apríla 02, 2013

RC: Všechny barvy Země (Beth Revis)

Ak si chcete prečítať anotáciu, kliknite na odkaz nižšie. Nedávala som ju sem, lebo obsahuje dôležité spoilery.

Vôbec netuším, ako mám napísať všetky pocity a dojmy z tejto knihy bez toho, aby som spoilerovala, keďže je to tretí a zároveň posledný diel série Vesmír, alebo v slovenčine, Naprieč vesmírom. Kvôli vám sa o to pokúsim.

O tom, že Beth Revis je veľká pani spisovateľka, netreba snáď ani písať, ale mne to nedá, pretože si to vo všetkej úcte zaslúži. To, čo dokázala vytvoriť vo svojich knihách je neuveriteľné a veľa spisovateľov jej môže len slepo závidieť. Beth ma v sebe presne ten faktor X, ktorý by dobrý spisovateľ mal mať a nedá sa naučiť. Je to schopnosť uchvátiť čitateľa hneď od prvej stránky a neprestať s tým, až kým nedočíta poslednú. Keď sa k tomu pridá dobre premyslený príbeh, úspech a spokojnosť je zaručená.

Začiatok bol presne taký, aký by mal byť. Príbeh sa pomaly, ale isto rozbiehal. Bol to dobrý priestor pre nás čitateľov, ale aj knižné postavy, zorientovať sa v novej situácií a oboznámiť sa s množstvom nových informácií. Tým nechcem povedať, že to bolo nudné. Ani náhodou. Tento začiatok vás len riadne nabudil aby ste pokračovali ďalej. Je to ako droga. Okúsite trochu, a potom musíte mať stále viac a viac.

V druhej tretine knihy ste už nemali šancu nad ničím premýšľať. Jedna katastrofa striedala ďalšiu. Keď ste si mysleli, že horšie to už byť nemôže, zrazu BUM, a ani neviete ako, a v tej chvíli ste zažili slabší infarkt. Ale vaše pocity zúfalstva pri čítaní, kedy ste netrpezlivo očakávali vysvetlenie, čo sa to deje a prečo, nie je nič v porovnaní s tým, čo zažívali knižné postavy. S nimi nemala autorka najmenšie zľutovanie. S každou jednou obeťou vaša nedočkavosť a zvedavosť vzrastala. Samé otázky, ale žiadne odpovede a všetko sa stále zamotávalo čím ďalej, tým viac. Nič ale nie je stratené, pokiaľ Amy a Syn stále bojujú.

Beth Revisová presne vedela ako príbeh dávkovať a posledná etapa knihy bola naozaj vražedná. A to doslova. Čo boli predtým slabšie infarkty, teraz už boli plnohodnotné zástavy srdca. V momente, kedy si uvedomíte, že už vám ostáva len pár strán a vy stále nepoznáte odpovede, vás zachváti panika ako sa toto celé skončí, a v tom sa to začne všetko vyjasňovať a pomaličky do seba zapadať. To ale nemení nič na tom, že vaše zástavy srdca prestanú. Ono sa to ešte zhorší, až prídete k bodu, kedy všetky vaše predstavy a možné scenáre o zakončený série totálne vybuchnú spolu s vaším srdcom.

Čo sa týka Amy a Syna, k tomu nie je moc čo dodať. Podľa mňa, si počas celej série držali svoj postoj a všetky ich činy korešpondovali s ich povahami. Ich milostný vzťah bol v celku zvláštny a iný ako vo väčšine prípadov, ale práve to sa mi na tom veľmi páčilo. I keď ich vzťah bol dosť podstatný, čo sa týka príbehu, nebolo to to najpodstatnejšie a najzaujímavejšie na knihe. Celý čas bola ich láska druhoradá a nezatieňovala  hlavnú myšlienku a podstatu tohto pútavého príbehu. 
Ako sa toto vesmírne dobrodružstvo nakoniec skončí, si už musíte prečítať a posúdiť sami. Ja som knihu prečítala už včera a ešte stále jej mám plnú hlavu a neviem sa rozhodnúť, čo si mám myslieť o konci. Autorka nám tam načrtla dve alternatívy a každá mala niečo do seba. Naozaj neviem posúdiť, ktorá je tá lepšia voľba. Aj keď chápem, prečo sa autorka rozhodla pre tú, ktorú si vybrala, ja by som možno išla aj do toho druhého rizika. Vy, čo ste to už čítali, určite viete na čo myslím. ;-)

Na koniec by som už len dodala, ak sa vám páčili predošlé diely, s týmto budete určite tiež spokojný a bola by hlúposť vynechať posledný diel. Sto-percent sa je na čo tešiť a zaručene to bude poriadne bláznivá jazda.
Ešte jedna vec, ktorú musím spomenúť. Chcem len poukázať na fakt, že jedno nemenované slovenské vydavateľstvo má veľkú smolu, že sériu nedovydávalo celú, pretože je naozaj kvalitná a jedna z najlepších aké som čítala. A týmto nadviažem na výborné české vydavateľstvo, CooBoo, ktoré sa nenechalo odradiť a sériu Vesmír preložilo. Za možnosť zrecenzovať túto skvelú knihu sa chcem poďakovať spoločnosti Albatros media. Ďakujem :-)

2 komentáre:

  1. Zrovna jsem dočetla druhý díl a na třetí se nemůžu dočkat!! :D Doufám, že se k němu dostanu co nejdříve! :) Úžasná recenze!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem...určite sa do toho pusti čím skôr. Kniha je naozaj vynikajúca! Určite si to užiješ. ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...