februára 08, 2013

RECENZIA: Kruh (Mats Strandberg,Sara Bergmark Elfgren)

Anotácia: Apokalypsa začína v Bergslagene.
Engelfors. Anjelské bystriny. Pekné meno, spustnuté mesto. Uprostred ničoho, obklopené hlbokými lesmi, v ktorých ľudia neraz zablúdili a už sa nikdy nenašli. Raz v noci, keď sa mesiac sfarbí na krvavočerveno, sa v zrušenom zábavnom parku ocitne šesť dievčat. Nemajú nič spoločné. Nevedia, ako sa tam dostali ani prečo tam prišli. Čoskoro však pochopia, že ak chcú prežiť, musia spolupracovať.

Kruh ako kniha bola pre mňa obrovským, nečakaným a hlavne milým prekvapením. Ak by je to len na mne, túto knihu by som si sama od seba asi nekúpila, keby na ňu narazím v kníhkupectve. Obálka knihy pekná, ale ničím výnimočná, aby ma upútala. Ani anotácia nie je presne to, čo by ma chytilo za srdce. Našťastie mi bola dopriata možnosť túto knihu zrecenzovať a som za to veľmi rada. Môj odhad na knihu sa už viac mýliť nemohol.
Ticha voda brehy myje. Toto príslovie by mohlo označovať aj túto nenápadnú, ale obsahovo výnimočnú knihu. 
Záchrana sveta, ktorá závisí len na šiestich tínedžerkách, ktoré o tom ani nevedia. Či sa im to páči alebo nie, budú sa musieť spojiť a spolupracovať, pretože sú jediné, ktoré to môžu dokázať. Aké klišé, však?
Nenechajte sa tým oklamať, tak ako ja. Vôbec to nebolo klišé.

Najčastejšie sa stretávame a čítame knihy amerických spisovateľov. Sem-tam sa nám dostane do rúk kniha aj z inej netradičnejšej krajiny a ihneď si uvedomíte ten rozdiel. Kruh je výtvorom dvoch švédskych autorov a atmosféra knihy je naozaj silná a uveriteľná. Iná kultúra a iná mentalita, je cítiť z každej strany. Na rozdiel od americkej YA fantasy, som knihu vôbec nebrala ako YA, aj keď hlavné postavy nemali viac ako 16 rokov. Príbeh bol tak reálne opisovaný, že som uverila každému jednému slovu a momentu v príbehu a miestami som zabúdala na to, že je to fantasy.

Príbeh je písaný z pohľadu každej hlavnej postavy, čiže šesť dievčat. Šesť totálne odlišných dievčat. Všetky majú svoj vlastný životný príbeh. Každá jedna postava a jej charakter, boli prepracované do najmenších detailov. Ukázali pravú tvár dnešnej mládeže tak, ako to je, a ako to naozaj medzi nimi chodí. Outsidery, obľúbení, sex, drogy, alkohol, rodinné, vzťahové a psychické problémy, to všetko tam bolo ukázané v pravom svetle.
Štýl písania z pohľadu viacerých, bol na začiatku mätúci. Ale začiatky každej novej knihy sú mätúce, než sa dostanete do deja. Tu tomu nebolo inak. Keď som sa zoznámila so všetkými dievčatami, časom už bolo ich rozlišovanie úplne prirodzené. 

Čo sa týka deja, ako som už vyššie spomínala, možno to nie je najoriginálnejší námet, ale výborne spracovaný. Kniha ma držala v napätí celú dobu. Miestami som mala pocit, akoby čítam detektívku. Ako tomu býva pri každej detektívke, som aj ja podozrievala asi úplne každého, kto sa v knihe objavil v domnienke, že to je zaručene ten zlý. I keď sa to už ku koncu začalo všetko vyjasňovať, aj tak konečné odhalenie bolo prekvapením.
Kniha sa čítala ľahko, ale príliš dlho. Často sa tam objavovali hluché miesta. Celé stránky, bez ktorých by sa dej obišiel, nemali nič spoločné s tým, čo sa v knihe deje, ale skôr nám dali nazrieť do súkromia dievčat, a tak sme ich mohli bližšie spoznať a pochopiť ich správanie. Netrúfam si povedať, či je to dobré alebo zlé. Vďaka týmto hluchým miestam strácal dej na pútavosti, ale naopak bez nich by nebola kniha taká výnimočná. To už nechám na vaše posúdenie.

Moje hodnotenie: 
Ak ste sa o Kruh už niekedy zaujímali, určite vám neušlo, že ide o čarodejnícku sériu. Príbehy s čarodejníkmi mám rada. Všetky tie kúzla a možnosti, čo sa s nimi dajú dokázať. Tu, by som však trochu viac kúzlenia ocenila. Na môj vkus toho bolo menej, ale to nie je až také podstatné. Podstatné je, že knihu naozaj každému odporúčam. Je to zaujímavá silná kniha a každí si v nej určite nájde to svoje. Jediné, čo knihe kazilo na dokonalosti, sú spomínané hluché miesta a zbytočná dĺžka. Preto dávam len 4*, ale patrí medzi tie lepšie z tejto kategórie :D
Za poskytnutie recenzného výtlačku tejto pozoruhodnej knihy, by som chcela poďakovať Fotune libri.




6 komentárov:

  1. Mne tých 6 ľudí liezlo taak na nervy. Čiastočne pre fakt, že som sa nemohla zorientovť vôbec a mýlili sa mi mená, čiastočne preto, že...väčšina z nich ma niečim štvala. Ale to bolo v konečnom dôsledku dobre. Hodnotenie na 4 je tak akurát cítim to rovnako a to čo na knihe vzdvihujem ja nie je ani tak ten dej ako atmosféra celej knihy. Takú silu som dlho nezažila. :D To sa mi na tom páčilo bezkonkurenčne najviac, okrem toho som tiež upodozrievala...ale nie každého. x)
    (konečne neamerická kniha, áno, fakt je to z toho cítiť. Fascinujúce, hm? )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj mne niekedy liezli na nervy (Ida, Anna-Karin), ale aj to musí byť :D Atmosféra bola skvelá, to máš naozaj pravdu. Tá neamerickosť bola neskutočne cítiť. Hlavne v niektorých situáciach a správaniach dievčat. Také chovanie v niektorých knihách nepripadá ani do úvahy :D čo je škoda, lebo keď tie americké knihy moc idealizujú a to ich večne morálne správanie, ktoré vôbec nezodpovedá skutočnosti, knihy znehodnocujú. Ja viem, že chcú byť príkladom mládeži, ale všetci dobre vedia ako to v skutočnosti chodí a potom to vyznie na smiech. ;)

      Odstrániť
  2. No na túto knihu som mala taký rozpačitý 1. názor, ale možno ešte pouvažujem nad ňou, predsa len čarodejníkov ja môžem 8P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyskúšaj ju. Ja som mala rovnaké pochybnosti, ale mýlila som sa :D Je to dobrá kniha ;)

      Odstrániť
  3. Qualitу ροsts is thе key to invite the
    visitоrs to gο to see the web page, that's what this website is providing.
    Also visit my web-site : loans for bad credit

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Can I just say what a гelief to disсover somеone that really κnoωs what they're discussing over the internet. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people really need to check this out and understand this side of the story. I was surprised that you're not more ρopulаr given that you most certainlу possess the gift.


    Here is my blog post - short term loan
    my web page :: short term loan

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...