septembra 18, 2013

RC: LOLA A KLUK OD VEDLE (Stephanie Perkinsová)

Anotácia: Začínající návrhářka Lola Nolanová nevěří na módu… věří v kostýmy. Čím výraznější outfit, čím třpytivější, čím zábavnější, čím divočejší – tím líp. Ale Lola je přes neskutečné modely také hodnou dcerou a kamarádkou s velkými plány do budoucna. Všechno je perfektní (včetně jejího sexy přítele rockera), dokud se do sousedství nevrátí obávaná dvojčata Bellova. Calliope a Cricket. Hlavně Cricket, nadaný vynálezce, který zrovna vystoupil ze stínu vlastní slavné sestry. Cricket, který by se moc rád vrátil do Lolina života. Lola teď dumá, jak se poprat s city ke klukovi od vedle… a vypadá to na dlouho!

Príbeh Loly a Cricketa bol opäť bláznivou jazdou, tak ako to už od Stephanie Perkins býva.

V tomto prípade to bolo na môj vkus až moc bláznivé.
Lola sa túži stať uznávanou módnou návrhárkou a tak je logické, že si zo všetkého čo sa jej dostane pod ruku ušije nejaký ten svoj výtvor. Na tom by nebolo nič zlé, keby tie jej výtvory nepripomínali módu z béčkových filmov o mimozemšťanoch.
Lola nemala život vôbec ľahký a vyrovnávala sa stým po svojom, že sa chcela odlišovať. A naozaj sa jej to podarilo. Neviem, možno som divná ja a nerozumiem sa móde, alebo je to v Amerike bežné, ale ja vážne nevidím nič úžasné ani obdivuhodné na tom, keď sa niekto oblieka ako cvok a šašo. A najme nie, keď chcela všetkým ukázať aká už je dospelá, keď jej neschvaľovali "staršieho" priateľa. K priateľovi sa dostanem neskôr, lebo to je tiež jedno z bláznovstiev tejto knihy.  Vrátim sa ešte k tým kostýmom. Nevadí mi, keď je človek iný, ale všetky tie jej trblietky, parochne a kabáty z pršiplášťov ma trochu zaskočili a možno trochu aj desili. Odhliadnuc od divokých kostýmov, bola Lola správny teenager, plný rôznych emócií, ktoré sa nekontrolovateľne snažia dostať von.
A teraz už spomínaný "starší" priateľ. Všetci sa v knihe čudovali a pozastavovali nad tým, že s akým dospelákom to Lola chodí, a pritom bol len o päť rokov starší. To, že tam chodia mladé dievčatá oblečené ako keby ušli z cirkusu nikoho neprekvapuje, ale mať staršieho chlapca o päť rokov, je tabu. Div, že ju doma nepriviazali o posteľ. Je to naozaj zvláštna krajina. :D

Božský a nekonečne ospevovaný Cricket. Začiatok knihy bol super tajomný. Na každej stránke som čakala, kedy sa tam už konečne objaví ten obávaný a nenávidený chlapec od vedľa. Lola sa najviac obávala toho, aby sa do domu vedľa nevrátili pôvodný majitelia. Ale prečo? To bola otázka, ktorá ma strašne zaujímala. Čo sa také stalo, že ich už nechce vidieť? Čakala som zaujímavé veci, keď okolo toho robila takú kovbojku, a keď som sa dozvedela celý príbeh, akosi som tú drámu nepochopila. Nemyslím si, že by jej ublížili až tak strašne ako opisovala, ale čo ja viem, niekoho citlivejšieho to mohlo zobrať. Takže, zistenie pravdy bolo trošku sklamanie.
A už máme na scéne Cricketa. Teraz ma možno budete niektoré preklínať a nadávať, ako som niečo také mohla vôbec napísať, ale mne Cricket neprišiel vôbec "božský" a úžasný. Áno, bol tak, nedokonale-dokonalý, vtipný , zaujímavý a milý. MILÝ! To bolo to, čo mi pokazilo celkový dojem. Bol až príliš milý. Všetky tie jeho odkazy a hviezdičky na rukách, boli úžasné a sladké a tá jeho nevinnosť, bola strašne zlatá. No, kto by takého nechcel, však? Asi som jediná. Ale ja mám rada viac akčnejších ľudí a nezaškodí, keď sem-tam spravia aj nejakú tú chybu. Možno, keby ukázal viac emócií, alebo preukázal trochu dravosti pri získavaní Loly, ale nič také sa nekonalo. Aj keď som ho mala rada a určite som mu fandila viac ako Maxovi, moje srdce neuchvátil ako jeho predchodca St. Clair.
Keď už spomíname St. Claira. Ak je niekomu smutno za ním a Annou, ako bolo aj mne, určite vás poteší, že sa v knihe budu často objavovať, a ako aj predtým, opäť nesklamú svojím bláznivo zamilovaným vzťahom a prinesú do príbehu trochu šťavy.

I keď bolo v príbehu pár nedostatkov alebo absurdít, tak ako som to nazvala ja, príbeh o Lole a Cricketovi sa mi aj tak páčil. Nebolo to dych berúce ako pri prvom diely, aj sa tam našli niektoré nudné alebo skôr nezaujímavé miesta, ale za konečný výsledok knihy sa autorka vôbec nemusí hanbiť. Svedčí o tom už len fakt, že som to opäť zhltla za pár hodín.
Takže, rozhodne treba prečítať. Hodnotím to 4*. Plný počet nemôžem dať, lebo tých pár nedostatkov, čo som tam našla, nemôžem ignorovať.


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.

2 komentáre:

  1. wááá, chcem túto knihu right now :D vyzerá veľmi zaujímavo a zatiaľ som čítala kladné názory :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knihu ti môžem len schváliť. Ja som si ju užila a verím, že si ju užiješ aj ty :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...