júla 11, 2015

Prekliate mesto - Lisa McMann

Dostala som chuť na jednodňovú chuťovečku v podobe zaujímavého príbehu. Prekliate mesto so svojimi 224 stranami a faktom, že nie je súčasťou série, mi prišlo ako ideálna voľba.
S tým, že to bola chuťovečka na pár chvíľ som sa nezmýlila, ale s tým zaujímavým príbehom som sa dosť sekla.

McMannovej špecifický štýl poznám už z predošlej série V zajatí snov. Veľa ľuďom sa nepáčil, ale mne celkom sadol, tak som si povedala, prečo neskúsiť aj Prekliate mesto.
Príbeh má prívlastky horor a mysteriózny. Spolu s jej neotesaným štýlom akým píše som čakala zaujímavé veci.

Čakala som všeličo, ale toto nie. Bolo to...čudné? Šialené? Ani neviem ako to opísať. Prívlastok ktorý hľadám ešte určite neexistuje.



V malom mestečku za záhadných okolností zmiznú dve deti. Na 5 stranách mesto pátra a na 5 stranách mesto spomína. Ďalších 160 strán sa nedeje nič. Kendall, hlavná hrdinka príbehu, všetko všade a stále počíta, prestavuje alebo kontroluje. Presne tak, ako to ľudia trpiaci obsedantno-kompulzívnou poruchou robia. A to jediné na nej stojí za reč.
Ďalšou hlavnou postavou by mal byť pravdepodobne Jacián. Autorka sa z neho snažila spraviť jedného z tých záhadných drsných chlapcov akých majú dievčatá rady. Tento pokus bol ale márny.
Chlapec nemal v sebe žiadnu iskru a ešte k tomu sa správal čudne. Vôbec nie záhadne, proste čudne. Postave jeho deda bola možno zaujímavejšia.
Ani dialógy postáv príbehu na kvalite nepridali. Neviem, či sa význam rozhovorov stratil niekde v preklade, ale komunikácia, či už Kendall s Jaciánom, alebo starších protagonistov, bola úplne mimo. Naivné rozhovory sa dosť bili s tvrdým prekladom. Takže, keď tam niekto zanadával, vyznelo to ako keby vás Mickey Mouse pošle do pi*e. Normálne oceňujem ak nechávajú v preklade nadávky, ale sem to nepasovalo.

Posledných 50 strán to vypadalo, že sa konečne začína niečo diať a objasňovať, čo sa tým dvom nešťastníkom stalo. Musím povedať, že nápad sa mi páčil. Dokonca priznávam, že vo filmovej podobe by to mohlo byť skutočne aj strašidelné, ako sa na horor patrí. Ale ten surový špecifický štýl autorky tomu vôbec nepomohol. Napínavé úseky boli bez emócie. Ak som sa mala niekde báť, alebo byť prekvapená, tak mi to nedošlo.
Šokujúce objasnenie záhady? Ani náhodou. Ale ako strašidelná historka pre malé deti by to mohlo fungovať. Ja som sa na tom celkom pobavila.

Najabsurdnejšie na celej tejto knihe je to, že i keď obsahom neohúri, číta sa prekvapivo rýchlo. Zvládla som ju za pár hodín. Zámer jednodňovej chuťovečky veru zvládla dokonale.
Kniha mala svoje kladné momenty, hlavne pri konci a za to si zaslúžila odo mňa 2*. Viac žiaľ nemôžem dať. Mne kniha nesadla, ale na GR má veľa dobrých hodnotení, takže až také tragické to s ňou asi nebude. Už len kvôli knižnému traileru jej skúste venovať trochu pozornosti. Ten je super. :)
Za knihu ďakujem vydavateľstvu Fragment. Knihu si môžete kúpiť za skvelú akciovú cenu TU.

Anotácia: Cryer's Cross je mestečko, kde sa takmer nič nedeje... až do chvíle, keď sa bez stopy stratí jedna študentka miestnej školy. Kendall Fletcherová sa s ňou príliš nepoznala, ale keď zmizne aj jej najlepší kamarát Niko a Kendall začne počuť jeho hlas, má strach, či náhodou nezošalela. V mestečku Cryer's Cross sa deje niečo neprirodzené a Kendall musí odhaliť dlho skrývané tajomstvá jeho obyvateľov...

6 komentárov:

  1. Neviem prečo, no mne sa práve táto knižka páčila viac ako séria o snoch. :) Myšlienka mi prišla zaujímavá, aj keď malo to svoje chyby. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myšlienka by aj bola zaujímavá, ale spracovanie bolo zlé. :/ Príbeh sám o sebe sa udial na pár stranách a ostatné boli len do počtu. Nie, mne sa toto nepáčilo. :/

      Odstrániť
  2. Od autorky jsem ještě žádnou knihu nečetla, ale tahle mi doma leží z Pevnosti, tak uvidím, jaké to nakonec bude. :) Pěkná recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Vyskúšaj, uvidíš. Séria V zajatí snov, ma očarila určite viac. :)

      Odstrániť
  3. Táto knižka je mi povedomá, aj ma lákala, ale teraz už asi nie :/ Nemám rada, keď chýbajú emócie v dôležitých okamihoch, vlastne v každom okamihu...nie sme predsa stroje. Takže veľký mínus...myslím, že nič pre mňa...ale námet má sľubný :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Námet by sa mi páčil spracovaný ako film. Kniha sa nepodraila. :/

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...