apríla 11, 2013

RECENZIA: Zasvätená (Cynthia Handová)


Anotácia:
Clara sa vzoprela svojmu poslaniu a rozhodla sa z horiaceho lesa zachrániť Tuckera. Odhalí však Christianovo tajomstvo: je tiež anjelom. Spojenie medzi Clarou a Christianom sa prehlbuje, ako keby ich k sebe viazalo osudové puto. Clara ale ľúbi Tuckera a rozhodne sa s ním zostať. Situáciu zhoršuje nová vízia, v ktorej sa Clara so svojimi blížnymi ocitá na pohrebe – zúfalo sa snaží zistiť, koho stratí.
Je možné zmeniť budúcnosť? Zachrániť toho, kto má zomrieť? Je možné beztrestne odmietnuť splnenie poslania?
Dokáže Clara bojovať s Čiernym krídlom, ktorý ju sleduje a zahaľuje svojím nekonečným smútkom?
Bude konečne Clara zasvätená do tajomstiev vlastného osudu, dozvie sa od svojej mamy všetko, čo jej zatiaľ bolo zatajované?
Clara musí byť statočná – temné sily sú stále nablízku..
.

Recenzia:
Keďže sa jedná o druhý diel zo série, moja recenzia bude viac menej porovnávanie medzi týmito dvoma knihami. Tiež by som ju neodporúčala čítať tým, ktorí nemajú jednotku za sebou kvôli spoilerom, a celkovo ani začínať čítať bez toho aby ste si prečítali prvý diel.
Nadpozemskú som si doslova zamilovala a mám ju preto prečítanú viac krát, pretože sa mi čítala veľmi ľahko, bola zábavná, romantická, vtipná, dej bol zaujímavý a všeobecne medzi knihami s anjelskou tématikou bola u mňa zaslúžene na prvom mieste.
Z toho dôvodu som bola druhým dielom – Zasvätenou sklamaná, pretože viete ako to už raz býva, keď sa na niečo veľmi moc tešíte... :(

Kniha celkovo bola dobrá, príbeh napredoval, mal zápletku, dejové zvraty, veľa nových postáv a v podstate všetko, čo má pokračovanie mať. V mojom prípade ide viac menej iba o fakt, že som tieto dve časti porovnávala a v mojej „analýze“ dostala Zasvätená menej bodov.

Clara – Tucker (ne)tvoria pár...
V knihe tvoria stále pár, takže čo by som viac chcela, nie?!... To je síce pravda, aj ma to tešilo, ibaže ich vzťah bol doslova nudný. Ich príbeh, spoznávanie jeden druhého, tie nevinné a rozkošné zárodky začínajúcej lásky boli v prvej časti to najkrajšie, čo ma na knihe zaujalo a kvôli čomu som si ju tak obľúbila. V Zasvätenej vystupovali spolu veľmi málo. Pripadalo mi to, akoby autorka týmito krátkymi chvíľami chcela iba čitateľovi zalepiť ústa, aby sa nepovedalo, že im nedala príležitosť byť spolu. Scény, v ktorých sa aj objavovali bok po boku boli plytké a nezáživné. Clara stále niečo tajila, mala svoje dilemy a Tucker bol neustále ponorený v knihách alebo chodieval na tréningy ródea. Až na pár svetlých a „akčných“ scén, ktoré prišli síce až na samotnom konci, ale ďakujme, že vôbec, by som bola normálne radšej, keby boli rozídutí a možno by tak celá tá napodobenina akože fungujúceho vzťahu bola zaujímavejšia.

Kto si a čo si spravila s vtipnou Clarou?
Nemôžem si pomôcť, ale Clara sa jednoducho zmenila a mne sa to vôbec nepáčilo. Predtým bola pre mňa postavou, ktorá sa určitým spôsobom vymykala štandardu naivných šestnástok v novom prostredí na novej strednej škole a svoje problémy zvládala bez zbytočných depresií a zúfalstva. Vedela si robiť žarty sama zo seba a celkovo bola vtipná tak, že si ju človek jednoducho zamiloval. Preto som sa čudovala, kde sa táto Clara z jednotky podela. Je pravda, že v pokračovaní niesla ťarchu z osudu jej rodiny a všetko, čo sa odohrávalo v jej živote a okolí bolo smutné a žalostné, v podstate sa na ňu valil jeden problém za druhým, ale dá sa zachovať charakter postavy aj v takýchto situáciach práve tým, že by to bolo všetko odľahčené jej zábavným vnútrajškom. Ak mám pravdu povedať, celkovo mi liezla na nervy!

Veľa veľa Christiana...
Pre niekoho možno super, pre mňa určite nie. K tomuto iba toľko, že v prvom dieli mi bola jeho postava nesympatická ale nejako som to neriešila, keďže ho skoro vôbec nebolo „vidieť“. V Zasvätenej bol prakticky na každej stránke, a aj keď nerobil nič zlé, niečo mi na ňom strašne nesedelo a jediné, čo som si po celý čas želala bolo, aby sa z neho vykľul nejaký temný démon, ktorého by poslali do pekla na večný odpočinok! Bohužiaľ, moje prosby neboli vyslyšané. :(

Wendy a Angela...
Dve najlepšie Claryne kamarátky, z ktorých som ja osobne mala omnoho radšej Wendy, pretože bola jednoduchá a milá. Clare pomáhala, pretože mala srdce na správnom mieste. Bola proste typ kamarátky, ktorý by ste chceli aj vy.
Angela bola fajn ale už v prvom diely som mala pocit, že keby Clara nebola anjelská bytosť, Angela by o niekoho takého ani nezakopla. V druhej časti sa začala prejavovať jej ambicióznosť, vodcovstvo a nadradenosť vo veľkom štýle, čo spôsobilo, že som jej postavu vďaka týmto veciam mala čoraz menej rada, až sa mi napokon sprotivila. A pritom mi bolo veľmi ľúto práve Wendy, ktorú autorka v druhej časti odstavila do úzadia.

Kniha bola čitateľná, mala novú zápletku a nové postavy, ale všetky tieto plusy neboli pre mňa dostatočné aby vynahradili negatíva, ktoré ma pri čítaní rozptyľovali. Moje celkové hodnotenie je 3*, takže oproti jednotke dosť pokleslo, ale napriek tomu sa veľmi teším na pokračovanie a verím, že tentokrát to bude stáť za to. 
Za knihu ďakujeme skvelej spoločnosti Albatros media. Po kliknutí SEM, si knihu môžete okamžite a výhodne kúpiť. ;)


3 komentáre:

  1. Mne sa zase toto pokračovanie veľmi páčilo, asi rovnako ako jednotka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha sa mi páčila, ale vychytila si dobre nejaké problémy, ktoré som si všimla aj ja. Christian bol dosť dotieravý, Angela veľmi povýšenecká, Tucker v úzadí 8__( Celé to bolo kvôli tej smrti aj dosť depresívne a pár ironických poznámok či vtipov prišlo občas len od Angela či Christiana. Čo sa mi ale veľmi páčilo bol Jeffrey, ktorý stále niečo tajil a veľmi sa mi podobal na Jeremyho Gilberta v seriáli TVD. Nevedela som si pomôcť, stále som si ho tak predstavovala 8D Tiež tam bolo minumum akcie, ale myslím si, že to bola taká nejaká predpríprava na final battle v 3ke. Teda aspoň dúfam 8D A samozrejme bude Clara s Tucker do konca života!!! 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tu si musím už konečně přečíst.. Nadpozemská se mi fakt líbila! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...