decembra 20, 2012

RECENZIA: Zlatá lilie (Richelle Mead)


Anotácia: Povinnost, nebo láska? Co zvítězí?
Alchymistka Sydney Sageová slouží jako jakýsi most mezi světem vampýrů a lidí: chrání tajemství prvních a životy druhých. Moc ráda by studovala univerzitu, ale místo toho byla vyslána na snobskou střední školu v Palm Springs. Má tam za úkol střežit morojskou princeznu Jill Dragomirovou před zabijáky, kteří chtějí ve světě Morojů rozpoutat válku.
Všichni ji považují za skvělou alchymistku, dokonce i ti, kteří o ní dříve pochybovali. Nyní však začíná pochybovat ona sama: opravdu jsou všichni vampýři zvrácené stvůry, anebo je to všechno jinak?
Všechno se ještě víc zkomplikuje, když bývalí Strigojové Soňa a Dimitrij zjistí, že právě Sydney by mohla být klíčem k objevení zázračného léku k proměně na Strigoje. A pak Sydney naváže milostný vztah s Braydenem Má s ním mnoho společného, ale přesto jako by ji stále silněji přitahoval někdo jiný, na koho by kvůli jeho původu neměla ani pomyslet! Co teď? Má se řídit zákony alchymistů, anebo naslouchat hlasu vlastního srdce?
Písať recenziu na jednu z kníh od Richelle, je pre mňa vždy veľkou výzvou a najmä, ak sa to týka Vampýrskej akadémie. I keď Zlatá lilie nespadá do série VA, ja to stále beriem ako jeden celok, i keď je to len jej voľné pokračovanie.
VA je mojou srdcovou záležitosťou od prvej knihy a tak neviem, či v tomto prípade dokážem byť objektívna, čo sa týka hodnotenia knihy. Ale viete čo, je mi to jedno. :D Ako by som aj mohla byť kritická ku knihe, kde sa nachádza ADRIAN! Kto to čítal určite ma pochopí a kto nie, je určite chlap, alebo to nečítal. Nedokážem si predstaviť, ktorá žena by mu odolala. ;)

Poďme ale k veci. Zlatá lilie je opäť písaná z pohľadu alchymistky Sydney, ktorá je veľmi racionálna a inteligentná, preto z jej strany veľa akcie nehrozí. Trvalo mi dlhšie než som si zvykla na to, že Sydney nie je Rose a rozlúčila som sa z akčnosťou, ktorou Rose prekypovala. Nie je to však tak, že by sa u Sydney nič nedialo, iba ona to rieši trochu menej násilne, čo je vo veľa prípadoch  rozumné. Nájdu sa však aj také, kde by sa jej viac zišli Roseine rýchle nohy.
Zo začiatku mi dej pripadal strašne vlečúci a ťažko sa mi to vraví, ale aj nudný. Potom som si spomenula na to, kto je autorom tejto knihy a ihneď som sa ukľudnila, lebo som vedela, že to je určite len ticho pred búrkou. A aj sa tak stalo.
Veľkým plusom a prínosom bolo, že Richelle dokázala vytvoriť milostný trojuholník medzi Sydney a dvoma mužmi. Už len fakt, že by dievča ako Sydney mohlo mať niečo, čo i len z jedným mužom, je viac než nepravdepodobná a čuduj sa svet, hneď dvaja.
Vo všeobecnosti milostné trojuholníky nie sú u čitateľov veľmi obľúbené a aj tak sa vyskytujú vo väčšine príbehov. Tiež nie som ich fanúšik, ale tu mi vôbec nevadil. Pravdepodobne preto, lebo som vedela ktorý z nich nakoniec svoj boj o jej srdce vyhrá, alebo lepšie povedané, inú možnosť by som ani nedokázala akceptovať.
Sydney je úplne odlišná od Rose a aj jej pohľad na svet upírov a všetkého nadprirodzeného je úplne odlišný. Dáva to možnosť čitateľovi, pozrieť sa na tento skrytý svet pred obyčajnými ľudmi aj z inej stránky. Najmä, ak je to z pohľadu človeka, ktorého celý život učia, že všetko spojené z týmto svetom je zlé a skazené.
Ďalšiu vec, ktorá sa mi na tejto knihe páčila (odhliadnuc od toho, že to bolo celé skvelé) ako autorka dokázala do deja zakomponovať jednu z ústredných postáv VA a nie hoc akú, ale samotného pána úžasného, Dimitriho Belikova. Priznám sa, že keď sa tam z čista jasna objavil na konci prvej knihy, trochu ma to sklamalo. Bála som sa, že zatieni môjho miláčika Adriana. Dúfala som, že séria Pokrvné putá, bude mať len jedného lámača sŕdc a nie viacerých. Ešte k tomu tých, best of the best, Dimitri a Adrian. Už by tam chýbal len Jace a asi by som to nezvládla :) To už je ale iný príbeh. Podstatné je, že sa moje obavy nenaplnili. Dimitri tam bol ako vždy úžasný, ale nevyčnieval od ostatných. Zapadol do deja a splnil si svoju úlohu, ktorú v príbehu dostal.
Jill, Edie a zbytok Sydneynej "rodiny" výborne vypĺňali a oživovali dej a taktiež sa dobre postarali o to, aby Sydney mala stále čo riešiť. Nanešťastie to nebolo vždy príjemné.
Charaktery všetkých postáv sú dokonalo prepracované a ihneď sa vám dostanú pod kožu a máte pocit, akoby ste do tejto partičky  vampírikov a Sydney naozaj patrili.

