februára 03, 2014

RC: Amy & Roger: Na cestě (Morgan Matson)

Anotácia: Amy se na léto dvakrát netěší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. A v tu chvíli přichází na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyina matka), který má také v plánu road trip přes půlku Států. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit… Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičům natruc a poznat Ameriku? Pomůže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány? 

Do tejto knihy som sa zamilovala v momente, keď Amy s Rogerom nasadli do auta a vyrazili na svoju životnú a osudovú jazdu. 

Ak by ma niekto poslal na štvordňovú cestu cez celú krajinu, určite by som to chcela absolvovať s niekym blízkym a nie s úplne cudzím človekom. Neprotestovala by som jedine v prípade, že by môj spolujazdec bol niekto ako Roger. Amy na to tiež veľmi rýchlo prišla a už nebola cestou až tak znechutená.

Rýchlo si na seba zvykli a než si to stihli vôbec uvedomiť, z dvoch cudzích ľudí sa stali priatelia a bolo to také prirodzené, akoby sa poznali celý život. Každý z nich si so sebou na cestu zobral nie len batožinu, ale aj svoje problémy a trápenia, ktoré im v noci nedali spávať. Ťažko sa im o tom rozprávalo, a tak sa rozhodli čeliť problémom tvárou v tvár. 
Trasu cesty mali podrobne naplánovanú, ale ani jednému to nevyhovovalo. Amy chcela čo najviac zdržať začiatok svojho nového života a skúsiť sa pred tým trochu vzoprieť a na chvíľu vystúpiť zo svojej identity, dobrej a poslušnej dcéry.
Roger zas hľadal pravdu a pokúšal sa zachrániť svoje šťastie, aby si raz mohol povedať, že pre to urobil všetko. A naozaj sa mu to podarilo, len trocha inak ako si to predstavoval.

Cesta ktorú spolu absolvovali, bola tak autenticky opísaná, že som mala pocit, ako keby som v tom aute sedela s nimi tiež. Dopomohli k tomu fotky a obrázky z miest, ktorými spolu prešli a miesta, ktoré navštívili, či playlisty pesničiek, ktoré celou cestou počúvali. Z knihy bolo cítiť, že autorka si tou cestou prešla a všetky tie miesta navštívila, pretože po každom novom dobrodružstve by ste mohli prisahať, že ste tam v tú chvíľu boli a videli to na vlastné oči. Mňa osobne uchvátila najosamelejšia cesta v Amerike (ako by povedal Roger - najdepresívnejšia cesta) a moc by som si ju chcela prejsť a zažiť ten adrenalín.

I keď príbeh nebol dych berúci a plný napätia, aj tak mal svoje osobité čaro. Bol zábavný a tiež emotívny. Amy s Rogerom sa skvele dopĺňali. Vedeli sa navzájom podržať a jeden druhému (a mne tiež) vyčariť úsmev na tvári. Obaja boli veľmi sympatický a užívala som si každú chvíľu, kedy mi robili spoločnosť pri čítaní. 


Dávali si dosť načas, kým im konečne došlo to, čo bolo každému jasné už od začiatku, že už dávno majú od dvoch neznámych ľudí veľmi ďaleko a určte sa ich cesty nerozídu, keď dorazia na konečnú. Autorka dobre urobila, že im na toto zistenie nechala dostatok času a neunáhlila sa silou mocou spraviť sladký románik. Nechala si to ako čerešničku na samotné finále, ktoré nemohlo byť lepšie. Niekomu by sa mohlo zdať, že nechala koniec až príliš otvorený, ale mne sa páčilo práve to. Ich spoločná cesta životom ostala otvorená a pripravená čeliť všetkému, čo si pre nich život prichystal, presne ako sa nechali spontánne unášať na ich roadtripe.

Kniha Amy & Roger: Na cestě, je často označovaná ako prázdninové letné čítanie a vôbec sa nečudujem prečo, ale ja som to čítala vo februári a tiež to malo niečo do seba. Aspoň ma to trocha v tieto chladné dni ohrialo. 
Určite už nemusím zdôrazňovať, že sa mi kniha páčila, myslím, že to je zjavné, ak ste si prečítali celý článok. Úprimne dúfam, že sa dočkáme preloženia aj iných kníh od Morgan Matsonovej, lebo jej tvorba sa mi zapáčila. Rozhodne si nájdite čas a venujte knihe trochu svojej pozornosti. 




Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media

2 komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...