januára 24, 2013

Jedna a dosť!...pokračovanie :(

Už dávnejšie ste si na našom blogu mohli prečítať článok Jedna a dosť!, kde som sa nemilo rozpisovala o nedokončených sériach. Bohužiaľ, tento trend sa stal vo vydavateľstvách zrejme obľúbený a môže sa tešiť veľkému a čím ďalej narastajúcemu počtu nedokončených sérií. Vo väčšej miere ide o slovenské tituly, ale ani naši západný susedia sa nenechali zahanbiť a aj u nich si tento trend našiel svojich priaznivcov medzi vydavateľstvami.

S tým, že my čitatelia voči tomu už nič nezmôžeme, sme sa už zmierili. Preto tu nebudem riešiť prečo a ako by sa to mohlo zmeniť, lebo by to aj tak bolo len plytvanie času. Naším veľkým šťastím a pre vydavateľstvá obrovskou výhodou je, že slovenský a český jazyk je nie len krásny a ukrutne ťažký, ale hlavne podobný. A tak si môžeme veselo čítať knihy v oboch jazykoch. Pre niekoho to môže robiť menšie problémy, ale v konečnom dôsledku sa to dá hravo zvládnuť. Mne sa koľkokrát stáva, keď čítam knihu a je česká, že si to uvedomím, až keď sa ma mama asi už po miliónty raz pýta, prečo stále čítam po česky, či sa na Slovensku prestali tlačiť knihy. Smutné je, že odpoveď áno, som už použila. Prestali. Aspoň tie, ktoré by som chcela čítať ja.

S jazykom by som sa zmierila, ale čo ma dokáže priviesť do nepríčetnosti, že mi knihy potom spolu ako séria neladia. Možno to znie smiešne a keď to tak po sebe čítam, ono to aj smiešne je, ale nie pre mňa, čo som na tieto veci puntičkár. Mám takú úchylku. Ja tomu hovorím zlozvyk, niekto šialenosť a vy si to nazvite ako chcete, ale neznášam, keď mám v knižnici nedokončenú sériu a potom mi tie knihy ešte aj neladia. Ale inak som v poriadku :D Pár krát som už na to doplatila. Mojou osudnou sériou a nočnou morou, sa už navždy stala Škola noci. Prečo práve túto sériu sa rozhodli vydať celú, keď má tisíc neskutočne nudných dielov? A ja ako blbá si to kupujem, len aby som to mala komplet.

Dobre, ja viem, že tie odlišné obálky nie sú žiaden ukrutný problém, ale musela som to spomenúť. Určite mi ale dáte za pravdu, že toto už naozaj problém je. Možno si to vydavateľstvá neuvedomujú, alebo je to nejaký dobre premyslený marketingový ťah, v ktorom sa ja naozaj nevyznám a nechápem ho, že keď sa rozhodnú vydať prvý diel z nejakej série a ďalej nepokračujú, len tým znehodnotia jej kvalitu a znemožnia tým inému vydavateľstvu, aby to  vydalo celé. Ktoré vydavateľstvo by začalo vydávať sériu od druhého, či tretieho dielu? Žiadne! Keby začnú opäť prvým, bolo by to finančne nevýhodné, lebo by to nemalo predajnosť, keďže si to už každí kúpil pred tým. Pri tom by vydanie celej série mohlo byť výnosné. Čo sa zdá niekomu málo, inému môže stačiť. A takto stále dookola. Je to začarovaný kruh. Len tak medzi nami, ja by som to tipovala na ten marketingový ťah s označením "AK NIE JA, TAK NIKTO!"

A teraz na rovinu. Čo si tu budeme nahovárať a chodiť okolo horúcej kaše. O ktorých vydavateľstvách sa tu bavíme? Jednoznačný víťaz v tejto kategórií je Ikar. Od nášho najväčšieho vydavateľstva by človek čakal nejakú zodpovednosť, alebo záruku, ale asi si o tom môžem nechať len snívať. Ale aby som nebola zlá len na Ikar, tu si pozrite celý zoznam, ktorý sa mi zatiaľ podarilo nazbierať.

Upozorňujem, že tento zoznam nie je kompletný. Zahrňuje len tie série, ktoré som čítala a o ktoré sa zaujímam. Verím, že keby som dlhšie pátrala, nájdem ich omnoho viac :D Niektoré vydavateľstvá mi ešte neodpovedali, keď tak potom dopíšem. 

