mája 27, 2015

Mesiac plný noviniek :)

V poslednom období som si všimla, že sa s novými knihami a obálkami akoby roztrhlo vrece. Veľa kníh čo práve vyšli, ale aj kopa nových, ktoré sľubujú vydavateľstvá tento rok vydať. Ja ale začnem najprv s tými, ktoré veľmi dobre poznáme, len dostali nový outfit.

Fanúšikov Cassandry Clare určite potešilo, že sa na pultoch vydavateľstiev objavila kniha Železná skúška, 1. diel série Magisterium, na ktorej pracovala spolu s Holly Black. Tá nie je žiadne neznáma a za Cassandrou ani najmenej nezaostáva. U nás je predovšetkým známa sériou Kronika rodu Spiderwickovcov, podľa ktorej je natočený aj rovnomenný film. U našich západných susedov jej vyšli knihy Daň peklu či Panenka z kostí. Nemám skúsenosti s touto autorkou, ale pravdepodobne stojí za pozornosť, keďže jej knihy sú u nás aj v Čechách vypredané.
Pri Cassandre Clare ešte chvíľu zostaneme. Keďže všetci (teda väčšina) tak zbožňujeme jej tvorbu, je jasné, že sa robí nová dotlač a tá si žiadala aj nový kabát. Toto sú nové obálky sérií The Mortal Instruments a The Infernal Devices. Tie staré boli super, ale aj tieto sú parádne, čo vy na to? ;)


Do nového sa prezliekla aj séria Harry Potter. Knihy s novými obálkami by sa mali v obchodoch objaviť už začiatkom budúceho mesiaca. Ak neviete čo svojim ratolestiam k MDD, toto určite poteší.
Inak, podľa mňa sú vydarené a trefné. Harryho Pottera doma ešte nemám (áno, hanbím sa) a hrozne by som chcela, je to proste srdcovka, ale teraz som v rozpakoch, či zháňať pôvodne vydanie alebo radšej toto nové? Hmmm...to je otázka :)

Tento mesiac je moja jednoznačná favoritka 4. kniha Měsíčních kronikNejkrásnější: Příběh Levany  od Marissy Meyerovej.  Neviem ako vy, ale ja obálky z tejto série proste žeriem. A nie len že knihy dobre vypadajú, oni aj dobré sú. Už sa teším na tento diel

Niekedy koncom júla sa môžeme tešiť na knihu Kam zmizla od Gayle Formanovej, ktorú určite netreba predstavovať. Nedávno bola zverejnená obálka knihy a tá je fakt podarená, ale keďže je to druhý diel a ja mám doma prvý s tou prvotnou modrou obálkou, bude to spolu vypadať desne. :( Nemám rada, keď mi knihy neladia (áno, áno, viem že som divná).

Koncom leta sa teším na knihu od Abbi Glines - Zájsť priďaleko, ku ktorej poznáme už aj obálku. A nie len k nej, ale aj k druhému pokračovaniu Nikdy nie ďaleko, ktoré by sa malo objaviť niekedy v novembri tohto roka. V českom vydaní je prvý diel dostupný už od tohto mesiaca a má názov Rosemary Beach: Hranice nevinnosti. New Adultky môžem, tak som zvedavá, čo za zázrak bude toto. :)

Tento mesiac nás potešilo aj vydavateľstvo CooBoo, ktoré prezradilo, že získalo práva na dve zaujímavé knihy.
Jedovatá slova - Maite Carranza. Na tú sa obzvlášť teším, lebo je to európska tvorba, presnejšie, od španielskej autorky a vyjde už v auguste. Európsky spisovatelia väčšinou stoja pevne nohami na zemi, nie ako americkí. Niekedy mi pripadá, akoby ani nežili v tomto svete a to nehovorím o fantasy príbehoch.
Bude to YAdulka, tak som zvedavá ako sa nám predstaví život mladých v Španielsku.
Druhou knihou je Red Queen - Victoria Aveyard. Bude to asi celkom divoké, keďže je to mix dystopie a mágie, ale nechajme sa prekvapiť. Ohlasy na knihu sú zväčša pozitívne, treba veriť.

