apríla 27, 2013

Recenzia: Rudá jako rubín (Kerstin Gier)

Anotácia: Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

Skôr než sa začnem rozplývať nad knihou, musím poukázať na úžasnú obálku knihy! Na obrázku to tak nevidno, ani ja som si ju nijak extra nevšímala, až kým sa mi nedostala do ruky. Naživo je dokonalá. A to nehovorím o tom, čo vás čaká, keď dáte dole ten ružový obal. Na knihe je vytlačený ten istý motív, len tie postavičky sú ružové na bielom podklade. Som sa nevedela vynadívať.
....len toľko som chcela :)

V poslednej dobe som prečítala veľa skvelých kníh. Kvalitných, ale smutných kníh. Dystopických a prepracovaných kníh, ktoré sa mi už zlievajú dohromady. O nadprirodzených bytostiach a ich zakázaných láskach s ľuďmi, ale táto bola presne podľa môjho gusta. Nebola dokonalá. Mala svoje muchy, ale predsa spĺňala pre mňa všetky 3 faktory, ktoré mám na knihe rada.

1. FAKTOR:
Určite humor. Mám rada, keď sú postavy zábavné. Dobrý sarkastický humor nikdy nič nepokazí. Vždy príbeh príjemne oživí a odľahčí. Aj keď je dej vážny alebo strašidelný, je fajn, keď tam autor vsunie nejakú kvalitnú hlášku a hneď to je o niečom inom. Samozrejme, sú knihy, v ktorých sa to nehodí, ale v týchto YA knihách sa to akosi žiada.

2. FAKTOR:
Zaujímavé postavy. Gwendolyn si ma hneď získala. Žiadna hlúpa husička. Úplne normálne dievča, až na tú jednú maličkosť s cestovaním v čase. Prekvapujúco nebola ani žiaden outsider, čo je ďalšie plus. A tá jej kamarátka Leslie! Hotový Columbo. Dúfam, že v ostatných knihách dostane kamoška viac priestoru, lebo je naozaj trieda. Gideon je klasa. Chutný chlapec, na začiatku chladný a odmeraný panáčik, čo si myslí, že sám spasí svet. Postupne začína rozmŕzať, keď sa mu začne Gwendolyn dostávať pod kožu. Na mňa zatiaľ extra dojem neurobil. Ničím mi k srdcu neprirástol, ale verím, že sa to zmení. Nechcem povedať, že by sa mi jeho postava nepáčila, len je zatiaľ prototypom knižného hrdinu bez vlastnej osobnosti.
Ostatné postavy, sú tiež perfektne premyslené a každá má svoje osobitné čaro. Hlavne rodina Gwndolyn. ;)
Ach, ako by som len mohla zabudnúť! Bol tam len párkrát, ale zabodoval. Duch James. Správňak a sympaťák :)

3. FAKTOR:
Je nepochybne dobrý príbeh. Pri knihách, čo majú viac dielov, je vždy cítiť podľa prvej knihy ako mal autor príbeh premyslený. Niekedy, keď má autor v pláne spraviť len jednu knihu a na jej konci zistí, že by mohol spraviť aj pokračovanie, tak na rýchlo vymýšľa zápletku. To má za následok veľa nezrovnalostí a hluchých miest. Iné je, keď autor má celý príbeh presne premyslený a rozložený na určitý počet dielov. Samozrejme, v prípade mnohodielných sérií to nejde, ale vedia si to zariadiť tak, aby si nechali otvorené vrátka a pripravili si podklady na pokračovanie. Rudá jako rubín, je druhý prípad. Nečítala som ešte druhý diel, ale už teraz viem, že to bude dobré. Je to príbeh o cestovaní v čase, takže je logické, že to musí byť dobre premyslené, lebo v tomto prípade všetko so všetkým súvisí. Je to veľmi nebezpečná téma, kde sa dá urobiť mnoho prešľapov. Skrátene. Chcela som povedať len toľko, že sa mi páči dej, ktorý vypadá byť kvalitne spracovaný. :)


Vážne netuším, prečo som sa ku knihe dostala až teraz. Už som ju mala v merku dlhší čas, ale aj cez samé dobré recenzie, som sa jej poctivo vyhýbala. Chyba! Ak aj vy uvažujete, že si ju prečítate, tak to aj urobte. Ja som sa do toho pustila len zo zvedavosti a nedokázala som ju odložiť. Zhltla som ju za pár hodín. Teraz už čakám nedočkavo na druhý diel. ;)
Obvykle si v knihe nevšímam, respektíve neriešim, mená postáv, ale tu mi to bilo do očí. Ešte som nevidela pokope toľko mien začínajúcich na G. Neviem, či to bol zámer, alebo má len autorka rada toto písmeno, v každom prípade, ma to trošku plietlo.
Dlhšie som sa dostávala do celého procesu okolo cestovania v čase a čo sú tí cestovatelia vlastne zač, ale ani samotná Gwendolyn nevedela o nič viac ako čitateľ, takže sme sa postupne dozvedali všetko počas príbehu. V knihe je ešte veľa tajomstiev, ktoré treba odhaliť, určite sa je na čo tešiť.


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Knihu si môžete zakúpiť priamo TU na ich stránkach.

Ak by ste náhodou nevedeli, (o čom pochybujem) podľa knihy je spracovaný film RUBINROT, ktorý sa v našich kinách nehral. Ja som ho ešte nevidela, tak ak ste ho videli, poteší ma ak sa o svoje dojmi podelíte v komentoch.

Tu je malá ochutnávka:


6 komentárov:

  1. Milujem túto sériu, proste super 8_) Gideon ešte bude vystrájať, zamiluješ si ho 8D

    Film je veľmi dobrý, síce som rozumela tak polovici a dosť veľa vecí poplietli alebo pomenili podľa seba, ale je to skvelé a herci sú úžasní 8P ale myslím, že to sú všetky 3 knihy v jednom filme, takže by som doporučovala kukať to až po prečítaní celej série a navyše aj titulky by sa už hodili 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si aj myslela, že s tým filmom nebude niečo v súlade s cestovným poriadkom :D Hneď sa mi zdal ten trailer zvláštny a plný vecí,ktoré v knihe neboli ;) Určite si radšej prečítam najprv knihy a až potom film. Dík za info ...dobre vedieť ;)

      Odstrániť
  2. No pozrimeže Rudá je tu. Ako dobre je to super kniha a pokračovania SÚ ešte lepšie. Že sa ti to páčilo ma teda neprekvapuje. :D

    Film si chcem pozrieť.Riskla by som aj originál, no to by som sa musela furt rehotať pretože nemčina je tak vtipný jazyk (hovorí človek, ktorý počúva rádio Osterrich častešie než by bolo v pohode a ničomu tam nerozumie)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som v nemčine nemala šancu ;) Nerozumiem ani slovu a to je dosť divné, keď to poviem ja, ktorá je v neustálom kontakte s nemeckými turistami v práci. Zatiaľ som sa vždy dorozumela rukami nohami, ale to by mi v prípade filmu asi veľmi nepomohlo :)

      Odstrániť
  3. Co se týče Giedona a prvního dílu, byla jsem na tom podobně :). Ale ve druhém dílu jsem si ho neuvěřitelně zamilovala a stal se jedním z mých nejoblíbenějších hrdinů :).
    Docela ti závidím, že máš ty další díly ještě před sebou :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S tým počítam, že si Gideona zamilujem, inak by som bola zlá ;) Závidíš? To ma teší. Nie že by som bola škodoradostná alebo nejaká mrcha, ale je to dobré znamenie, že tie knihy budú stáť za to. :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...