júna 01, 2013

RC: Návrat (Draki 3 - Sophie Jordanová)

Anotácia: ZÁVEREČNÝ DIEL TRILÓGIE O SVETE DRAKI 

Draki svorka je ohrozená – enkrosi, neľútostní vedci pátrajúci po jej tajomstvách, zajali Cassianovu sestru Miram a sú ochotní ju detailne preskúmať, aby zistili všetko o jej druhu. Jacinda po spojení s Cassianom intenzívne vníma jeho pocity a prežíva tak všetku jeho bolesť. Ona aj Will sa rozhodnú svorke pomôcť. 
Bude výprava lovca a skupiny draki úspešná? Podarí sa im spolu zachrániť Miram? Je možné, že v cieli na nich čaká niečo oveľa, oveľa hrôzostrašnejšie než enkrosi...


Moje nadšenie z prvej časti opadlo počas čítania dvojky a nevrátilo sa ani počas posledného dielu, čo ma moc mrzí. Ako vyvrcholenie som čakala viac. Teraz, keď si to všetko spätne premietam, uvedomujem si, že to bola len moja slepá viera a túžba po strhujúcom konci. Mohla som to tušiť po tých priemerných knihách, ktoré tomu predchádzali. 

Návrat plynule nadväzuje na druhý diel a aj keď ste ho čítali dávnejšie, do deja sa určite rýchlo dostanete. Keď sa Jacinda na konci Úteku rozhodla ísť medzi enkrosov zachrániť Miram, svitla mi nádej, že sa o nich konečne dozvieme viac, kto naozaj sú a akú úlohu zohrávajú v ľudskej spoločnosti.
Keď už tam Jacinda bola, všetko mi prišlo príliš rýchle a veľmi jednoduché. V tú chvíľu ma napadla myšlienka, že prečo sa o to nikto nepokúsil už predtým. Že sa draki menia na ľudí, predsa enkrosi nevedeli a tak sa mohli medzi nich ľahko zapliesť. Tak, ako to urobili aj teraz.
Ďalšia nepochopiteľná vec bola, že Jacinde to niekedy myslelo extra rýchlo a dávala si do súvisu nepochopiteľné veci, ale taká banálna vec ako v prípade tej veci (nechcem prezrádzať), čo dávali enkrosi drakom, jej vôbec nedošla. Nič očividnejšie už to ani nemohlo byť a som si istá, že aj vy, čo ste to nečítali, vám už je z tohto jasné, o čom asi trepem. No, ale aký boli potom  všetci prekvapení...som mala sto chutí kričať a vynadať im, že akí sú pribrzdení.

Budova, v nej veľa cudzích drakov, jeden obzvlášť divný, lekársky zákrok a útek. To je všetko, čo si pamätám od enkrosov. A to som čakala, že sa dozviem o nich niečo viac. Žiaľ, útekom skončila aj jedna veľká záhada a otázka, kto sú enkrosi, na ktorú už asi nedostaneme odpoveď.
Ďalšia nezodpovedaná otázka, na ktorú tiež asi nikto nepozná odpoveď, možno len samotná pani Jordanová, ako draki vyzerajú. Už som si ich predstavovala rôzne, ale v každom diely ma dokáže stále niečo prekvapiť. Najviac mi dala zabrať predstava piatich premenených drakov v jednom aute a z toho jeden obrovský, tak bol aspoň Deghan opisovaný. To, že majú vo svojej draki podobe vlasy, som už tak nejak prehliadala. Všimla som si, že keď bola Jacinda v ľudskej podobe, rozumela reči draki. Mierne ma to zarážalo. Nepamätám sa, či to bolo spomenuté aj pred tým, že to vie, ale tu mi to bilo do očí.