Nie som fanúšik Lauren Kate. V jej sérií Pád som sa dostala iba cez druhú knihu a vzdala som to, ale Cama som si obľúbila. Určite nie som sama, keďže sa autorka rozhodla venovať mu vlastný príbeh. Bude sa volať Unforgiven, a takto bude vypadať obálka. Kniha by mala vyjsť v novembri. A keď už spomíname tú Lauren Kate, tak o pár dní (4.6.) jej u nás vyjde druhá kniha z jej série Atlantída: Vodopád. Inak, pozerala som aj nejaké novinky ohľadom Fallen filmu, ale nenašla som nič nové.

Všimla som si, že je tu kopu fanúšikov Radka, a tak mám pre vás skvelú správu. Katka Heřmanová, autorka tejto zaujímavej knihy, dala urobiť dotlač. Ak máte o knihu záujem, určite zavítajte SEM a môžete si knihu objednať.

Určite nikomu neušiel ten boom okolo knihy Fanúšička. Moc som knihám teraz nevenovala pozornosť, ale Fanúšička na mňa striehla na každom rohu. Bola proste všade. Už som z toho taká otrávená, že nemám chuť si ju ani prečítať. JUST KIDDING! Jasné, že sa na ňu chystám. Podľa všetkých recenzií a ohlasov, by to bol hriech alebo trestný čin prinajhoršom. A to predsa nechcem. Najviac sa mi ráta tento slogan -  "RAINBOW ROWELLOVÁ = JOHN GREEN - RAKOVINA". Už len preto si ju musím prečítať.


Momentálne sa môžete ísť pozrieť v českých kinách na film Dieťa/Dítě 44. U nás sa začne premietať až začiatkom júna. Je to historická dráma z 50. rokov, odohrávajúca sa v "dokonalom" Sovietskom zväze. Veľmi rada čítam alebo pozerám príbehy a dokumenty práve z tohto obdobia v Rusku. Určite pôjdem do kina a hádam sa raz dostanem aj ku knihe. Zatiaľ som počula len samú chválu, tak si ho určite choďte pozrieť alebo prečítať aj vy.
Ak máte o knihu alebo film záujem, môžete skúsiť šťastie a zapojiť sa na bux.sk do súťaže o knihy a vstupenky. Máte čas do 28.5. 2015 (štvrtok)
Ak nechcete súťažiť môžete, si tam prečítať zaujímavosti o autorovi alebo sa dozvedieť niečo viac o filme.

Novinky sa objavili aj v prípade série The Maze Runner/ Labyrint. Zverejnili prvý trailer na 2. diel Maze Runner: The Scorch Trials a s ním aj prvý filmový poster. V kinách sa filmu dočkáme už v septembri. Ale ešte predtým si budete môcť prečítať 3. diel Labyrint: Vražedná léčba. Ten by mal uzrieť svetlo sveta v júly, ale len v českom jazyku. Na slovenské vydanie si budeme musieť počkať až do marca budúceho roka. U nás zatiaľ nevyšiel ani jeden diel. Prvé dva by mali vyjsť v priebehu augusta a septembra.


Toto nie je žiadna novinka, ale myslím, že som to na blogu ani FB ešte nespomínala. Papierové mestá od Johna Greena sa dočkali svojej filmovej podoby. Film si budeme môcť pozrieť už 23.7.2015 aj v našich kinách. Čo nie je vôbec prekvapujúce po úspechu filmu Hviezdy nám nepriali, tiež podľa predlohy Johna Greena. Herecké obsadenie si môžete pozrieť TU.
Ak by ste náhodou nevedeli, kniha Papierové mestá vyšla už aj u nás aj v Česku.
Pre tých, čo sa na film tešia, je tu jedna pesnička, ktorá sa objaví na soundtracku k filmu.



