decembra 17, 2013

RC: Moje sladké šestnáste storočie (Rachel Harrisová)

Anotácia: Cat Crawfordová má o pár dní osláviť svoje sladké šestnáste narodeniny. Avšak to posledné, čo si Cat praje, je extravagantná narodeninová oslava organizovaná jej temperamentnou nevlastnou matkou. Aspoň malou útechou je pre ňu plánovaný rodinný výlet do magickej Florencie. A keď ju pri prehliadke tohto úžasného mesta zavedie zvedavosť do jedného stanu, ocitne sa priamo… v renesančnej Florencii.
Na tomto výlete do šestnásteho storočia, vyzbrojená len batohom plným vecí z budúcnosti, sa Cat stretne so svojimi predkami. A nie len s nimi, veď v tomto období je Florencia plná známych umelcov, ktorí práve tvoria svoje vrcholné diela. A samozrejme nie je núdza ani o zaujímavých ctiteľov… No podarí sa Cat nájsť cestu späť do modernej doby alebo jej talianske dobrodružstvo bude pokračovať navždy?


Moje sladké šestnáste storočie.  Tento názov presne vystihuje knihu aj jej charakter. Príbeh je sladučký a rozprávkový ako aj pohľad na obálku. Po celú dobu naivné a zaláskované, čo vás núti sa neustále priblbo usmievať. Čo dodať, malo to niečo do seba :D

Z prvého pohľadu na obálku, kde vidíme ruksak a dobové šaty je nám jasné, že to nebude obyčajný historický román, ale poriadna jazda späť v čase. A to je niečo pre mňa. Ja keď počujem "cestovanie v čase", sa mi v hlave rozsvieti zelená kontrolka - poď na to, v tom momente nie je cesty späť a ja si to musím prečítať. Zatiaľ mám s takýmito príbehmi len pozitívne skúsenosti, a tak som sa nevedela dočkať, kedy sa do toho pustím.
Príbehy tohto typu mám rada hlavne preto, že vždy je tam záruka dôkladne prepracovaného a premysleného príbehu, hlavne v prípade sérií, a preto som mala od knihy veľké očakávania, ktoré sa mi nie tak celkom splnili. 
Tento príbeh je trochu odlišný od ostatných s podobnou tématikou, ktoré som mala možnosť čítať. Nebiť toho, že hlavná hrdinka sa ocitne o pár stoviek rokov dozadu v čase, sa to nijak nelíši od klasických dievčenských románov.

Cat sa pri prechádzke Florenciou ocitne v 16. storočí a vôbec z toho neostane prekvapená. Teda aspoň nie tak, ako by každý iný človek v takej situácií reagoval. Áno, začuduje sa, ale dlho ju to nebude držať a začne si to na plno užívať.
Nájde si tam skvelých priateľov a ako tomu vždy býva v správnych dievčenských románoch, objaví sa tam aj pán dokonalý.
Zo začiatku som bola trocha sklamaná, že sa tam neodohrával žiaden dych berúci dej a neriešil závažnejší problém než ako sa vyhnúť plesu, ale ako som pokračovala v deji, už som to prestala riešiť a vychutnávali si tú cukríkovú love story.
Od začiatku mi bolo jasné, že kniha je určená pre mladšie ročníky, respektíve pre násťročných, a nie pre také korytnačky ako ja, ale vôbec mi to nevadilo. Bolo to sladučké a naivné, ale s mierou. Našťastie to autorka dokázala ponechať v bezpečnej úrovni a nespadla do štádia, kedy tieto klišé veci sa stávajú otravnými. Romantické scény boli dobre spracované a pôsobili na mňa presne tak, ako by mali. Nútili ma sa stále priblblo usmievať a vzdychať nad strašnou nespravodlivosťou, prečo im tá "strašná" doba bráni byť spolu.

Ako som spomínala, neriešil sa tam žiaden väčší problém, či nejaká zápletka, preto som bola zvedavá, čo sa bude diať v ostatných dieloch. Keby neviem, že to má mať pokračovanie, tak si myslím, že je to len jedna samostatná kniha. Aspoň to tak celú dobu vypadlo, až kým som neotočila poslednú stranu. Po celú dobu je to pekný milý príbeh, a už to vypadalo, že to bude aj so šťastným koncom, kedy už nemám potrebu sa k príbehu vracať, ale ako sa nakoniec ukázalo, autorka mala s čitateľmi úplne iné plány. Dobre vedela, čo robí a ako si udržať čitateľov. Poslednou vetou to totálne zabila a dokázala ma dostať do štádia, ktoré strašne (ne)mám rada. Otvorený koniec a nedočkavé čakanie na pokračovanie.

I keď som nedostala prsne to, čo som očakávala od cestovania v čase, nebola som sklamaná. Práve naopak. Dostala som niečo, čo som vôbec nečakala a takéto prekvapenia môžem. Jednoduchý, chytľavý dej a dobre sa to čítalo. Neboli tam žiadne rušivé elementy, ktoré by ma počas čítania rozčuľovali. Postavy boli zaujímavé. Cat bola naivka, ale v zdravej rovine. Nič, čím by si každá z nás neprešla. :D Možno by nezaškodilo trochu viac obáv z toho, že sa ocitla v 16. storočí. Jedinou podivnosťou, ktorá ma na chvíľu zarazila, bol Catin ruksak. Neviem ako vy, ale ja keď si vezmem ruksak alebo nejakú tašku na prechádzku, naplním si ju bežnými vecami, samozrejme v závislosti na charaktere prechádzky. Rozhodne to ale nebude zubná pasta s kefkou, šampón alebo náhradná baterka do iPodu, či pleťová maska. Neviem, či sa toto bežne nosí v Amerike na každú prechádzku mestom, ale mne to príde trochu ujeté. Ale to nevadí, budem sa tváriť, že je to normálne.
  
Hodnotenie: Z mojej strany spokojnosť. Ku knihe nemám nejaké väčšie výhrady a dávam 4*. Nie je to plný počet len preto, že ja mám radšej také akčnejšie knihy a myslím si, že sa do tohto príbehu dalo zakomponovať pár napätých situácií, keby sa autorka posnaží. Bod dole išiel len za tú jednoduchosť.
Ak by som mala knihu odporučiť, tak určite tým mladším ročníkom. Môže sa stať, že pre staršie to bude pôsobiť moc detsky a nevinne.
 
Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Knihu si môžete zakúpiť priamo na ich stránkach TU.

P.S.: Nemyslíte si, že tie oslavy šestnástich narodenín v Amerike už hraničia so šialenstvom? Podľa mňa je to desivé.
 

2 komentáre:

  1. P.S. jednoznačne. Úplne šialené, akokeby si začínala nový život s stávala sa dospelou, hoci tam sa stávajú dospelými oveľa neskôr. Aj ja krútim hlavou, čo ich to napadlo, ale však to je tá slávna Amerika a onedlho to bude aj tu.. niektoré rodiny to prijali už aj teraz. Jediné, čo ti na to môžem povedať, je hrôza :D..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tomu vôbec nerozumiem. Čo to vlastne tak megalomansky oslavujú? Že je to dievča ešte dieťa? By som chcela vidieť nejakú 16ku, ktorá sa cíti byť v tomto veku ako dieťa :D
      Alebo oslavujú dospelosť? Balóniky, princeznovské šaty, detské šampanské a iné infantilné veci, mi ako dospelé rozhodne neprídu. Tak potom, o čo v celom tom cirkuse ide?
      Dúfam že sa sem tá móda nedostane.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...