marca 14, 2012

Recenzia: Říčná znamení - Mercy Thomson 6 (Patricia Briggs)


Recenzia obsahuje spoilery na predchádzajúce časti!!!


Říční znamení je v poradí už šiesta kniha zo série Mercy Thompson. Informácie o predchádzajúcich piatich nájdete v sekcii Knižné série, alebo všeobecné info o celej sérii v našej Knižnej zoznamke.

Táto séria patrí medzi moje najobľúbenejšie, napriek tomu, že je určená pre starších čitateľov a nespadá do kategórie young adult. Až na vekové rozdiely sa to ale v podstate v ničom nelíši, pretože človek môže robiť tie isté chyby a rozhodnutia, či už má pätnásť alebo tridsať. Hlavne, ak je to človek zamilovaný...
Hlavná hrdinka, Mercedes, je stále tá istá odvážna a samostatná žena, ktorej nechýba húževnatosť, zmysel pre humor a srdce na tom správnom mieste. Ani po svadbe s Adamom, sexy alfom vlkolačej svorky Columbijského poriečia, sa z nej nestala panička domáca, práve naopak, pretože aj v tomto - už šiestom pokračovaní, sa jej problémy neustále lepia na päty. Kvôli priateľom by obetovala život, a keďže nimi sú vlkolaci, upíry, čarodejníci a podobné “neškodné“ tvory, je normálne, že sa často ocitá v ošemetných situáciach, z ktorých nie vždy vyviazne bez ujmy. No ale všetko zlé je na niečo dobré, vždy sa totiž môže spoľahnúť na Adama, ktorý, ako prvotriedny gentleman, príde a vylíže jej rany...(v niektorých situáciach, toto prirovnanie myslím doslovne!).

Knihe nechýba akcia, aj keď jej bolo na môj vkus menej ako v predchádzajúcich častiach. Príčina tohto poklesu možno spočívala v menšom počte "už známych" vedľajších postáv. V takmer celom príbehu vystupovali iba Mercy s Adamom, (nie že by som sa sťažovala) čo odstránilo tú čarovnú tajomnosť ich vzťahu. Páčili sa mi situácie, v ktorých sa “zrazu“ objavil Adam vo svojom obleku od Armaniho, tajomný a elegantný, ale vždy pripravený povraždiť každého, kto by sa na Mercy čo i len pozrel. A my sme mali srdce až v krku, a od napätia sa nám zastavoval dych.
Nový vzťah, ktorý sa medzi nimi teraz vytváral, mal ale tiež svoje čaro, stával sa otvorenejším a súmernejším, čo nebolo zlé, len iné ako sme boli doteraz zvyknutí.

Pretože sa dej odohrával mimo mesta Tri-Cities, konkrétne v kempingovej rezervácií pri rieke Columbia, vyskytlo sa tu množstvo nových vedľajších postáv. Mercy na tomto magickom mieste objavila tajomstvá svojej minulosti, a takisto aj svojich predkov. Zistila, že nie je jediný kojot v okolí a zoznámila sa s tamojšími indiánskymi Šamanmi a duchovnými vodcami.
Autorka príbehu, Patricia Briggs, sa pozoruhodne pohrala s indiánskou histografiou a jednotlivými kmeňmi. Príbeh mal zaujímavú zápletku s ešte zaujímavejším úhlavným nepriateľom, (neviem, kde na tie fiktívne výtvory prírody autorka chodí)  a na jej konci bola ako v každej jednej knihe vyriešená. Čo mne osobne na tejto sérii vyhovuje, a zvlášť pri tomto diely, keďže sa pokračovanie v USA chystá až na jar 2013. 

Ak si myslíte, že výraz - medové týždne – je ekvivalentom pre novomanželskú DOVOLENKU, táto kniha vás vyvedie z omylu. Veď zlomenú holennú kosť, dokaličené ruky, 145 štichov a skoro-na smrť-vyčerpaného vlkolaka, si môže priniesť domov z výletu iba Mercedes Thompsnová.

Hodnotenie  4*, nedávam päť ako pri predchádzajúcich, pretože moje očakávania boli o trošku väčšie ako následné nadšenie z čítania. (Nemám sa tak strašne tešiť...predsavzatie do budúcna).                  

 - Anndy -  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...