decembra 13, 2012

Recenzia: E.Maguire - PHOENIX (Krásni mŕtvi 4)



Séria: Krási mŕtvi
Diel  : štvrtý (z celk. štyroch)

Ako to už býva, pri všetkých sériách, ak sa nám pomaly ale isto schyľujú ku koncu, človek očakáva veľkolepé finále v podobe nečakaných zvratov, uslzených srdcervúcich scén, veľkých návratov alebo nefalšovaných happyend-ov...
...Phoenix?? Bohužiaľ, o vyššie uvedené príklady ani zďaleka nezakopol!

Sériu ako takú som mala naozaj rada. Bola nenáročná a čítala sa veľmi ľahko. Oddychové fantasy s romantickou zápletkou s prvkami  detektívky a s hlavnou hrdinkou, pri ktorej si človek netrhal vlasy. Celé to išlo v jednej rovine až sa človek prepracoval k poslednému dielu, ktorý sa z tejto roviny nevyklonil. Aby ste ma správne pochopili, čo tým chcem vyjadriť ...
Ide o to, že Phonix ako posledný diel zo série,  ma sklamal z jedného jediného dôvodu, a to: nebol ničím odlišný od predchádzajúcich častí. Ba čo viac, zdal sa mi najmenej prepracovaný a najviac odfláknutý, akoby spisovateľka nevedela o čom má písať, iba jej pod zadkom horela uzávierka.

Vývoj udalostí bol veľmi predvídateľný, nič ma tam ako čitateľa neprekvapilo a preto som išla doslova slimačím tempom, pretože tomu chýbala iskra a zápal. Čo sa týka hlavných hrdinov, Darina ostala Darinou a z Phoenixa sa nám vykľul na môj vkus trošku sebec, nato, že je to z časti anjelsky tvor,  mi prišlo dosť čudné, že začal týmto smerom "vystrkovať rožky", a zrovna v poslednom diely.  Kniha sa väčšinu deja sústreďuje iba na ich vzťah (ak sa to dá vôbec nazvať vzťahom, keďže jeden z páru je už po smrti...) a ostatné veci tak išli viac do úzadia.  Napätie a elán z predchádzajúcich častí sa kamsi vytratili a nahradila ich menšia nuda. Autorka si vymyslela dejovú zápletku a jej spôsob rozuzlenia  a tento scenár použila v takmer rovnakom znení vo všetkých štyroch knihách. Ja to ako recept na kura na štyri spôsoby... sú to štyri rôzne menu, ale či už je s brusnicami alebo na víne, je to stále iba kura. 

Recenziu píšem neskoro po prečítaní, myslela som, že keď sa mi to prvotné sklamanie rozleží v hlave, budem mať na to objektívnejší názor, ale ani po mesiaci to zo mňa neopadlo.
Knihu by som ohodnotila na viac ako 2 *, pretože sa až tak nelíšila od ostatných častí, ale už len z dôvodu toho očakávania na poriadne zakončenie s veľkým "surprise",  ma sklamala a nemôžem dať inak.

Vydavateľstvu Fragment veľmi pekne ďakujeme za recenzný výtlačok. 

- Anndy - 

1 komentár:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...