Útek sa mal volať skôr tento diel, lebo o nič iné v knihe po celú dobu nešlo. Stále boli v aute a pred niekym utekali. Prázdne miesta vypĺňali Jacindine ustavične úvahy o tom, čo cíti Cassian a ich puto a aký je Will úžasný. Tu musím pochváliť, že aj keď Jacinda, Will, Cassian mal byť milostný trojuholník, celý čas vedela, že chce Willa a nemusela sa neustále rozhodovať. Nie, že by mi záležalo na tom, s kým skončí, pretože som mala rada oboch, no možno Cassiana trocha viac, ale ten mi hlavne k Jacinde vôbec nepasoval.
Návrat mal byť zrejme najakčnejší diel, čo aj svojim spôsobom bol, ale na môj vkus to bol stále slabý odvar. Vadilo mi, že pri súbojoch a napätých scénach, to chce urobiť autorka čo najviac napínavé a naťahovať čitateľa prostredníctvom zdĺhavých opisov a potom to stráca na zaujímavosti. Než stihne Jacinda opísať v akej polohe leží na zemi a ako sa pri tom cíti a čo všetko vidí, medzi tým čitateľ zabudne, ako a prečo sa na tej zemi vôbec ocitla. Jediným svetlým bodom bolo, že Jacinda konečne použila svoj ohnivý dar. Vec, ktorá mi vždy trhala žili, prečo nikdy v krízových situáciach nepoužila ten svoj oheň. Ja na jej  mieste, by som spálila všetko široko-ďaleko, keby mi išlo o život. Škoda, že som sa toho dočkala až v poslednej časti.

Záver bola tá lepšia časť knihy. Stali sa tam zaujímavé udalosti, ktoré ma prekvapili, ba priam šokovali. Konečne autorka ukázala trocha odvahy a nebála sa experimentovať, zbaviť sa pár postáv a hneď to malo iné grády. Fanúšikovia série sú určite s ukončením spokojní, ale mne tam predsa len jedna vec strašne chýbala. Po celý čas mal Will podivné schopnosti vďaka krvi draki, ale nikde tam nebolo spomenuté, aký to bude mať na neho vplyv do budúcnosti. Jeho schopnosti naberali stále na sile a nikto si z toho nič nerobil. Ja som čakala, že sa každým okamžikom premení na draka a nič. Proste to ostalo premlčané a všetci boli spokojní.

Čo viac k tomu dodať? Fajn. Zaujímavá séria, ale som rada, že už sa to skončilo. Čítalo sa mi to ľahko a rýchlo, ale tentokrát nemôžem napísať, že by to bolo oddychové. Stále som sa buď rozčuľovala nad Jacindiným správaním, alebo mi dávala zabrať predstava draki. Škoda, že nebola hlavnou hrdinkou Tamra a Cassian. To by mohlo byť zaujímavé. Tí mi boli omnoho sympatickejší a môjmu srdcu bližší, aj keď Tamra veľa priestoru nedostala, čo je škoda, lebo z jej pohľadu to mohlo byť podstatne zaujímavejšie. Vyrastala ako človek medzi draki, stále v tieni svojej sestry, jej náhla premena na jedného z najvzácnejších draki a nová láska. Čo vy na to? Nečítalo by sa to dobre?

Hodnotenie sú 3*, i keď to bolo lepšie ako dvojka, ale na štyri to nie je, vzhľadom na knihy, ktoré som tak ohodnotila, by to nebolo spravodlivé.
Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.

3 komentáre:

  1. Mne sa kniha veľmi páčila 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ty kokos, to ako keby sme si videli do hlavy alebo čo :D :D Úplne vo všetkom súhlasím a nepáčilo sa mi, že tam autorka veľa vecí neobjasnila. Potom mi zase vadilo, ako Jacinda na niektoré veci prišla a inokedy si zase nedala do súvislosti ani totálne blbosti a čitateľ (ja) bol o dobrých niekoľko krokov dopredu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, presne. Mne by tá zabrzdenosť ani tak nevadila, ako mi vadilo to s tým Willom. Autorka z neho spraví polo človeka a polo draka a potom sa k tomu nevráti. Stále som čakala na mega vyvrcholenie, kedy sa Will premení a nikde nič. To ma sklamalo najviac. :(

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...