol. :D (sory za vyčerpávajúci koment :DD)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja som citala obe a teda u mna je Les kosti rozhodne lepsi ako Pobrezie hrozy asi by mnohi nesuhlasili ale nech :D proste ma Pobrezie nechytilo tak ako jednotka :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...