decembra 18, 2013

RC: Svůdné zlo (Wendy Higgins)

Poznáte to, keď už dopredu knihu odsudzujete a ona vám napokon vyrazí dych? Ja veľmi dobre a milujem to.
Určite má každý vášnivý čitateľ svoje obľúbené témy, či druh literatúry ktorú číta, a tak isto aj tie, ktoré rád nemá. Ja napríklad nie som fanúšikom anjelskej tematiky. Zatiaľ ma žiadna kniha s touto témou nezaujala natoľko, aby som si ju obľúbila, či siahla po nej ešte raz. Preto bolo v tomto prípade moje odsudzovanie Svůdneho zla úplne prirodzené. Možno niekoho zarazí, prečo som sa do toho vlastne púšťala, keď nemám rada takéto knihy. Určite veľkým lákadlom boli dobré ohlasy od čitateľov a nakoniec ma presvedčilo nezvyčajne vysoké hodnotenie na GR.

TO SA DALO ČAKAŤ, ŽE...
Hlavná hrdinka Anna je hotový anjelik. A nemyslím to len v tom zmysle, že je potomkom anjela, ale v tom, ako sa správa. Má šestnásť rokov, nepije, nefajčí, nedroguje a stále je nepobozkaná, no proste je nevinnosť sama. To by bolo ešte v pohode, i keď divné, ale v poriadku. Keby takých bolo viac. Ale že za celý svoj život nikdy neklamala, to je jednoducho nereálne. 
Ako dcéra anjela a démona má schopnosti vidieť pocity ľudí a taktiež má neobyčajne zosilnené všetky zmysli. Aj toto je v poriadku, pokiaľ sa z toho nestane klišé. Ako inak, ona vôbec netuší čím je, lebo bola adoptovaná a čo ma najviac rozčuľuje v týchto situáciach, uvedomuje si že je iná, ale vôbec jej to nepríde čudné a ani nepátra po tom, prečo to tak je.
Zlom nastane až v tedy, keď na jednom koncerte uvidí bubeníka, ktorý ako jediný nemá okolo seba farebnú auru pocitov a Anna sa rozhodne zistiť prečo tomu tak je. Z chlapca sa nakoniec vykľuje ten najväčší lámač dievčenských sŕdc, no proste bad boy a ešte aj s anglickým prízvukom. Aký to šok. A potom nebuďte skeptický voči takýmto príbehom. Klišé, nuda, klišé.

ALE!
Teraz prichádza to známe ale. Kaidan (ten bad boy) ju zaujme natoľko, že začne pátrať po pravde a dokonca sa odhodlá na svoju prvú lož. Nebolo to nič moc, lebo vzápätí sa hneď priznala, ale sme na dobrej ceste.
Pomaly sa vyjasňujú veci o tom kto je, že je takých ako ona viac a medzi nich patrí aj Kaidan, začne to byť zaujímavejšie. Keď Kaiden Anne prezradí všetko o ich svete už to zaujíma aj mňa. Anjeli, démoni, nefilimovia tu nesmú chýbať, ale autorka si to pojala po svojom, za čo má u mňa veľký plus. Oživila to siedmimi smrteľnými  hriechmi a ďalšími siedmimi hriechmi, ktoré sú z tými smrteľnými prepojené. Každý z týchto hriechov má svojho démona (hovorí si knieža) a jeho deti (nefilimovia) musia po svete ten hriech rozširovať. Oni tomu hovoria pracovať. Čiže je dvanásť hlavných kniežat a pre nich musia ich deti "pracovať" a ak by to odmietli, prídu o život, lebo ich rodičia k ním nemajú žiaden citový vzťah.

I keď je Anna nefil ako Kaidan, predsa je na nej niečo zvláštne. Aby sa dozvedela úplnú pravdu, musí sa vydať za svojím otcom, ktorý sedí vo väzení kvôli drogám (čo je pochopiteľné, vzhľadom na to, že je to knieža návykových látok) na druhom konci krajiny a tiež navštíviť kláštor v ktorom sa narodila a porozprávať sa so Sestrou, ktorá jej pomáhala na svet. Tá má pre ňu dôležité informácie, ktoré nemôže zveriť nikomu inému okrem nej. Na cestu sa vydá spolu s Kaidanom a vtedy to začína dostávať šťavu.

