júna 22, 2014

Stratená duša (Medzi nebom a zemou 1#) Stacey Kade

Anotácia: Alona Dareová, študentka posledného ročníka strednej školy, kapitánka roztlieskavačiek a tri roky za sebou kráľovná školy, ktorá je s najväčšou pravdepodobnosťou predurčená na to, aby si vzala filmovú hviezdu, zahynie pod kolesami autobusu. Zostane však trčať v krajine živých a márne sa obzerá po jasnom bielom svetle, ktoré by ju odnieslo na lepšie miesto. Bohužiaľ, ukáže sa, že jediný človek, ktorý jej zrejme môže pomôcť, je spolužiak a úplný lúzer Will Killian. Dokáže táto dvojica prekonať vzájomnú nevraživosť a pomôcť si?

Ak niekedy nejaká obálka knihy vystihovala jej obsah, tak je to určite táto.
Jednoduchá, výstižná, milá a tááááák americká :) Presne ako dej.

Rozbeh knihy je trochu pomalší. Najobľúbenejšie dievča na škole zrazí autobus a stane sa z nej duch. Duch, ktorého vôbec netrápi že je duch, ale to, prečo za ňou nikto nesmúti, alebo že má stále na sebe oblečenie, ako v okamihu smrti - úbor na telocvik. 
Začiatok bol hlavne o egoistickej a plytkej Alone a jej neustálom fňukaní. Toto fňukanie striedali kapitoly z pohľadu druhého protagonistu, Willa. Tie neboli o moc lepšie. Will videl a počul všetkých duchov a to si vyberalo svoju daň. Ľudia si o ňom mysleli že je šialený podivín a ja sa im ani nečudujem, pretože nerobil nič preto, aby to vyvrátil. Na rozdiel od Alony, som jeho správaniu nerozumela. U nej človek presne vedel čo môže čakať. Bola typické dievča - hviezda školy, ako vidíme v každom druhom, americkom filme pre násť ročných. Protivné a krásne. Za to Will, bol čudný. Na jednej strane pôsobil ako fajn chalan a na druhej strane ako totálny hlupák. Nato, koľko mal rokov, už mohol zistiť, že hovoriť o tom ako počuje hlasy a vidí veci čo iní nie, nie je dobrý nápad. Potom, nech sa nečuduje, že ho chceli zavrieť na psychiatriu.


Napriek tomu, že boli obaja miestami naozaj otravní, nečítalo sa to zle. Príbeh bol jednoduchý, nezaťažoval ma ako čitateľa zbytočnosťami a zložitými vecami, nad ktorými by som musela premýšľať. Navyše tam boli aj vtipné miesta, pri ktorých som sa dobre pobavila. Alona bola síce trubka, ale niektoré poznámky mala fakt dobré.

Našlo sa tam pár vecí, ktoré mi fakt že vadili. Zomrie miláčik školy, všetci sú z toho hotoví a na druhý deň po nej ani pes neštekne. Ukáže sa, že ju vlastne nikto nemal rád. WTF? Prečo ju potom tak uctievali?Ešte pár iných, ale tie neviem napísať bez toho, aby som neprezradila niečo, čo netreba. A to je čo povedať, lebo v tejto knihe sa v podstate nestalo toho veľa, čo by sa dalo vyspoilerovať :D

Ako som už povedala, príbeh bol jednoduchý, ale milý. Prečítala som to behom dňa. Je to malá knížočka, ideálna ako oddychovka. Nepadnete z toho na zadok, ale ani nebudete sklamaní. Príbeh sa niesol v
pohodovej atmoške, takže nečakajte žiadne akčné ani napínavé scény. Padli tam nejaké tie bozky, ale ani o romantike v tomto prípade nemôžeme veľa hovoriť. V pokračovaní sa to hádam rozbehne. Tento prvý diel mi pripadal ako taký úvod do deja pred tým, než šou začne na plno. Uvidíme. Určite si chcem prečítať aj pokračovanie, že ako to bude s tými dvoma ďalej.

Počas čítania Stratenej duše ma napadlo, že by to mohol byť celkom dobrý námet na seriál. Viem si to predstaviť ako sitkom pre tínedžerov. Podľa mňa by sa to uchytilo. :D

Moje pocity z knihy sú dobré, preto aj hodnotenie je dobre, dávam 3*.  Knihu by som odporučila mladým dievčatám, alebo každému, kto má chuť na niečo vtipné, ale nenáročné. Ak ste náročnejší čitatelia, toto nie je cesta, po ktorej by ste sa mali vydať ;)


 Za knihu ďakujem vydavateľstvu Fragment. Ak máte o ňu záujem, môžete si ju kúpiť priamo TU.

4 komentáre:

  1. Strašne dlho už rozmýšľam na zakúpení tejto knihy, lenže tak strašne sa bojím, že ma nebude baviť a veľmi dobre sa poznám, že potom budem ľutovať tie peniaze

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takto, ak máš rada YA knihy, tak by sa ti kniha mohla páčiť. Aj keby z nej nebudeš úplne hotová, určite nebudeš sklamaná. Je to taká chuťovečka na skrátenie dlhej chvíle. Žiadne šokujúce momenty, len plynulo ubiehajúci dej. Čo sa týka investície do knihy, tej by som sa až tak nebála. Keby sa ti nakoniec fakt že nepáčila, kniha je pomerne lacná, takže nie je to až taká katastrofa. Ak ti môžem poradiť, tak teraz sa dá na ABC knihách kúpiť za 4,87 € a poštovné zadarmo. ;)

      Odstrániť
  2. Mne sa zdala táto kniha tiež taká americká, ale milá. Pripomenula mi staršie komédie o stredoškolákoch, ktoré som pozerávala ešte ako menšia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, malo to taký filmový potenciál. Mne by sa z toho hodil seriál. ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...