Pred pár dňami bol zverejnený prvý teaser trailer ku knihe Ugly Love - Colleen Hoover. Celkom ma to prekvapilo, keďže nepoznáme ešte herecké obsadenie okrem hlavnej  postavy Archera. :D Knihu som nečítala, takže neviem čo od toho čakať, ale celkom sa na to teším. Nick Bateman/Archer je sexy :) a v tej uniforme je nazožratie. Na IMDB píšu premiéru 1.2.2016, ale silno pochybujem, že by to dali v rovnakom obdoby ako Fifty Shades Darker. Veď uvidíme.

Teraz niečo z domoviny. Fanúšikov Dominika Dána určite poteší správa, že sa natáča film podľa jeho knihy Červený kapitán. Ja teda Dánovky nečítam, ale dala som to sem. Podľa obsahu to vypadá zaujímavo a možno si film aj pozriem. V kinách by sa mal objaviť 10.3.2016. Obsadenie je plné známych mien, veď pozrite sami.

18. mája nás čaká Allegiant/Experiment, tretia časť série Divergencia. Ani tvorcovia tejto série neobišli trend na získavanie peňazí a rozdelili poslednú časť na dve časti. To nie sú žiadne novinky, ja viem. K tomuto filmu som chcela len toľko, že sa tento mesiac začalo filmovať. Hádam to nevynechám, keď už tu spomínam Dominika Dána, musím aj Allegiant.
Okolo ukončenia série, ktoré bude 24.3.2017 sa viedli rôzne diskusie, ako by sa to malo skončiť.
Pozor spoiler : Väčšina by chcela aby Tris a Štyri žili šťastne až kým nezomrú. Veď, tak to je aj v knihe, len o trochu skôr ako by sa patrilo. Ale mne sa taký koniec páčil. Aspoň to nebol klasický Happy Ending.

A teraz pár filmov, ktoré ma vážne prekvapili, že sa idú natáčať.
Hneď prvé prekvapenie má hrozne dlhý názov The Statistical Probability of Love at First Sight, u nás známe ako Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad - Jennifer E. Smithová. Útla knížočka, ale obsah bol fajn. Môžete si prečítať aj moju recenziu
V hlavných úlohách sa nám predstavia Hailee Steinfeld/Hadley, ktorú vôbec nepoznám a Robert Sheehan/Olivier, ktorý je naopak divákovi známi najmä so seriálu Misfits a úlohy Simona v TMI.
Tak, na toto som zvedavá. :D


Ďalším prekvapením, sú filmové spracovania kníh Medzi odtieňmi sivej - Ruta Sepetys a Selekcia - Kiera Cass.
Dve úplne odlišné knihy, ale obe zbožňujem. Najmä Medzi odtieňmi sivej, lebo je to naozaj silný príbeh z obdobia 2. sv. vojny. Ako som už neraz spomínala, tieto príbehy ma zaujímajú. Ešte o filme nie je veľa známeho, ale vieme, kto si zahrá hlavnú postavu Liny/Bel Powley. Nepoznám herečku, ale na úlohu Liny sa mi hodí. Toto je jeden z prípadov, kedy nie je až také podstatné ako herec vypadá, ale ako dokáže zahrať svoju rolu. Držím palce.
Film sa nebudem volať podľa knihy, ale Ashes in the Snow, čo mi pasuje ešte viac ako pôvodný.

Selekcia - Kiera Cass ma prekvapila hlavne z dôvodu, že už bola rozpracovaná ako seriál, ale neprešla. Na seriál sa mi to asi hodí viac, ale keď chcú film, ja nenamietam. A toto je presne opačný prípad ako pri predošlom filme, lebo tu je dôležité, aby vybrali tých správnych (pekných) hercov. Dúfam, že nejakých neznámych.
Práva na film získalo Warner Bros. studio, takže môžeme čakať všeličo. To myslím v dobrom.
Moje recenzie na knihy môžete tu: Selekcia a Medzi odtieňmi sivej

