marca 21, 2013

RECENZIA: Marcelo objavuje skutočný svet (Francisco X. Stork)

Anotácia: Marcelo Sandoval počuje hudbu, ktorú nikto iný počuť nemôže. Je to jeden z prejavov autistickej poruchy. No jeho otec tomu nikdy celkom neveril, ani hudbe, ani Marcelovej odlišnosti. Prinúti Marcela brigádovať cez leto v podateľni svojej právnickej firmy, aby ho zapojil do skutočného sveta. Tu Marcel spoznáva Jasmine, ktorá ho učí rozumieť, čo je to súťaživosť, žiarlivosť, hnev i túžba. No až obrázok dievčaťa s polovicou tváre ho privedie do skutočného sveta plného trápenia, nespravodlivosti a naučí ho, ako s tým všetkým bojovať. Tento jedinečný príbeh je príbehom o láske, práve a nespravodlivosti, ale najmä oslavou hudby, ktorú počuje každý z nás vo svojom vnútri.

Po prečítaní úžasnej knihy Kam zmizla Aljaška, som dlho premýšľala a pátrala po knihe, ktorá by sa jej aspoň trocha mohla rovnať. Dospela som k názoru, že by to mohla byť kniha o mentálne chorom chlapcovi Marcelovi. Po prvých stranách som zistila, že Marcelo prekonal všetky moje očakávania.

Marcelo navonok vypadá ako obyčajný 17 ročný chlapec, ale vo svojom vnútri je neobyčajný a krásny. Trpí ľahšou mentálnou chorobou, podobnou aspergerovmu syndrómu. Veľa ľudí ho podceňuje a myslia si, že je hlúpy, ale on je svojim spôsobom veľmi inteligentný a vnímavý. Jeho myslenie a chápanie bežných vecí je pomalšie ako u iného človeka. Nevie sa sústrediť na dve veci naraz, či už je to pri činnostiach, alebo len bežnej komunikácií. Najťažšie je to v komunikácií. Jeho schopnosť vnímať každučký detail ho značne obmedzuje, pretože si musí rozobrať význam každého slova a k tomu rozlíšiť mimiku a gestá. 
Marcelo svoju chorobu nikdy nevnímal ako niečo obmedzujúce alebo zlé, hlavne, keď bol v bezpečí špeciálnej školy, medzi deťmi ako on. To sa však zmenilo v momente, keď musel svoje bezpečne miesto nedobrovoľne opustiť a vstúpiť do "skutočného sveta", medzi "skutočných ľudí".

Bolo zaujímavé sledovať, ako sa Marcelo postupne prispôsobuje a získava nové priateľstvá bez toho, aby si to vôbec uvedomoval. Taktiež bolo fascinujúce nahliadnuť do mysle takéhoto človeka a pozorovať, ako uvažuje a ako on vníma náš zrýchlený a často krutý svet.
Jeho myšlienky boli čisté a jednoduché, bez známok sebeckosti, či krutosti. Žiadne vedľajšie úmysly ako to je v dnešnom svete bežné. Veď, kto už pre vás dnes urobí niečo úplne nezištne? Veru tak. Skoro nik.
Preto ma pri čítaní napadla taká myšlienka, že ako by bolo na tomto svete krásne, keby bolo viac ľudí takých ako Marcelo. Neviem, prečo sa jeho stav označuje ako choroba, ja to tak vôbec nevnímam. Možno, keby sme takýchto ľudí označovali za obdarených, namiesto chorých, bolo by to výstižnejšie. Ako inak nazvať schopnosť, žiť v "skutočnom svete" a nenechať sa ovplyvniť tým zlom všade okolo, ak nie dar? Ale to sa nikdy nestane, lebo my ľudia sme plný predsudkov a všetko odlišné neprijímame a odsudzujeme. 

Príbeh sa niesol v ľahkom tempe, preto ak ste fanúšikom akcie a napätia, tu to nečakajte. Tiež som jedna z tých akčnejších, ale vôbec mi to v tomto príbehu nechýbalo a užívala som si tú jednoduchosť a realitu sveta, takéhoto obdareného človeka, akým je Marcelo.
Záver knihy ma dostal. Dôstojne ukončenie silného príbehu. Žiadny presladený "happy end", i keď to skončilo pozitívne. Marcelo konečne našiel svoje miesto v "skutočnom svete", presne tak, ako si to celú dobu prial jeho otec. Našiel miesto, kde sa cítil šťastný a spoznal cit o ktorom si myslel, že ho nie je schopný - lásku. O tom ako sa jeho láska vyvíjala sa mi už nedozvieme, ale chcem si predstaviť, že nakoniec spolu žili šťastne, až kým nepomreli, pretože on si to zaslúži.

Celá kniha na mňa pôsobila skutočne a dlho som premýšľala ako je možné, že autor dokáže tak reálne opísať Marcelove správanie a myslenie. Všetko sa mi vyjasnilo, keď som si prečítala autorov životopis. Počas vysokej školy pracoval a pomáhal ľuďom s mentálnymi chorobami a vtedy sa ich naučil chápať a obľúbil si ich. Preto je atmosféra v knihe autentická a pôsobí, akoby ju naozaj napísal sám "obdarený Marcelo.
Naozaj vrelo každému doporučujem. Kniha vás donúti zamyslieť sa nad medziľudskými vzťahmi a životom vôbec. Keď už nič iné, aspoň vás čo to naučí  o ľuďoch s mentálnymi poruchami a ako sa k ním správať, alebo skôr, ako sa k ním nesprávať.
Skvelá kniha. Nemôžem inak ako 5*. Marcelo objavuje skutočný svet si môžete zakúpiť priamo na tomto odkaze internetového kníhkupectva ABC knihy.

6 komentárov:

  1. Moc hezká recenze! :)
    Knihu už jsem několikrát držela v ruce ale nikdy jsem si ji nedonesla domů. Když to tak čtu, musím si ji už koupit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem....kúp si ju, určite ťa nesklame ;)

      Odstrániť
  2. Znie to zaujímavo 8) Neviem či by mi to sadlo, ale má to niečo do seba 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To musíš vedieť sama najlepšie, či ti takýto druh kníh sadne, ale podľa môjho názoru je toto kniha, ktorá sadne asi každému. ;)

      Odstrániť
  3. Po tejto knižke poškulujem už dlhšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. It is easy іn my opinion to get a typical e-cig and dеcide they aren't for you without having researching and seeking different products. I started with E-Lites and they are okay but not great. I found them hard to draw/drag about and you had to change the way you smoke cigarettes to get a gratifying puff associated with smoke. Anyway this isn't а гeview of E-Lites
    its crіtiquing the GreenSmoκe here goes:

    my website :: http://www.euclock.org/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=TimaOuell

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...