januára 20, 2014

Pravda o večnosti (Sarah Dessenová)

Anotácia: Macy mala pred sebou celé leto, no takmer všetok čas mala stráviť bez svojho priateľa Jamesona Jasona nudnou prácou v knižnici a učením sa na skúšky. Ale niekedy sa udejú aj neočakávané veci – ako napríklad stretnutie s Wesom a jeho zábavou partiou priateľov. Alebo projekt jej sestry na renováciu zanedbaného plážového domu, ktorý v nej a v jej matke prebúdza hlboko pochované spomienky na bolestnú stratu Macinho otca. No občas sa to všetko dokáže aj poriadne zamotať. Keď Macy stretne niekoho ako je Wes – chalana s minulosťou a udivujúcim umeleckým talentom – jej život už nie je ako predtým. A tak začína uvažovať o tom, či je naozaj lepšie ostať uzavretá, tak ako si až doposiaľ myslela, alebo sa odhodlať vyjsť zo svojej ulity.

Na knihu Pravda o večnosti som počula z každej strany samú chválu a ak si myslíte, že u mňa to bude inak, mýlite sa.

Len sa pozrite na tú krásnu nežnú obálku. Vidíte ju? Presne tak, ako vypadá obálka, taký je aj príbeh. Nežní, milý a krásny.
Z nejakého mne neznámeho dôvodu (pravdepodobne, anotácia bude tým dôvodom), som si spravila mylnú predstavu, že v knihe pôjde zväčša o tínedžerský románik. Ešte nikdy som nebola radšej, že sa mi nesplnili očakávania. V tejto knihe išlo naozaj o oveľa viac, než len pekná "láf" story, ale o príbeh mladého dospievajúceho dievčaťa, ktoré sa snaží nájsť samu seba v dnešnom svete, a ten jej to ani trochu neuľahčuje. 

Každý sa so stratou milovaného vyrovnáva inak. Niekto nechá emóciám voľný priebeh a nebráni sa im ako Macyna setsra, naplno sa odovzdá práci ako matka, alebo sa ukryje do svojej bezpečnej ulity ako urobila Macy. Rozhodla sa, že už nedopustí, aby sa jej stávali nepríjemné prekvapenia, a preto sa rozhodla, všetko si dopredu presne naplánovať a zorganizovať. Pekne jej to vychádzalo, až kým jej "dokonalý" priateľ neodišiel na leto preč a jej matka nenajala catering Wish, v ktorom Macy spoznala skupinku zaujímavých ľudí, ktorí jej život obrátili naruby alebo postavili opäť na nohy, to záleží na tom, z akého uhla pohľadu sa na to pozriete.

"Je to len jedna z tých vecí, vieš... čo sa skrátka stávajú. Nemyslíš na ne, neplánuješ. Proste len tak prídu."
Príbeh je veľmi jednoduchý. Všetko nasvedčuje tomu, že ústrednou témou príbehu bude Macyn žiaľ za milovaným otcom, ale skutočnosť sa ukrýva v maličkostiach a detailoch bežného života, ktorý sa odohráva všade okolo nás.
Macy sa snaží byť veľmi statočná a racionálna. Matke a priateľovi to vyhovuje a plne ju v tom podporujú. Treba si stanoviť ciele a urobiť všetko pre ich dosiahnutie. Pre kompromisy a emócie nie je žiaden priestor.
Neskôr sa však ukáže, že Macy nie je až taká silná ako si sama myslela. Noví ľudia, ktorí sa objavili v jej živote jej ukážu, že každý má svoje problémy, ktoré si musí niesť, a pritom si užívať život ako sa len dá. A práve tá nespútanosť jej uchváti a v tedy si začne prehodnocovať svoje priority a zamýšľať sa nad tým, akým človekom chce byť. Jej postava sa stránka po stránke mení a vyvíja a vďaka hre na Pravdu, sa otvára nie len Wesovi, ale aj čitateľovi.
"Nie je to tak, že by som verila, že sa všetko deje z nejakej príčiny. Je to skrátka...len si myslím, že niektoré veci sú určené na to, aby sa pokazili. Nedokonalé. Chaotické. Je to spôsob vesmíru, ako zabezpečuje kontrast, rozumieš? Musí existovať aj niekoľko jám na ceste. Taký je proste život."
Každý človek je jedinečný, ale nie vždy sa autorom podarí vytvoriť reálnu postavu s výrazným a dobre rozpoznateľným charakterom. Sarah Dessenovej sa to výborne podarilo. V príbehu sa objavilo v celku dosť postáv, čo je niekedy mätúce, ale v tomto prípade rozhodne nie. Každá bola iná, svojská a vyvolávali vo mne pocit, že keby vezmem do rúk Zlaté stránky, mohla by som si tam nájsť číslo na Wish catering, alebo niekde v obchode uvidieť Wesa, ako predáva svoje výtvory.

Ako som už spomínala, nie je to žiadna silná romanca, ale predsa len si prídu na svoje aj tie romantické dievčenské dušičky. Kto by už dokázal odolať peknému chlapcovi s výrazom nešťastného umelca? Taký bol presne Wes. Jedným slovom, úžasnýýý. Macy to videla tiež, ale dokázala odolať. Alebo si to aspoň myslela. Ich vzťah si prejde dlhou cestou a až do poslednej strany držia čitateľa v napätí, ako sa tá cesta skončí.

Pravda o večnosti bola krásna, jemná a určite by si ju mala prečítať každá milovníčka contemporary, ale aj keď sa mi naozaj páčila, musela som jej dať 4* z piatich. A to len z jednej jedinej príčiny. Z príbehu prúdilo mnoho emócií a všetkým som uverila, ale akosi mi nedokázali vyčariť úsmev, či vytlačiť slzu. Všetko sa to ku mne dostalo, ale nepreniklo to až pod kožu.

Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Ak knihu ešte nevlastníte, zakúpiť si ju môžete, vlastne musíte TU.


8 komentárov:

  1. túto knihu mám doma a veľmi sa na ňu teším, len počúvaj! sa mi páčilo, tak podla tvojej recenzie sa mi bude aj táto kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite...myslím, že toto je jedna z kníh, ktorá sa páči asi každému.

      Odstrániť
  2. Tuto knížku si chci moc přečíst, ale nevím jestli se mi bude líbit. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zbožňujem túto knihu, páčila sa mi oveľa viac ako Len počúvaj :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som od Dessenovej iné nečítala, ale určite sa na to čoskoro chystám ;)

      Odstrániť
  4. Už sa mi čoraz zužuje zoznam kníh čo si chcem kúpiť a táto je naňom tiež... ešte som ju ale bohužiaľ nekúpila, musím v blízkej dobe, lebo viem že by ma bavila. Má samé dobré recenzie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak hurá do toho :D Daj vedieť ako sa páčila ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...