Ikar:
Ally Condie - Dokonalý pár 2# NEBUDE!
Kami Garcia & Margaret Stohl - Nádherné tvory 3# - Vraj sa rozhodnú podľa úspešnosti filmu
Charlaine Harris - Pravá krv 3# NEBUDE!
Meg Cabot - Nenásytná 2# NEBUDE!
Michelle Zink - Proroctvo sestier 2# NEBUDE!
Gayle Forman - Ak zostanem 2# NEBUDE!
Dan Wells - Potomkovia 2# Zatiaľ neplánujú

Slovart:
Scot Westerfeld - Škaredí 3# NEBUDE!
Krystyna Kuhn - Údolie 3# NEBUDE!

CZ
Egmont:
Mike A. Lancaster - Soumrak civilizace 2# NEBUDE!

Edipos:
Kristin Cashore - Vyjímečná 2# NEBUDE!

Jota:
Alyxandra Harvey - Kronika Drakeových 3#  NEBUDE!

BB/Art:
Lili St. Crow - Andělé noci 3# NEBUDE!


27 komentárov:

  1. Okrem Výnimočnej, ktorá v slovenčine vyšla, ani jedna kniha, čo do kvality a výnimočnosti, nevyniká, takže sa veľmi nečudujem, že s nimi sekli. Okrem toho, kapitalistický trh a s ním spojený dopyt im veľmi na výber nedáva.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno to nie sú žiadne knižné skvosty, ale veľa čitateľom sa to páčilo, hlavne kategórií, ktorej sú určené, ale preto ich hneď nemusia znehodnocovať. Väčšinu týchto fatnasy atď. kníh, spadajúcich pod YA, Ikar po prvom alebo druhom diely ruší. Ak je to pre nich také nevýhodné, prečo to neprenechajú iným, ktorí by z toho vyťažili? A touto otázkou som si myslím aj odpovedala. Iní by na tom zarobili!

      Odstrániť
  2. Podľa mňa je strašná škoda, že nevydajú pokračovanie Ak zostanem, pretože oproti prvej knihe bola podľa mňa výrazne lepšia a mala omnoho väčší čitateľský potenciál. Smutné je, že žiadne iné vydavateľstvo od Gayle Forman už nič nevydá, lebo ju "má Ikar", hoci Gayle má teraz novú sériu, za ktorou sa idú americkí čitatelia potrhať...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, tak toto som ani netušila. No, škoda tej Gayle. Ak zostanem bolo pekné a rada by som si prečítala aj niečo iné. Nanešťastie som odkázané len na slovenské a české vydania, lebo moja angličtina je velice chabá :(

      Odstrániť
    2. U nás taky vyšel jen první díl If I Stay. Ale autorčina nová série se chystá (myslím, že na rok 2014), tak si to nejspíš zase budete muset sehnat v AJ nebo ČJ... Aspoň něco.

      Odstrániť
    3. Jééééj, tak to si ma teraz potešila. Škoda, že to budeš až v 2014. Že to bude v ČJ vôbec nevadí, hlavne ak to vydajú celé. ;-)

      Odstrániť
    4. http://www.bux.cz/knihy/vyhledavani/index$400.html?fulltext=gayle+forman&x=0&y=0&order=RELEVANCE&minAmount=SOLD_OUT :)

      Odstrániť
  3. o škaredých som nevedela,ale ďakujem,teraz rozmýšľam či si vôbec kúpiť dvojku ale nechce sa mi vôbec.nenásýtnu som si kúpila v cz a tak to urobím aj s dokonalým párom.nevieš ako sú na tom padlí anjeli od sniegoskiho?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O sérií Padlí anjeli neviem, lebo mi veľa vydavateľstiev ešte neodpovedalo na maily, ale pracuje sa na tom :D Ak budem vedieť niečo nové, dám vedieť ;)

      Odstrániť
    2. A už viem aj odpoveď....je to naplánované v polovici mája 2013. :)

      Odstrániť
  4. Mna strašne mrzí, že sa nedočkáme pokračovania série Údolie, ale tak čo už :)

    a čo sa týka druhej časti Padlých anjelov, má vyjsť v máji :) tak sa nemusíme báť, že by COOBOO túto sériu nedovydávalo :)

    Ak zostanem sa mi strašne páčila a tajne som dúfala, že IKAR ešte zmení názor a pokračovanie vydá, bohužiaľ nie je to tak.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, z toho Údolia som bola aj ja veľmi sklamaná. O Padlých tiež už viem, práve som dostala milý mail z Albatrosu.
      Čo sa týka Ak zostanem, ešte stále môžeme dúfať, že sa to sfilmuje a bude to mať úspech. V takých prípadoch radi vydávajú aj knihy. ;)

      Odstrániť
    2. po Katastrofe, som dúfala, ze sa dočkáme pokračovania, lebo tá seria ma chytila, teraz bud čakat na česke vydanie alebo si to môzem zhánat v originále v nemčine, to bude vesele.

