decembra 18, 2014

RC: Vo víre minulosti - Búrka 2 (Julie Crossová)

Je o mne známe, že mám v obľube knihy s témou cestovania v čase. Baví ma ako tam je vždy všetko prepracované a navzájom sa prelína. Núti ma to zamýšľať sa nad tým, čo čítam a kontrolovať, či a ako to do seba zapadá.

Žiaľ, v druhom pokračovaní Búrky to bolo už aj na mňa moc. Jeden veľký chaos.  Prví diel sa mi páčil svojim príbehom a novým  pohľadom na cestovanie v čase, ale druhý bol len spleť informácií a rýchly sled udalostí, ktoré som nestíhala sledovať.

Nový spôsob cestovania časom, ktorý ma zaujal v prvom diely, ma teraz strašne štval svojou komplikovanosťou. Hlavný hrdina Jackson, ktorý je sám cestovateľom, o tom nevedel vôbec nič. Snažil sa získať informácie a tým sa to ešte viac komplikovalo. S každou novou informáciu prišli štyri ďalšie otázky, a tak stále dookola. Nakoniec aj to, čo sme sa dozvedeli, sa ukázalo, že nie je pravda.

Tak isto aj príbeh. Začiatok ma bavil. Priebeh výcviku nováčikov bol zaujímavý. Ako náhle sa začalo ozajstné vyšetrovanie, totálne som sa stratila v deji. Všetky postavy boli hrozne paranoidné. Za všetkým stále hľadali niečo skryté a samozrejme, prenieslo sa to aj na mňa ako čitateľa. Všetko a každého som sa snažila analyzovať a podozrievať. Bránilo mi to ponoriť sa už aj tak do dosť komplikovaného príbehu.
Čo je minulosť, prítomnosť alebo budúcnosť v tejto knihe, by nerozpoznal nikto. Všetky tie svety od A až po Z. To si zo mňa robíte srandu?! Veď v tom je väčší bordel ako v ženskej kabelke. To sa nedá všetko sledovať a ešte si to aj pamätať, nehovoriac o tom, že sa to každú chvíľu mení. Nehnevajte sa na mňa, ale ja neverím tomu, že samotná autorka vie čo píše. Podľa mňa sa v tom stratila a jediná možnosť ako sa z toho dostať je, každého maximálne dopliesť, a potom sa tváriť, že to presne takto chcela a všetko jej dáva zmysel.

Cez ten všetok zmätok som knihu prečítala pomerne rýchlo. Možno to bude tým, že som v polke vypla a ani som sa nesnažila tomu porozumieť. Proste som len čítala a čakala, čo sa z toho vyvinie. Samozrejme, pomohlo tomu aj to, že hlavný hrdina je fajn a aj jeho parťáci/čky boli v pohode. Bavila som sa na nich, okrem momentov, kedy som ich všetkých podozrievala z kadečoho. Paranoja, čo vám poviem. :D Kto mi ale liezol na nervy, bola Holly. Veľmi si nepamätám aké dojmy som z nej mala v prvom diely, ale tu bola strašne protivná. Ani neviem, či to robila ona sama alebo to, ako ju Jackson stále opisoval. Úžasná a dokonalá. Bolo to otravné.

Búrka, Oko, NEČi. Kto je tu vlastne ten zlý? Jackson a ostatný agenti z búrky išli po NEČoch, pretože sú strááááášne nebezpeční, ale ani raz neurobili nič také príšerné, okrem toho, že vždy sa niekde ukázali a potom odišli bez toho, aby sa čokoľvek stalo. V konečnom dôsledku, jediné skutočné boje vznikali len medzi agentmi Búrky a Oka.

Ani neviem ako by som zhodnotila samotný príbeh a jeho  zvraty, keďže som rozumela možno prvým 20 stranám z 300 stranovej knihy. Stále sa tam niečo dialo, neboli tam hluché miesta a koniec by sa dal považovať za celkom prekvapivý pre tých, čo sa v príbehu orientovali. Vo mne prekvapivé momenty a časti, ktoré mali byť emotívne, nevyvolávali žiadne emócie, pretože som sa s príbehom nevžila a bolo mi fakt jedno, kto žije a kto zomrie. Hlavne v knihe, v ktorej sa to mení ako na bežiacom páse. V druhej kapitole postava zomrie a v piatej sa znova objaví vo svete XY. Preto ma ani koniec veľmi nevzal a neostala som v napätí ako sa dostanú z nepríjemnej situácie, v ktorej sa ocitli. Určite sa ukáže, že všetko čo si mysleli, že sa nedá, nesmie a neexistuje, sa nakoniec ukáže ako blbosť, a presne to treba urobiť.

Je to zvláštne, ale na to, že som prečítala knihu z ktorej som bola úplne mimo, to nebola až taká katastrofa, Podstatné je, že som sa pri tom nenudila. Tej akcie tam bolo naozaj dosť a takí, čo majú radi akčné knihy, by si určite prišli na svoje. A ak by tomu v konečnom dôsledku aj chápali, by to mohlo byť zaujímavé čítanie.

Nikdy som neverila, že by som niečo takéto povedala, ale myslím si, že sfilmovaná verzia tohto príbehu, by mohla byť omnoho lepšia. Vynechali by sa niektoré zbytočnosti a určite by pomohla vizuálna stránka na lepšie zapamätanie a pochopenie.

Knihu hodnotím 2*, čo je od predchádzajúceho dielu dosť rozdiel. Dúfam, že posledný bude lepší, alebo aspoň tak dobrý ako ten prvý. Ako sa mi páčil, si môžete pozrieť TU.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Fragment. Ak by ste si knihu chceli kúpiť, môžete tak urobiť TU.


Anotácia: Jackson Meyer dokáže cestovať časom. Zmenil minulosť a zachránil život svojej životnej láske Holly. Stal sa agentom tajnej divízie CIA nazývanej Búrka. Jackson a jeho kolegovia sa dostanú pod paľbu nepriateľskej divízie CIA Oko. Jackson zisťuje, že svet okolo neho sa zmenil. Niekto vie o jeho vzťahu s Holly vymazanom z minulosti a chce to maximálne využiť. Ich životy sú opäť v ohrození

2 komentáre:

  1. Asi beriem späť, že som ti odporúčala na FB Nula kelvinov od Jany Plauchovej, lebo ak si sa tu stratila v deji, tak v tom sa potom potopíš :D Ono neviem, ale k cestovaniu v čase to patrí, veď to je úplné narušenie časopriestoru a je aj "normálne", že keď niekto zomrie, tak v inom čase môže byť živý. Mne skôr v Búrke prekážalo, že to nemá absolútnu logiku, kým v Nula kelvinov to bolo síce mnohonásobne zložitejšie a obsiahlejšie, ale bolo to vysvetlené, malo to zmysel.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne nevadí, keď je to zložité, to ma na cestovaní v čase práve baví. Ale ako si povedala, musí to mať logiku a v tejto knihe chýba. Preto som sa v tom stratila a prestala som sa vôbec snažiť to chápať, pretože to nemá zmysel.
    A s tým zomieraním sa to dá čakať, to je fakt, ale byť autorkou nedávam to tam tak často alebo aspoň z toho nerobím vždy takú tragédiu, lebo potom sa to minie účinku.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...