júla 08, 2012

Recenzia: Hra (Krystyna Kuhn)

Anotácia: Je tmavé… Leží uprostred pustatiny… A skrýva strašné tajomstvo... Noví študenti Grace College oslavujú príchod do školy zoznamovacím večierkom. No čoskoro si Julia s kamarátmi uvedomia, že v údolí uprostred kanadských hôr sa dejú čudné veci. Prečo je v okolí školy toľko tabuliek so zákazmi? A prečo sa údolie nedá nájsť na Google Earth? Situácia sa vyhrotí, keď pred očami Juliinho brata skočí do Zrkadlového jazera akési dievča, ktoré vír okamžite stiahne pod vodu. Ale Robertovi nikto neverí – dokonca ani Julia. Ešte netuší, že v údolí vyjdú na povrch temné tiene minulosti, ktoré považovala za uzavreté.


Najkrajšie spomienky na školské časy, sú väčšinou zážitky z internátov a spoločenského života so spolužiakmi a spolubývajúcimi. Začína to strednou školou a pokračuje na vysokej. Hlavne na vysokej. Povedzme si pravdu, väčšiny z vás, čo sa to práve týka a aj tých, čo to ešte len čaká, bola práve predstava a myšlienka samostatného, nezávislého života mimo domova, ďaleko od rodičov, veľkým lákadlom, prečo ísť na vysokú školu až potom samozrejme nasledovalo chcenie dobrého vzdelania (titulu). Česť výnimkám. 
To však nie je prípad súrodencov Julie a Roberta, ktorí prichádzajú na vychýrenú Kanadskú univerzitu Grace College. Dôvod, prečo sa ocitli práve na tejto škole, rozhodne nie je predstava internátnych žúrov, nešlo im  ani o kvalitné vzdelanie, ktoré škola ponúka, dokonca neleteli cez polovicu sveta z vlastnej vôle, ale preto,  že to bola najlepšia voľba v ich situácií.
Škola je jedna z najlepších v krajine, ale tiež jej múry a prostredie ukrývajú množstvo záhadných tajomstiev, na ktoré môžete ľahko doplatiť. 
Jedným z tajomstiev sa stanú aj Julia s Robertom, ktorí o žiadnu pozornosť nestáli. Práve naopak, tomu sa chceli zo všetkého najviac vyhnúť. Nikomu zo školy neuniklo, že prišli uprostred noci a neskoro po začatí školského roka. Nasledovali zvedavé otázky prečo? Odpovediam sa starostlivo vyhýbali, lebo nechceli spolužiakov klamať. Stačilo, že už ich život je jedno klamstvo a zaprisahali sa, že minulosť hodia za hlavu. 
Utiecť pred vlastnou minulosťou sa však nedá a Julia sa o tom čoskoro presvedčí, keď dostane záhadnú SMS-ku. Vtedy sa to všetko začne. Spustí sa lavína tajomstiev a záhadných okolností, ktoré sa dostávajú pomaly na povrch, popreplietané ako pavučina. Od SMSky, cez strašidelné okolie školy, až po záhadné zmiznutie študenta. Julia s Robertom sa nebudú prizerať z diaľky, ale budú toho priamou súčasťou.


Začiatok knihy sa vliekol. Samé opisy a veľa postáv. Nemôžem povedať, že sa tam nič nedialo, dialo sa, ale bolo toho na začiatok príliš a čitateľ sa v tom chaose ťažko orientuje. Opisy školy boli mätúce. Keď to Julia s Robertom vo svojich mysliach opisovali, pripadalo mi to ako z hororu, kríženého s mystery. Ich krátke spomienky na minulosť boli síce zaujímavé, ale čitateľ sa z nich nedozvedel nič, len ďalšie záhady. Preto toho bolo naraz moc a zároveň sa nič podstatné nedialo.
Našťastie sa to zmenilo a konečne prišlo to, na čo som sa celú dobu tešila, keď som siahla po tejto knihe. Zmiznutie študenta vyvolalo paniku, ktorú sa snažil každý vyriešiť a najmä, keď sa ukázal,  že to nebola náhoda a dokonca ani nehoda. Zo zmiznutia sa stala vražda a začalo sa vyšetrovanie. 
Ako pri každej detektívke, aj tu sa pri riešení jedného prípadu začali vynárať iné záhady a tajomstvá, ktoré sa postupne objasňovali a každé jedno tajomstvo, bol jeden krôčik k vyriešeniu hlavného prípadu.


Počas riešenia záhadnej vraždy sa nám postupne objasňovala aj Robertova a Juliina minulosť, ktorá bola šokujúca. Šokujúcich vecí sa tam vyskytuje ešte omnoho viac, ale to nemôžem prezradiť :).
Kniha bola písaná z pohľadu Julie, ale objavili sa tam aj kapitoly z Robertovho pohľadu. Ako celok sa to čítalo veľmi dobre, tiež treba spomenúť slovenský preklad, ktorý bol vynikajúci.
Ak máte radi v knihe napätie, šokujúce prekvapenia, určite sa vám oplatí siahnuť po tejto knihe. Príjemná zmena, či už od dystopických svetov (tým nechcem povedať, že sú zle), alebo nočných mýtickych bytostí, prahnúcich po krvi. Pre mňa to bolo určite niečo nové a milé prekvapenie, lebo YA príbeh s nádychom detektívky som ešte nečítala. Čo sa týka milostných príbehov a  medziľudských vzťahov, tak srdcervúcu "láf story" nečakajte, aj keď sa tam začne niečo črtať, ale vzťahy medzi postavami, tam budú  poriadne zamotané.


Hodnotenie: Nemám knihe poriadne čo vytknúť, možno ten pomalý začiatok, inak zvyšok bol dobrý. Rozhodne som zvedavá na pokračovanie, ktoré teraz čítam a tak si nechávam jeden bodík v zálohe, či náhodou pokračovanie netromfne prvý diel. Moje hodnotenie je teda 4*.


- Munkiki -

2 komentáre:

  1. To znie dosť dobre.:) Mňa ale odradila dĺžka série.:/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nemám rada dlhé série, ale pokiaľ je dobrá, mi to až tak nevadí. Dokonca, je mi potom ľúto, že to už končí. Na druhej strane, ktorá séria teraz nie je dlhá? ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...