Vráťme sa ešte ku Cassandre Clare. Po neúspechu filmového spracovania The Mortal Instruments sa filmári nechceli vzdať možnosti pokračovať v tomto príbehu, a tak sa rozhodli obnoviť príbeh v televíznom seriály Shadowhunters. Ja sa určite teším, lebo ako seriál to môže byť pecka. Najväčšiu radosť mám aj tak z nového hereckého obsadenia. Viem že 100 ľudí 100 chutí, ale filmoví Jace sa mi vôbec nepáčil! Zato tento .... mňamka. Zahrá si ho Dominic Shaewood, ktorého môžete poznať  ako Christiana Ozeru z filmu Vampire Academy, alebo toho fešáka, čo sa otŕča v klipe Taylor Swift - Style. S výberom Katherine McNamara/ Clary som takisto nadmieru spokojná. Podľa mňa je skvelá. Tú budeme mať šancu vidieť aj v pokračovaní The Maze Runnera: The Scorch Trials. Ostatné obsadenie si môžete pozrieť TU. Prikladám ešte zopár fotečiek hercov. Myslím, že vybrali dobrú partičku ;)

14.5. 2015 sa začal vysielať seriál Wayward Pines, podľa rovnomennej knihy od Blake Croucha. Keď budem mať čas si to určite pozriem a odporúčam to aj vám. Kniha je vraj super a seriál má tiež dobré hodnotenia. Ak by ste radšej knihu, môžete si ju zakúpiť v českom vydaní ako Městečko Pines.
So smútkom pripomínam, že 30.5. uvidíme posledný diel prvej série Outlandera. :( Ale pozitívne je, že už sa začalo natáčanie. :/ To zas bude ale dlhé čakanie! Nenašla som nikde dátum, kedy začne nová séria, ale pravdepodobne to bude až budúci rok. Toto by malo byť trestné!

Pre fanúšikov Game of Throns sme mohli v posledných dňoch vidieť milé a vtipné video s Coldplay a seriálovými hercami. Daenerys Targaryen to zabila :D Je božská.

A nakoniec dve videjka, ktoré mi udreli do oka. Lenka z Inferna na Polici to opäť zaklincovala. Akoby mi hovorila z duše. Nemám rada takých panáčikov, ktorí majú problémy s tým, ak čítate knihy pre mladých alebo opačne, romány pre dospelých. Ja sa nehádam, že je to najlepšia literatúra, ale ak to niekoho baví, tak prečo nie. Podstatné je, že číta. Veľa z tých mudrlantov je schopných prečítať maximálne svoj horoskop v nejakých "pravdivých " novinách.

Videli ste už reklamy na Axe s Majkom Spiritom? Táto knižná je podarená ;)









16 komentárov:

  1. Vážně skvělý článek! Hned mám přehled, na co všechno se můžu těšit a že toho je! :) To že se bude natáčet v Šedých tónech a Selekce, mě příjemně překvapilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Teším sa, že si to aspoň niekto prečítal a aj sa niečo nové dozvedel, pretože som sa s tým fakt natrápila. Trvalo mi to asi večnosť kým som to urobila a som rada, že nie zbytočne. :)

      Odstrániť
  2. Moc pěkné shrnutí. :) U Pottera ti neporadím, obsahově to je stejné (i když co vím, tak v prvním českém vydání šestky snad něco chybí, ale u vás nejspíš ne :D), já sama mám doma starší vydání a k narozeninám možná dostanu Pottera v angličtině s těmito novými obálkami. :3 Jinak mě šíleně baví váš název Fangirl - nic proti slovenštině, ono to zní šíleně roztomile. O:)

    http://hrbitov-meho-ja.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fanúšička? Ani som si to neuvedomila. :D Tak ono sa v každom jazyku nájdu výrazy čo iných pobavia :) Sranda musí byť.

