apríla 25, 2013

Recenzia: SOM ROZTRIEŠTENÁ (Tahereh Mafi)

Anotácia: Juliette trávi stovky dní zatvorená v betónovej cele, ďaleko od všetkých, bez možnosti komunikácie, bez dotyku druhého človeka, zavrhnutá a sama. Pre svojich blízkych, spolužiakov a rodičov predstavuje hrozbu, ktorú je treba pred svetom ukrývať. Keď sa jej niekto dotkne, začnú sa diať veci. Čudné veci. Zlé veci. Smrteľné veci. Nikto nevie, prečo je Juliettin dotyk smrteľný, no nový systém s ňou má veľké plány – chce ju použiť ako svoju zbraň a jej ničivú silu sa chystá využiť v prospech skazeného sveta. Avšak Juliettina predstava je celkom iná. Jej dotyk je jej silou, no na to, ako s ňou naložiť príde až po tom, čo do jej opusteného života vstúpi Adam – chlapec s tetovaním vtáka na hrudi, ktorý sa po celú dobu zjavuje v Juliettiných snoch – a odhalí jej svet, o ktorom doposiaľ ani len netušila...

Poznáte ten pocit, keď vás kniha vôbec nebaví a vy namiesto toho, aby ste si užívali zaujímavý dej, myslíte pri čítaní na to, čo budete celý deň robiť, poprípade aký ste mali deň, alebo na všetky "neodkladné" záležitosti, ktoré treba urobiť zrovna teraz a hrozne vás "mrzí," že nemôžete pokračovať v čítaní? Ja určite, už sa mi to párkrát stalo. 
Pri čítaní tejto knihy som mala pocit, že to bude presne taký prípad. Než som si začala poriadne v hlave vymýšľať všetky nezmyselné povinnosti, ktoré treba ešte urobiť, ani neviem ako a dostala som sa do štádia, že jednoducho nemôžem prestať, lebo ma to začalo baviť.


Začiatok knihy mi dal naozaj zabrať. Nudné, zdĺhavé a zbytočné. Teraz, keď už mám knihu prečítanú, je mi jasné, že autorka sa potrebovala len nejako dostať do deja a rozbehnúť to. A keď je hlavná hrdinka zavretá sama v jednej miestnosti, veľa akcie nám nepripraví. Na druhej strane, to neznamená, že treba ten čas osamote predlžovať tým, že Juliette bude nekonečne dlho uvažovať nad tým, aký úžasný je dážď a ten pocit, keď na vás dopadajú kvapky, či voľnosť a lietanie vtákov. Tieto opisy  ma pomaly, ale isto začali nudiť. Vôbec ma to nebavilo až do chvíle, kedy sa na scéne objavil Adam. Potom, to už našťastie začalo naberať spád.

Po celú dobu čítania som bola trocha zmätená atmosférou toho zdevastovaného sveta, v ktorom sa dej odohrával. Nevedela som si ho presne predstaviť. Malo to pár medzier a cez to všetko, sa ku mne akosi nedostalo, ako ten svet a spoločnosť v ňom funguje. Možno sa môj názor na svet v pokračovaní zmení ,ale zatiaľ to nepatrí medzi najpremyslenejšie svety, s akými som sa doposiaľ stretla.

Tak ako sa mi nezdal premyslený svet, naopak som bola nadšená pri tom, ako uveriteľne na mňa pôsobila Juliette. Jej vnútorný boj, samej so sebou, kedy sa v nej bili všetky tie pocity, ktoré my si ani neuvedomujeme, alebo považujeme za samozrejmosť, ona sa musela 17 rokov zmierovať s tým, že to nikdy nezažije. Pocity ako láska, neha, objatie alebo obyčajné pohladenie, v jej prípade boli len nedosiahnuteľnou predstavou a túžbou niečoho, čo nikdy nemôže, chce, nechce, nesmie mať! Najväčšiu zásluhu na tom, že bolo jej správanie také reálne, bol jednoznačne netradičný štýl písania, ktorý si autorka zvolila na vyjadrovanie vnútorných pocitov Juliette. Naozaj výborné oživenie a spestrenie čítania a celkového zážitku z knihy.

Ako by to bolo, keby sa v príbehu neobjaví love story. Juliette a Adam. Veľmi zvláštna dvojka. Ich vzťah bol naozaj pekný, čistý a hlavne silný, ale taktiež príliš rýchly a naivný. Mám rada tú časť, keď sa vždy dávajú dvaja dohromady. Tie začiatky a trápne momenty a to všetko, ale v tomto prípade som si nič také neužila. V tomto prípade, to bolo okamžité zrýchlenie z 0 na 100.

Možno vám prišla táto recenzia ako záporná, ale nenechajte sa pomýliť. Opak je pravdou. Kniha ako taká sa mi páčila a rozhodne sa teším na pokračovanie. Hlavne na to, ako sa to ešte vyvinie. Kniha celý čas mala nečakaný spád, až som mala na konci pocit, akoby čítam úplne niečo iné, než som začala.

Ach. Toľko mám toho na jazyku, čo by som chcela ešte napísať a okomentovať, ale nedá sa to bez toho, aby som nespoilerovala. Keby poviem všetko čo chcem, tak by ste si knihu nemuseli ani prečítať. Už aj tak, mám blbý pocit, či som nenaznačila príliš o Adamovi a Juliette. Dúfam, že nie. ;)
Ak máte radi dystopické knihy, alebo ste fanúšikom hrdinov s nadprirodzenými schopnosťami, toto je niečo pre vás. 

Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Ak knihu ešte nemáte, tak neváhajte a objednajte si ju priamo TU.


2 komentáre:

  1. Mne sa to páčilo od začiatku 8) Veľmi dobrá kniha, nápad aj hrdinka, proste super 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už ji mám nějaký ten čas doma, snad se k ní konečně dostanu

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...