januára 19, 2018

TIHLE ROYALOVÉ VÁS ZNIČÍ

Neviem kedy, ani ako som sa dostala k sérií Royalové, ale som neskutočne rada, že sa tak stalo. 
Na Goodreads som videla vysoké hodnotenia, aj obálky ma zaujali, tak som si išla pozrieť prvý diel.
Klikla som teda na Papírová princezna a prečítala som si anotáciu. Veľmi som jej nevenovala pozornosť. Stačilo mi keď som si prečítala, že tam bude päť sexi bratov a už vtedy mi bolo viac-menej jasné, že si knihy prečítam.
Zistila som si, že sú preložené tri knihy z tejto série, a tak som si ich išla kúpiť. O tom ako som ich zložito zháňala, by som mohla napísať samostatný článok. 😇
Mám tri knihy - Papírová princezna, Prokletý princ a Palác lží. Princezná, princ, palác. K tomu tie obálky s korunkami, tak nejak mi to evokovalo časy dávno minulé s historickým nádychom. Moje prekvapenie bolo obrovské. Tí čo už knihy čítali vedia, že viac som sa ani mýliť nemohla. Už od prvej strany mi bolo jasne, že nič historické na tom nebude.
Ella Harperová se v prvé řadě snaží přežít. Spolu se svou přelétavou matkou se celý život stěhovala od města k městu, bojovala o přežití a věřila, že se na ni jednoho dne usměje štěstí. Po smrti matky ale Ella zůstala sama…
Dokud se neobjevil Callum Royal. Vytrhl Ellu z chudoby a odvezl ji do svého sídla, za pěti syny, kteří ji nenávidí. Bratři Royalové jsou jeden přitažlivější než druhý, ale nikdo ji nepřitahuje tak jako Reed Royal, jenž je však odhodlaný poslat ji zpátky do slumů, ze kterých vzešla.
Reed o ni nestojí. Prohlašuje, že Ella mezi Royaly nepatří.
Možná má pravdu.
Bohatství a luxus. Intriky a lži. Nic podobného Ella ještě nepoznala, a jestli má v paláci Royalových přežít, bude se muset naučit, jak být jednou z nich – a zůstat přitom sama sebou.
Sedemnásť ročné dievča Ella, ktorá sa životom pretĺka úplne sama a na život si musí zarábať vlastným telom ma skutočne zaskočilo. Toto rozhodne nie je žiadna princeznička. Už začiatok ma oslovil, ale keď sa objavili všetci Royalovci, bola som zamilovaná. Vedela som, že od knihy sa odlepím až po otočení poslednej strany.

Postava Elly bola super. Dievča stalo nohami na zemi a málo čo ju vedelo vyviesť z miery. Bola vtipná a hlavne bola úplne normálna. Chovala sa ako sedemnásť ročné dievča. Nebála sa odviazať. Alkohol, drogy ani sex nebolo tabu, ako to býva vo väčšine amerických kníh určených pre mládež. Toto zistenie ma potešilo. Do kolien ma však dostali až Royalovský chlapci. Záhadné dvojičky Sawyer a Sebastian, bláznivý hazardér Easton, vážny bitkár a vodca svorky Reed. Patrí k ním ešte najstarší Gideon, Ten s nimi už síce nebýva, ale nedá sa prehliadnuť. 
Príbeh je zameraný na Ellu a Reeda. Tí dvaja sa vôbec nemusia, ale vzájomná príťažlivosť je silnejšia. Ani sa nečudujem. Tiež by mi doma taký Reed nevadil. I keď ja by som brala skôr Eastona. 
Chlapci sú z nechutne bohatej rodiny a nevedia čo od radosti. Ella je chudobné dievča, ktoré sa k ním dobrovoľne na silu nasťahuje. Samozrejme, že chlapcom sa nový člen páčiť nebude. Myslia si, že jej ide len o peniaze a chce ich rodinu využiť. Royalovci sú hrdí chlapci a nič nie je dôležitejšie ako ich rodina, ktorú si chránia. Elle jej pobyt osladia nie len doma, ale aj v škole. Keď si predstavím súkromnú školu plnú bohatých deciek, tak vypadá presne ako v tejto sérií. Decka si robia čo chcú a učitelia sú tam len aby sa nepovedalo. Všetky prúsery vyžehlia rodičia. Niektoré veci sa mi zdali byť už cez, ale nečudovala by som sa, keby to na niektorých školách naozaj tak funguje.