Čím dlhšie bola Anna s Kaiom, tým sa jej dostával viac pod kožu a nebola jediná. Ako ona, tak aj ja som sa mu snažila odolávať, ale podľahla som skôr. Niet sa čomu čudovať, keď je to syn kniežaťa smilstva.
Chémiu medzi nimi bolo cítiť z každého slova a gesta, ale páčilo sa mi, že tomu hneď nepodľahli. Kaidan mal sem tam pokusy o zblíženie, ale len po tej fyzickej stránke a snažil sa nevypadnúť z role zlého chlapca. Po čase je každému jasné, že takým v skutočnosti nie je, ale uvedomuje si riziko a následky toho, ak vypadol z role a pokúsil sa o normálny život. Anne dal jasne najavo, že nikdy nemajú šancu a aj to dodržoval.
Na Anne, aj keď bola neviniatko, sa mi páčil jej spôsob komunikácie. Vždy povedala to, čo si myslí a čo má na jazyku, preto nebola núdza o vtipné momenty a tiež postoj, aký zaujala ku Kaidanovi. Keď ju nechal, tak to rešpektovala, aj keď pri tom trpela. 
Ich vzťah bol veľmi zaujímavý, ale nebol ústrednou témou v príbehu, čo bolo ďalšie plus. Konečne to nebolo tak, že sa dvaja do seba zamilujú na prvý pohľad a hneď idú bojovať s celým svetom a jeden pre druhého umierať. Vyskytol sa tam tiež milostný trojuholník. Bol možno trochu zbytoční, keďže nešlo o nič vážne, ale aspoň to prinútilo Kaia reagovať a nechal vyjsť na povrch niektoré svoje pocity. Mám taký čudný pocit, že tento trojuholník sa ešte len predvedie v plnej sile v pokračovaní, ale dúfam, že sa mýlim.

Ako som vravela, príbeh nebol len o nich dvoch, preto stoja za zmienku aj iné postavy, ktoré sa tam objavili. Či už ide o Anniných ľudských priateľov Jaya a Veronicu, alebo o Kaidanových nefilských, každý z nich mal svoju charizmu, ktorou si ma získali a dobre oživovali dej. Mohli by dostať viac priestoru a bolo by to ešte lepšie.

Začala som čítať s predsudkami a prvé strany ma v mojom presvedčení len utvrdzovali, ale niekde počas Anninej cesty do Kalifornie, som sa do príbehu zamilovala, a áno, aj ja som podľahla tomu sexi bubeníkovi s anglickým prízvukom. Asi na tých muzikantoch naozaj niečo bude. Ani neviem ako a knihu som zhltla za deň a teraz zúfalo prahnem po pokračovaní. I keď koniec bol ako tak uzavretí, ja aj tak pociťujem absťák po tom ich šialenom vzťahu.

Knihu hodnotím veľmi dobre. Bolo to obrovské a hlavne míle prekvapenie pre mňa a som rada, že som sa rozhodla si ju prečítať.  Som zvedavá na pokračovanie a verím, že ma nesklame. Mám pocit, že Svůdne zlo bude patriť na zoznam mojich obľúbených sérií. Ako úvod série to bolo super, ale v pokračovaní by som ocenila viac akčných scén a trocha toho napätia, aby tá nevinnosť a správňacke chovanie nezačalo časom nudiť.
Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Knihu si môžete zakúpiť na ich stránkach TU.


Anotácia: Anna, šestnáctiletá středoškolačka z maloměsta v americké Georgii, má podobné starosti jako většina dívek jejího věku: příliš drobnou postavu, příliš starostlivou adoptivní matkou nebo to, že jako vzorná studentka a horlivá abstinentka není mezi spolužáky moc oblíbená. Má ale i starosti, se kterými se nikomu nesvěřuje. Například vnímá aury lidí, není nikdy nemocná, vidí a slyší na neobvykle velké vzdálenosti...
Teprve když se na rockovém koncertě v klubu seznámí s atraktivním mladým bubeníkem Kaidanem, začíná krůček za krůčkem objevovat pravdu o sobě a o svém původu, ale i o světě skrytém před zraky obyčejných smrtelníků. O existenci rasy nefilů – potomků lidí a padlých andělů, do níž Anna i Kaidan patří. Bytostí s nadpřirozenými schopnostmi, které mají pod hrozbou trestu smrti od svých démonických otců nařízeno šířit mezi lidmi sedm smrtelných hříchů. Jak vzorně vychovanou a úzkostlivě slušnou Annu promění sblížení s otcem? A dokáže láska ke Kaidanovi něco změnit na jeho nezvratné příslušnosti ke straně Zla?

4 komentáre:

  1. Tahle knížka vypadá moc zajímavě. Snad se brzy dostanu k její koupi :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite stojí za pozornosť. Ak budeš mať možnosť si ju prečítať, tak neváhaj. :)

      Odstrániť
  2. Na knížku se těším čím dál víc! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je dobre. Ja som si ju parádne užila, tak hádam sa ti bude páčiť. ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...