      Odstrániť
  3. Väčšinu som už zaznamenala, ale sánka mi od prekvapenia padla (doslova) pri tom, že sa chystá filmové spracovanie Medzi odtieňmi sivej a Štatistickej pravdepodobnosti lásky na prvý pohľad. Obe knižky totiž patria medzi jedny z mojich najobľúbenejších a ja som ani nedúfala, že by sa mohli dočkať aj filmu, takže teraz som z tejto novinky úplne mimo a zároveň sa strašne teším. :) Asi by to pred filmom chcelo aj re-reading, minimálne Lásky, tú som už čítala riadne dlho.. :)
    Inak z nového vydania HP som tiež dosť nadšená, rovnako ako ty ho ani ja nemám doma, no chcela som si ho raz kúpiť, ale keď už vyjde toto nádherné vydanie, musím ho proste mať. :) Len sa trochu obávam tej paperbackovej formy, aby sa mi potom nezničilo alebo aby sa neprehol chrbát knihy, ako sa mi už pri inej knihe raz stalo.
    Mne zas obsadenie TMI vôbec nesedí. :D Clary, Isabelle a Alec ešte ako-tak, ale ostatní proste vôbec. No počkám si na konečný výsledok a uvidím, možno to nakoniec bude fajn. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na film Medzi odtieňmi sivej som veľmi zvedavá. To bude určite super. Ten paperback pri HP ma tiež odrádza, ale keď tie obálky... Ja fakt neviem. Štatistickú pravdepodobnosť som tiež už čítala pekne dávno. Bojím sa len, aby z toho neurobili ten americký béčkový film pre puberťákov. Tie som nikdy nemala v láske. :)

      Odstrániť
  4. Super článek! :)
    Už bych si vážně měla něco přečíst od R. Rowell - jsem na její knihy zvědavá a pořád ne se dostat k tomu, abych si nějakou koupila (a přečetla) :D
    Ohromně jsem zvědavá na filmové zpracování Papírových měst. Druhý díl Labyrintu a Allegiant si taky nemůžu nechat uniknout.
    Vtipné video z GoT jsem si včera pouštěla už 2x a je jedním slovem dokonalé! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Od R. Rowell som ani ja nič nečítala, ale na Fanúšičku sa teším. Som zvedavá najmä na Allegiant, že ako to rozdelenie dvoch častí dopadne. Nemám pocit, že by si to obsah knihy vyžadoval. Mám tušenie, že toto nie je správne riešenie, presne ako pri Mockingjay. Zbytočne naťahovanie, ktoré len pokazí mienku o predchádzajúcich filmoch. :/

      Odstrániť
  5. Krásne upravený článok a ja sa prevelice teším na Dieťa 44 keďže o Chikatila som sa zaujímala už v minulosti. Dneska nám akurát tá kniha dorazila a je ešte pekne zabalená vo fólii takže super aspoň sa tá mäkká väzba nepoškodí hneď.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Knihu ti závidím. Ja sa budem musieť najprv uspokojiť s filmom. Hádam sa raz ku knihe dostanem. :)

      Odstrániť
    2. Nemusíš závidieť, ja ju tiež nemám :D to nám v práci prišla :D

      Odstrániť
    3. Ak pracuješ s knihami, v tom prípade ti závidím ešte viac. Aj ja stále zháňam prácu niekde z knihami, ale tu u nás toho veľa nie je. :/

      Odstrániť
    4. Môžeš mi závidieť iba tie knihy, pretože inak naozaj na tejto práci nie je čo závidieť. Nie je nič hopršie ako keď pracuješ pre veľkú sieť kníhkupectiev. Samé pravidlá, kontroly, stres, zákaz čítania kníh (v kníhkupectve zákaz čítania kníh :D) a samozrejme minimálna mzda :) A najlepšie je keď robíš prácu vedúcej zmeny a ani ti nedajú dáku odmenu za to alebo povýšenie. Dôvod: malá prevádzka a odmeny dostávajú iba tie veľké.

      Odstrániť
    5. To nie je len v kníhkupectvách, ale skoro v každej predajni. Ale ani tak ma to neodradzuje a rada by som si to vyskúšala. ;)

      Odstrániť
  6. Páni, moc pěkné a obsáhlé shrnutí :) Vodopád má naprosto dech beroucí obálku! Těším se na poslední díl Labyrintu, ale mohla bych nejdřív konečně přečíst druhý díl :D Fangirl jsem se snažila přečíst v angličtině, ale neskutečně mě nudila. Tak snad se Tobě bude číst lépe.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty si asi prvá od ktorej počuje(čítam), že sa jej nepáčila Fanúšička. Ako sa bude pozdávať mne, sa určite dozvieš z recenzie na blogu. A ďakujem ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...