júla 28, 2013

RC: SEDUKTOR ( Sofia Vitalle )

Anotácia: Po päťsto rokoch sa znova začal ten kolobeh. Znova sa začal lov. Lov, v ktorom môže vyhrať len jeden. Seductor, Pokušiteľ, Zvodca hriešnikov. Jeho úlohou je poslať sedem nevinných duší do zatratenia. Je rozhodnutý urobiť to za každú cenu. Odmenou pre neho má byť dávno stratená sloboda. Do cesty mu však vstúpi neznámy cudzinec, ktorý so sebou prinesie pochybnosti. Otázky, na ktoré nikdy nedostal odpovede sa okolo neho začnú vznášať ako búrkové mračná. Zatúži po pravde. Pravda však prináša nevídané odhalenie. Zlomí ho to poznanie alebo posilní? Dokáže odolať pokušeniu?

Určite ste si všimli nedávny boom ohľadom knihy Seduktor. Je to prvotina dvoch začínajúcich a talentovaných, slovenských spisovateliek. Knihu som čítala už dávnejšie, ale rozhodla som sa vám ju predstaviť až  teraz. V období, keď som ju čítala, sa vynárali na jej počesť jedna recenzia za druhou a táto by bola len jedna z mnoho. Prečo teraz? Aby som pripomenula tým, čo ju nečítali alebo sa  nevedeli rozhodnúť, či si ju prečítať, že majú najvyšší čas to napraviť.
Každý vám povie, že kniha od dvoch autorov je vždy na hrane a väčšinou upadá na tú horšiu stranu. S radosťou môžem povedať, že to nie je Seduktorov prípad. Keby neviem, že je to od dvoch autoriek, ani by som si to nevšimla. Je vidno, že to dievčatá mali vopred dobre premyslené a ich myšlienky sa uberali rovnakým smerom.

Anjeli - môžem
Duchovia - dobréééé
Sexi ZLÝ chlapci - milujem
Napätie - paráda
Dobrý premyslený dej - niet čo dodať

Ako každá kniha, aj táto má svoje muchy, ale samozrejme, aj veľmi zaujímavé momenty.
Seduktor má za úlohy pošpiniť sedem najčistejších duší na svete a poslať ich do večného zatratenia, a tým oslobodiť seba. Tým, že duší je sedem, tak sa Seduktor (Sed) rozhodne spestriť lov, a pre každú dušu si zvolí iný druh pokušenia a smrti. Nechal sa inšpirovať siedmimi smrteľnými hriechmi. 

Prvých šesť kapitol je venovaných osudom šiestich mladých ľudí, ktorí podľahnú Pokušiteľovi. Kapitoly sú ako mini príbehy. Niektoré sú zaujímavejšie a niektoré menej. Miestami som mala pocit, akoby sa autorky nechali uniesť svojou fantáziou a venovali týmto príbehom zbytočne veľa priestoru. Nič to ale nemení na tom, že táto časť sa mi páčila asi najviac pre svoju rozmanitosť.
Tieto čisté duše sa vždy rodia každých päťsto rokov v jednom cykle, a preto než Seduktor vypátral všetky duše, bola veková kategória obetí od malých detí, až po dospelých jedincov.
S prvými šiestimi to išlo celkom hladko, až kým nespozná poslednú obeť Emu. Z tej už je dospelá žena, a pre ňu si Sed prichystal smilsvto. Ukazuje sa, že v tomto prípade to nepôjde tak ľahko, ako si predstavoval.
Tu začína hlavný príbeh knihy. Dobrý príbeh knihy. Naozaj musím pochváliť nápad - anjeli a sedem smrteľných hriechov. Tiež sa mi veľmi páčilo, že Seduktor si stále zachoval svoju podstatu. Zlo sršalo z každého jedného jeho gesta a nič ho nedokázalo obmäkčiť. Trocha som sa bála, že to bude klišé a zlý chlapec stretne dobre dievča a okamžite sa z neho stane bábovka. Nie nestala! Ďakujem dievčatá.
Aby som bola objektívna a stále len nechválila... Tá hlavná časť mala viacero hluchých miest, kedy som sa sem tam nudila. Niektoré pasáže by som možno trocha okresala, a takisto aj zbytočné dialógy. Niektoré, keby sa skrátia alebo úplne vynechajú, možno by príbeh nestrácal na dynamickosti. Na druhej strane oceňujem, že tam neboli zdĺhavé opisy, ktoré nikto nemá rád a aj tak ich vždy autori dávajú do príbehov.

Na konci knihy to už začalo naberať na obrátkach. Jedna peripetia striedala druhú a dozvedali sme sa kopu nových skutočností. Niektoré sa dali čakať, ale našli sa aj také, ktoré ma naozaj prekvapili. Príbehu dodala dobrú šťavu postava záhadného padlého anjela, večne odetého v slnečných okuliaroch. Kto to je, a čo vlastne chce? Na tieto odpovede sa naozaj teším.
Koniec...Ách, ten KONIEC! Nemôže aspoň raz niečo skončiť tak, aby ma neporážalo?

Dobrý príbeh, zlý Seduktor, napätie, slovenské spisovateľky, ak vás toto nepresvedčí, tak potom neviem. Viem, že niekto má možno predsudky pred slovenskou tvorbou, aj ja som kedysi bola taká, ale nebojte sa siahnuť aj po takých knihách. Môžete byť milo prekvapení. Určite aj v prípade Seduktora. I keď je to prvotina autoriek, dá sa to hravo porovnať s akoukoľvek zahraničnou knihou.
Ja som bola s knihou spokojná a moc držím dievčatám palce v ich ďalšej tvorbe. :D Už len to, že našli odvahu sa do toho pustiť a isť s vlastnou kožou na trh, je obrovský úspech.


Čoskoro očakávam pokračvanie ;)

6 komentárov:

  1. Už dva mesiace mám túto knihu vo Wishliste, tak dúfam, že si ju budem mať možnosť kúpiť :D

    Tvoja recenzia ma na ňu nalákala ešte viac :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To bol môj zámer, keď som recenziu písala. Som rada, že to na niekoho zapôsobilo ;)

      Odstrániť
  2. dosť som váhala, či si túto knižku mám prečítať, ale...asi si ju prečítam :D pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja kúpu stále odkladám, nejako mi na to nezostávajú peniaze. Aj keď si neviem predstaviť, pokiaľ by som sa dočítala, keď si spomínala, že to má aj nudné pasáže. Niekde pri prvej by som s tým asi sekla, lebo čo som čítala na MT, tak tam ma to veľmi nebavilo. myslím prvé kapitoly.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ťažko sa mi to v tvojom prípade posudzuje. Hovoríš, že na MT ťa začiatok veľmi nebavil a mne sa zas najviac páčilo to. Možno by ťa práve ten hlavný príbeh zaujal, ale to zistíme, len ak by si si to prečítala. :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...