      Aha, nevedela som ze si im písala :)

      Uvidím, lebo bola by velká škoda to nevydat, podla mna aj minimálny zisk je zisk, ale tak oni vedia, my sa môzeme len trochu rozčúlit a potom íst dalej :)

      Odstrániť
    3. Tiež by som si rada prečítala to pokračovanie Katastrofy. Bolo to dobré a hlavne trochu odlišné od kníh, ktoré teraz často čítam.
      Ja si budem musieť počkať jedine na to české vydanie alebo slovenské, ak by sa Slovart nad nami zľutoval, nemčina v mojom prípade je nula bodov :D

      Odstrániť
    4. tak budem v kútiku duše dúfať, že si to ešte rozmyslia a nakoniec sa Víchrice dočkáme :) no tiež nie som nadšená, že by som to čítala v nemčine, tak ak to nevidajú,skôr do úvahy pripadá čeština :)

      Odstrániť
  5. Od Aly Condie by som si rozhodne rada prečítala 2ku, takže ako vidím zase po česky môžem zháňať 8(
    Jedno jediné som ďakovala všemohúcim silám, že zmenili rozhodnutie ohľadom pokračovania Pod nekonečnou oblohou! 8)
    Séria Výnimočná by sa mala vydávať po česky, to sú jedny z naj knižiek, ja sama mám doma 1. diel v češtine a zvyšok v slovenčine 8D irónia...nevšimla som si to v kníhkupectve pri kupovaní 1. dielu 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D aj ja mám Výnimočnú 1. diel v češtine :D Ale nejako mi to neprekáža, že ostatné sú iné. Obálky sú rovnaké a spolu ladia, aj preklady boli oba super. ;-)

      Odstrániť
  6. Škaredí a Údolie skončili?? Dobre vedieť. :D
    Chápem, že sa im to možno nevyplatí (rozhodnutie stopnúť Naprieč vesmírom však nechápem doteraz...), ale mohli by myslieť aj na čitateľov, ktorí si všetky tie série rozčítali... A aj keď sa človek potom k nejakému vydaniu dopracuje, tak to nesedí do série a bije sa to na poličke! Ohľadom obálok atď. som tiež strašný freak. :D
    Ach, to je nefér. Mohli by si kompetentní uvedomiť, že robia úplnú blbosť. Čím skôr, tým lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milé zistenie, že ohľadom tých obálok nie som jediná :) Naprieč vesmírom bola obrovská chyba, to je fakt. Myslím, že toto sa nikdy nezlepší a tuším, že čím ďalej to bude len horšie.

      Odstrániť
  7. Lili St. Crow - Andělé noci 3# nebude???? čože? Prečo?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem ti povedať prečo :( Som bola tiež prekvapená.

      Odstrániť
  8. Jediné čo ma mrzí je pokračovanie Ak zostanem. Ostanté knihy som bud odložila po pár stránkach alebo ma ďalší diel vôbec neláka ... takže viac menej súhlasím s prvý komentárom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keby mali takýto názor všetci, bolo by to v poriadku, ale väčšina tento názor nezdieľa (viď komenty). Je veľa ľudí, ktorí si niektoré tieto série obľúbili a nedozvedia sa ako sa príbeh skončí.

      Odstrániť
  9. Oni nechcú vydať dokonalý pár dvojku?! :O Ale prečoooo :D veď sa hovorilo, že to bude, tak ja to nechápem.

    Akože je to od nich dosť podraz, že ďalšie časti nevydajú. Ak ma kniha baví, prečítam si ju aj v angličtine, ale o to predsa nejde. Ak mám doma prvý diel, najlepšie je mať aj druhý v tom istom jazyku. Je mi jedno, či čítam jednu knihu v češtine, ďalšiu v slovenčine, ale keď si ich kupujem, chcem ich mať pekne v jednom jazyku a nie celé domiešané.

    Veď to isté urobili aj s "Naprieč vesmírom". Teraz si nie som istá, kto to vydáva, ale taká som bola naštvaná a hlavne moja nevlastná mama, lebo ona si to kúpila. Bola to super kniha a povedali, že ďalší diel nebude. Fakt sa mi uľavilo, keď som sa dozvedela, že to vyjde v CooBoo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za tie české vydania. Vo veľa prípadoch naozaj neviem, čo by som bez nich robila. Som sa rozhodla, že ak bude nejaká séria vydaná aj aj, tak kupujem českú verziu. Aspoň tak budem mať väčšiu istotu, že budem mať rovnaké všetky diely. ;-)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...