februára 27, 2015

RC: SVŮDNÉ ZÚČTOVÁNÍ (Wendy Higgins)

Svůdné zúčtování, je tretia a posledná kniha Svůdnej série.  Od prvej knihy som si príbeh obľúbila, druhou sa to vystupňovalo, ale posledná...

Normálne tieto presladené a naivné príbehy, kde tínedžeri zachraňujú celý svet veľmi neobľubujem, ale tento sa mi nejakým spôsobom dostal pod kožu.
Možno to bude tým, že i keď bola hlavná hrdinka naivná, nebola hlúpa a to urobí veľa. Sladučký opar, ktorý sa vznášal nad každou kapitolou som brala s rezervou a venovala sa príbehu. A ono to fungovalo.

V predchádzajúcom diely som mala absťák po Kaidanovi, tu ho naopak bolo všade veľa. Bolo aj nebolo, ako sa to vezme. Predstavte si, že si prajete vlčiaka. Krásne vznešené zviera, ktoré budí rešpekt a svojho pána nadovšetko miluje. Ale namiesto vlčiaka, dostanete zlatého retrívera. Tak isto krásne a verné zviera, ale totálne ochočené. Svoju dravosť ukáže len pri zabratí lepšieho vankúša na spanie. 
Už to nebol ten Kaidan, ktorého som si obľúbila. Je mi jasné, že tým ako sa zaľúbil do Anny sa musel zmeniť a nemohol ostať ako v prvom diely, ale spraviť z neho zamilovaného Rómea, veru nemusela. 
Konieckoncov, nebola to AŽ taká katastrofa. Svoj zvodný pôvod nepoprie. 


Pri Aničke sa toho veľa nezmenilo. Ako hlavná hrdinka patrí určite medzi tie vydarenejšie. Keď si odmyslím povinnú výbavu väčšiny YA hrdiniek - prehnanú nevinnosť, dobrotu a obetavosť, ostatnú jej aj iné zaujímavé vlastnosti. Narozdiel od iných
Najradšej mám jej prostorekosť. Nikdy neviem čo z nej vypadne a keď to vypadne, tak sa dobre bavím. Čo na srdci, to na jazyku a niekedy z toho vzniknú celkom vtipné situácie. A to najdôležitejšie, nehrala sa sama na super hrdinku, ktorá chce všetko vyriešiť sama, a pritom narobí viac škody ako úžitku. Poslúchala rady otca a spolupracovala so svojimi kamarátmi.

Čo sa samotného príbehu týka, tu už išlo do tuhého. V tomto diely bolo asi najviac akcie a napätia z celej série. Je to logické, keďže je to posledný diel. Boli momenty, kedy som fakt netušila, ako by sa z tej šlamastiky mali dostať. Pekné momenty striedali zlé, takže požadovaný účinok sa dostavil. Emócie reagovali presne ako mali.
Z veľkého finále, nefili verzus kniežatá, som nadšená veľmi nebola. Úplne inak som si to predstavovala. Možno viac drsnosti. Na môj vkus to bolo až príliš uhladené. Ale oceňujem, že sa autorka nebála obetovať niektoré z postáv. Smutné, ale patrí to k tomu. 

A ten záver... Páni, netušila som, že by to mohlo byť ešte sladšie ako doteraz. Mohlo a vôbec mi to nevadilo! V tom momente som Kaidanovi odpustila jeho premenu z vlčiaka na retrívera. Pekná bodka za dobrým príbehom.


Prvé dva diely sa mi páčili asi o kúsok viac, ale keďže som si príbeh ako celok naozaj obľúbila, nemohla som inak a dávam znova 5*. Nie som si istá, či si to kniha zaslúži, ale je mi to fuk. Ja som bola spokojná a viem, že určite si príbeh získa aj ostatných. Ak ste Zvodnú sériu ešte nezačali čítať, je najvyšší čas to napraviť. Vás, čo ste už niektoré diely prečítali, určite nemusím nabádať, aby ste si prečítali aj posledný. To je automatika. 

Recenzia na prvé dva diely. 
Svůdné nebezpečí
Svůdné zlo

Knihu si môžete kúpiť TU. Spoločnosti Albatros media veľmi pekne ďakujem za poskytnutie výtlačku.

Anotácia: Poslední bitva dobra a zla se blíží! Podaří se Anně a jejím spojencům zvítězit nad knížaty démonů?

Pekelné zlo ovládá svět a jeho terčem se stala osmnáctiletá Anna Whittová, napůl anděl a napůl démon. Knížata démonů se obávají, že právě ona je tím „nefilem čistého srdce“ z dávného proroctví, který je jediný může vyhnat ze zemského povrchu. A hodlají udělat všechno, co je v jejich silách, aby se jí zbavila.

Anna ví, že teď je v sázce všechno. To, jak dopadne rozhodující bitva mezi dobrem a zlem, bude záviset hlavně na ní a jejích spojencích z řad nefilů, potomků padlých andělů. Doufá, že jí sílu dodá její láska ke Kaidanovi, synovi Knížete smilstva. Tahle láska ale zároveň pro ně oba představuje smrtelné nebezpečí. Nejen pro ni je ovšem Anna ochotná všechno riskovat…

V poslední Svůdné knize, při posledním zúčtování, se nefilští přátelé naposledy spojí, aby bojovali nejen za svou vlastní svobodu, ale i za svobodu celého světa.

6 komentárov:

  1. Super recenzia, kniha ma už čaká na poličke a teraz sa jej neviem dočkať ešte viac :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Len smelo do toho a potom daj vedieť ako sa páčila. ;)

      Odstrániť
  2. Páni, pěkná recenze! :) Měla jsem z posledního dílu trochu obavy. První díl byl skvělý, druhý už měl trochu menší spád a na třetí jsem se zatím neodvážila. No ale po Tvé recenzi asi zajdu do knihkupectví!! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Asi? To už si mala dávno urobiť ;) A ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. První dva díly jsem si zamilovala a nemůžu se dočkat až si přečtu poslední díl. =) Snad mě Kaidan nezklame a bude se mi líbit stejně jako dřív. =D

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...