mája 23, 2014

Dublin Street (Samantha Young)

Anotácia: Jocelyn Butlerová sa roky skrývala pred vlastnou minulosťou. Teraz nastal čas odhaliť pred svetom trpké tajomstvá. Joss, ako ju všetci familiárne volajú, sa rozhodne ujsť pred spomienkami na tragické udalosti a presťahuje sa zo Spojených štátov do Škótska. Keďže sa tvrdohlavo vyhýba blízkym vzťahom, nikto netuší, aký veľký žiaľ v sebe dusí a ako musí dennodenne bojovať so svojimi démonmi. Samotársky život jej dokonale vyhovuje – kým sa nenasťahuje do nového bytu na Dublin Street a nespozná Bradena, ktorý otrasie jej zdanlivo nedobytným svetom. Braden Carmichael vždy dostane, čo chce. Je úspešný, bohatý, neskutočne príťažlivý – a odhodlaný dostať Joss do postele. Keď zistí, že ju predstava vzťahu desí, navrhne jej, aby uzavreli dohodu, ktorá uspokojí ich spaľujúcu sexuálnu príťažlivosť. No tvrdohlavému Škótovi ich posteľné hry nestačia a Joss spanikári. Predstava, že niekto prenikne do útrob jej duše, je pre ňu neprípustná


Kniha mala dej! A nešlo len o sex!

Dobre, možno trochu preháňam s tým dejom, ale oproti iným eroticky nabitým knihám, táto rozhodne dejovo vynikala.

Knihy tohto charakteru sú ako podľa šablóny. Bohatý a prudko sexi mladý muž, sa zamiluje do šedej myšky. Väčšinou to býva nenápadne dievča s menšími chybičkami krásy a zo slabších finančných pomerov. Najväčším ťažiskom v knihách bývajú psychické problémy hlavných hrdinov. Predposledný bod nie je vždy rovnaký. Stáva sa, že hlavná protagonistka je finančne zabezpečená, ako tomu bolo aj v tomto prípade.
Znie to tuctovo, viem. Nikto nemôže od erotického románu čakať, že to bude literárny skvost z ktorého raz bude maturitná otázka. Z nejakého dôvodu sa z takýchto kníh stávajú svetové bestsellery, aj napriek všetkým nedostatkom ktoré majú. Čím to bude?

Mohla by som tu skritizovať všetko možné, ale neviem prečo by som to robila. Knihu som si užila a zhltla ju za pár hodín.
Joss bola pekná, ale moc si to neuvedomovala, zato si uvedomovala svoje "nedostatky". Ako malé dievča osirela a zdedila obrovský majetok. Jej finančná situácia bola viac než dobrá, ale veľmi sa nerozhadzovala. Až na tú sirotu, celkom pekné predpoklady na život, čo poviete? 
Je to nejaké moc dobré, niečo mi tu chýba. Jasné, psychické problémy. Ako som mohla zabudnúť? ;) Áno, Joss sa snažila potlačiť bolesť, ktorú mala zo straty svojich najbližších tým, že si nikoho nepripúšťala bližšie, aby sa jej niečo podobné nemohlo stať. Ak k nikomu nebude nič cítiť, jeho prípadná strata ju nebude bolieť. Aké logické, ale veľmi nepraktické, keď stretnete mega sexi a dobrého chlapa, ktorý má o vás záujem. Tiež to nie je veľmi praktické v nadväzovaní kamarátskych  vzťahov. 

Braden. Čo k nemu dodať. Mladý, pekný, bohatý, čestný a rodinu milujúci muž. Dokonalosť. Dievčatá, takéto niečo nájdete iba vo sne....a v knihe ;)
Má rad dlhonohé blonďavé krásky. Ako inak, keď zbadá malinkú Joss, láska na prvý pohľad je zaručená. Škoda, že sa takéto veci nedejú aj v bežnom svete.
Braden je v tomto príbehu za toho rozumnejšieho, i keď má tiež svoje problémy, ale určite to nie je prípad pre psychiatra. Snaží sa dostať cez Jossinu bariéru, ktorá mu to neuľahčuje. On je však vytrvalý a nevzdáva sa.
Máte pocit, že už ste niečo podobné čítali? Veď vravím, šablóna. ;) Rozdiel je len v tom, ako autor vystavá príbeh z tejto šablóny tak, aby bol trochu odlišný. Myslím, že Samanthe sa to podarilo na jednotku. Je cítiť, že autorka už je vypísaná a toto nebola rozhodne jej prvotina. A hlavne, je Angličanka. To je základ dobrej knihy. Darmo, európska tvorba je najlepšia ;)

Ako som už spomínala, má to dej, ktorý nie je len o sexe. Braden, Joss a ich milostný príbeh je pútavý a plný zvratov. Budovanie silného kamarátstva so spolubývajúcou, ktoré si prejde mnohými skúškami je tiež zaujímavé.
Erotické momenty v tejto knihe sú veľmi vhodne riešené a hlavne ich tam nie je zbytočne moc. Veľkým pozitívom je dobrý humor, ktorým je kniha oživená. A čo bolo najlepšie, že ma bavili naozaj všetky postavy. Rozprávačom tohto príbehu bola Joss, ktorá mi absolútne sadla. Cez všetky svoje problémy mi neliezla na nervy, čo je obdivuhodné. Tak isto, aj Braden bol skvelý. Veď, kto už by si nezamiloval pána úžasného. Kamaráti super a kolegovia to isté. Neboli tam síce často, ale hneď som si ich obľúbila.

Ak máte knihy takéhoto typu radi, určite neváhajte. Bola to jedna z tých lepších, ktoré som mala možnosť čítať. Ak ste jeden z tých, čo frflú na sériu 50 odtieňov, tak sa do tohto nepúšťajte. Nie sú si podobné, ale základ je rovnaký.
Čím to je, že sú takéto knihy svetové bestsellery? Lebo sa ľahko čítajú, sú nenáročné, dobre vedia vyplniť čas a nemusíte pri nich príliš rozmýšľať. A extra pri tejto, som sa aj dobre zabavila. Neslúžia knihy práve na to? Nebudem predsa čítať iba náročnú literatúru a klasiku len preto, aby som mohla všetkým hovoriť aké kvalitné veci čítam. Prečítam si všetko, čo ma baví. A Dublin Street ma bavil.


Ak by to ešte nebolo zrejme, moje hodnotenie je 5*. A už sa teším na ďalší diel, ktorý je na ceste ku mne :)




6 komentárov:

  1. Dublin Street sa mi veľmi páčil :) Mal v sebe akúsi vec, čo ma ihneď zaujala, dalo sa na knihe zasmiať, takisto sa dalo smútiť nad niektorými vecami. Jednoducho sa čítala a toho sexu tam nebolo až tak moc :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne. Dúfam, že aj druhý diel bude taký dobrý. ;)

      Odstrániť
    2. London Road akorát čítam, som len na začiatku, ale je to zatiaľ dobré :)

      Odstrániť
    3. Počula som už, že je to ešte lepšie ako Dublin Street. Nemusí to byť lepšie, hlavne aby to nebolo horšie. Už sa neviem dočkať a teším sa, že si ďalšia čo mi potvrdila, že sa je na čo tešiť.

      Odstrániť
  2. Nečetla jsem, ale slyšela jsem o ní. A po tvé recenzi se po ní nejspíš podívám ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak máš rada knihy tohto žánru, rozhodne ju skús. Uvidíš, že sa ti bude páčiť. ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...