novembra 05, 2013

RC: 50 ODTIEŇOV SLOBODY (E.L. James)

Anotácia: Keď Anastasia Steelová prvý raz stretla mladého úspešného podnikateľa Christiana Greya, netušila, ako veľmi jej to zmení život... 
Od začiatku vedela, že vzťah s jej Tieňom nebude prechádzka ružovou záhradou. Christianov životný štýl jej nikdy nebol blízky, no musí sa ho naučiť žiť spolu s ním, a to bez toho, aby stratila vlastnú tvár, integritu a nezávislosť. Christian zas musí prekonať svoju posadnutosť kontrolou a vyrovnať sa so svojimi vnútornými démonmi. 
Teraz, keď sú konečne spolu, zažívajú nekonečnú lásku, vášeň a vzájomnú blízkosť a otvára sa pred nimi svet nekonečných možností. Zdá sa, že im nič nechýba. Náhle však zasiahne osud a pred Annou ožívajú jej najhoršie nočné mory

Záverečný diel série o despotickom, kontrolou posadnutom a nechutne bohatom Christianovi Greyovi a mladučkej naivnej Anastásií ma sklamal.

Toto sklamanie nezapríčinila ani tak, samotná kniha, ako moje asi prehnané očakávania. Záverečný diel si v podstate držal štandard ostatných kníh, ale ja som trochu dúfala v strhujúce finále, tak ako sa patrí a dostal sa mi pravý opak. Nerada to hovorím, ale podľa mňa, je to najslabší diel.

Už od samého začiatku, kedy sa ocitáme na medových týždňoch, to ide z kopca. Spojenie medové týždne a Christian Grey, mi privodia veľa divokých predstáv a zvrhlostí od výmyslu sveta. Tu sa mohla autorka naplno vybúriť a vôbec by som jej to nemala za zlé, ale ja som sa trošku nudila a pravdu povediac som sa tešila, kedy sa už konečne vrátia domov do reality a konečne sa začne niečo diať.

Čakala som a čakala a stále nič. Ja viem, že je to erotický román a v týchto prípadoch je tu ústredným motívom sex, ale keďže má kniha vyše 600 strán, mala by byť tá erotika doplnená aj o nejaký dej. Autorka sa o to pokúšala, ale bohužiaľ samá nuda. Dokonca, už ani tie erotické časti neboli také zaujímavé ako predtým. Až na niektoré výnimky, to bolo dookola to isté. Ana bola hotová už len z toho, že sa k nej Christian priblížil.
Tiež ma rozčuľoval sex v najdivnejších situáciach. Sex na verejných miestach, kde hrozí, že vás niekto uvidí, je adrenalín, sex s hračkami je vzrušujúci, sex na uzmierenie je náruživý, ale povedzte mi, o čom je sex, keď sa na niekoho naštvete a potrebujete si to s ním vydiskutovať a namiesto toho sa s ním vyspíte a všetko je zrazu ok? Takýto sex mi pripadal nanajvýš rozčuľujúci.
Aj tie hádky stále o tom istom. Buď bola problém pani R., alebo despotický Christian. Dobre vedela aký je, že nemá všetkých päť pohromade, ale aj tak ho stále provokovala, a potom sa uráža. A vôbec, ten ich vzťah, to je kapitola sama o sebe. Takýto vzťah môže naozaj fungovať len v knihe, inak si neviem predstaviť, že by si toto nechala nejaká žena robiť dobrovoľne. Čítala som už mnoho sci-fi, či fantasy kníh, ale táto, aj keď sa do žiadnej kategórie nezaraďuje, je podľa mňa najnereálnejšia kniha, akú som kedy čítala. ;)

Koniec druhého dielu ma nechal v očakávaní, že sa v tejto záverečnej časti začnú diať zaujímavé veci a Anastásiin bývalí šéf tam spraví riadny rozruch. Autorka nám síce servírovala omrvinky, ktoré akože mali rozprúdiť atmosféru, ale bolo toho veľmi málo a na môj vkus, až príliš dlho otáľala s poriadnou akciou. Namiesto toho vypĺňala prázdne miesta zbytočnými a hlavne rovnakými momentami, ktoré sme už čítali x-krát. Keď už nakoniec prišlo to veľké vyvrcholenie a išlo do tuhého, strašne som sa potešila, ale moja radosť však netrvala dlho, pretože, celá tá "akcia" skončila skôr ako sa to začalo. 500 strán s tým autorka čakala, tak si myslím, že tomu mohla venovať trochu času.

A TEN EPILÓG! Neuveriteľné, prehnané, presladené a takto by som mohla pokračovať ešte dlho. Naozaj si to mohla odpustiť a radšej to zakončiť po vyriešení problémov a nechať na každého fantázií, aby si už domyslel, ako ich životy pokračovali ďalej. Lebo to, čo nám prichystala autorka, ako keby bolo úplne o niekom inom.

Ako by som to zhodnotila? Po toľkej kritike asi čakáte niečo zlé, ale asi vás prekvapím. Túto sériu mám rada a v hodnoteniach som ju vždy brala trocha s rezervou. Každý jeden diel by sa dal takto skritizovať, ak by sme to išli extra posudzovať, ale ja riešim to, ako sa mi  to čítalo a či som pri tom nezaspávala. Aj keď tam boli nudné miesta a veľa vecí ma tam rozčuľovalo, napriek tomu sa mi to čítalo dobre, i keď ma to nenútilo otáčať stránky ako v predchádzajúcich dieloch. Viac, než samotný príbeh ma pri čítaní rozčuľovalo nespočetné množstvo chýb. :(
Takže hodnotím 3*. Najslabší príbeh, sex už nebol to čo kedysi, a tiež si myslím, že im manželstvo vôbec nesedelo. Ak ste prečítali prvé dve, určite sa pustite aj do tohto. Nič tým nepokazíte a bolo by škoda nezistiť, ak to s nimi nakoniec celé dopadne a ukončiť to skôr, než spoznáte všetky Christianové odtiene.

P.S.:  Som silno zvedavá na film. BTW Jamie Dornan môže byť veľmi zaujímavý Christian.
Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Knihu si môžete zakúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...