Spin-off série sú niekedy veľmi nešťastným rozhodnutím autora, pretože sa stáva. že je to len zlá napodobenina pôvodného diela. Podobné pochybnosti sa ma zmocňovali, keď som sa púšťala do Pokrvných pút a nakoniec som dospela k záveru, že nikdy už nebudem podceňovať talent Richelle Mead. Pokrvné putá sú zo sveta morojov a strigojov, ale príbehovo úplne niekde inde ako VA. Tu sa nám otvára svet alchimistov, ktorý je možno ešte nebezpečnejší ako banda strigojov.  Každá kniha je zakaždým iná a ešte viac šokujúca. Zlatá lilie nebola iná. Do polovice knihy som sa neodvážila typnúť, akým smerom sa dej uberá, a čo bude hlavným problémom a zápletkou. Podozrenia boli na viacero postáv, to mi verte, ale nakoniec som bola aj tak  riadne prekvapená.

Adrian! Toho som si nechala až na koniec. Tento neskutočne sexi upír zaťal do mňa svoje zúbky hneď v druhom diely VA a odvtedy sa nepustil. Ten jeho sarkasticky humor...ách. Pravdou je, že v tejto knihe bolo toho humoru z jeho strany pomenej, ale za to prekvapil nečakanými, "normálnymi" a zmysluplnými výrokmi, pri ktorých mi liezol až mráz po chrbte. Asi nám chalanisko začal dospievať. Nehovoriac o tom konci, o ktorý sa nám Adrian so Sydney postarali. Dodnes nechápem, ako mohla mať autorka to srdce a takto to ukončiť. U Richelle už som si na to asi mohla zvyknúť. Stačí si spomenúť na koniec tretej časti VA. Vtedy som myslela, že sa asi zbláznim :D

Myslím, že už by stačilo tej chváli a ukončím tento článok, lebo takto by som mohla pokračovať ešte móóóc dlho.
Celú knihu by som zhodnotila ako výbornú a každému doporučujem, aj keď si myslím, že to určite nie je treba. Asi každý fanúšik VA to už má dávno za sebou, alebo ho to v blízkej dobe čaká. Tieto knihy sú niečo ako povinná literatúra v YA/fantasy.


Ešte troška ochutnávky, čo nás čaká nabudúce :D



2 komentáre:

  1. úžasná recenzia na úžasná knihu :D :D ADRIAN ADRIAN ADRIAN bol absolútne úžasný (teda ako vždy) a áno jeho výroky už neboli len vtipné :)) a ten koniec, mala som chuť niekoho zaškrtiť (hej sydney!)... bože, nech je február, chcem indigo spell^^~

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Adrian je naj. Aj sa už neskutočne teším na Indigo Spell. :D

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...