Kniha bola plná prekvapení. Ani nie tak dejových zvratov, skôr momentov, kedy ma postavy prekvapovali tým čo robili alebo povedali. Najšokujúcejší bol nekompromisne koniec. Keď som knihu dočítala, bola som zničená. Srdce mi vynechalo niekoľko úderov. Chcela som kričať, plakať alebo do niečoho udrieť. Bolo to také silné, že ma to totálne psychicky zničilo. Neviem si predstaviť, že knihu prečítam a nemám po ruke druhý diel. Našťastie som mala a všetko bolo v poriadku. Mohla som plynule pokračovať.

Za tri dni som prečítala všetky tri knihy a bol to masaker. Séria ma dostala. Tak ako sľubuje slogan na knihe - TIHLE ROYALOVÉ VÁS ZNIČÍaj sa tak stalo. Výborne napísané knihy, od ktorých sa nedá odtrhnúť. Bála som sa, že to bude stále o tom istom, ale nie. Prekvapujúco sa tam riešili celkom zaujímavé veci a nie len love story. Na konci to už bola trochu aj kriminálka 😆

Veľmi dobre mi táto séria padla. Trochu mi pripomenula knihy od Simone Elkeles a jej sériu Perfect Chemistry, ktorá bola tiež o troch neskutočných bratoch Fuentesových. Tam bol každý diel venovaný jednému z bratov a jeho príbehu. Veľmi sa mi to tak páčilo, a preto ma potešilo keď som zistila, že séria Royalové nekončí tretím dielom, ale má ešte pokračovania Fallen Heir a Cracked Kingdom, ktoré sa venujú nenapraviteľnému sukničkárovi a hazardérovi Eastonovy. Dúfam, že sa dočkám prekladu, lebo Easton je zlatíčko.

Ak sériu nepoznáte, určite sa po nej pozrite. Ja som sa k nej dostala náhodou a vôbec toho neľutujem. Zamilovala som a teším sa na viac kníh od dua Erin Watt, ktoré si s určitosťou prečítam. Baronet už od nich chystá novinku - Něco skutečného. Veľké plus majú autorky zato, že sa nebáli ukázať reálnosť a surovosť dnešných tínedžerov. V knihe sú decká už na prahu dospelosti a je len prirodzené, že majú sex, skúšajú alkohol aj drogy. Verím, že takéto knihy viac oslovia mládež, lebo sú im bližšie ako tie cenzurované knihy, kde sú dievčatá panny až do svadby, nikto nenadáva ani len nefajčí. Viem, že rodičom sa viac páčia tie cenzurované rozprávky, ale žiaľ pravde je inde.

Ak máte o knihy záujem treba rýchlo konať, lebo je celkom ťažké ich na Slovensku zohnať. Najmä prvý diel Papírová princezna sa ťažko zháňa. V Čechách sú ešte dostupné.
Ak treba pomôcť s hľadaním pozrite SEM.



2 komentáre:

  1. Jsem ráda ta takové nadšení. Na sérii si dělám zálusk, četla jsem něco ve smyslu, že je to jako Sex ve městě pro náctileté. :-D Takže jsi mě potěšila, že se ti to tak líbilo. Budu doufat, že mě série taky nezklame! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sex v meste poznám, ale nikdy som nevidela seriál ani film, preto to nedokážem porovnať. Ak máš rada tento druh kníh, mala by si byť spokojná. Ja som bola veľmi a neviem sa dočkať ostatných kníh.
      :D

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...