februára 21, 2015

Recenzia na želanie - BABY Z BROOKLYNU: PIA (Gemma Burgess)

Dnes mám pre vás prichystaní prvý článok do Piatkovej ankety (dúfam, že nie aj posledný). Hlasovali ste, zvolili ste si a ja som napísala. Dnešná recenzia na želanie je na knihu Gemma Burgess - Baby z Brooklynu: Pia. Keďže väčšina recenzií na blogu je ku knihám, ktoré mi boli poskytnuté na zrecenzovanie, tie na želanie sa pokúsim trochu odlíšiť.

Anotácia: Celý život majú pred sebou! Ale čo s ním? Pia - sexy dvadsiatka s panickým strachom z nových vzťahov je nezamestnaná, bezradná, s fotkou hore bez na facebooku. Nie, Pia Kellerová nežije svoj sen. Na facebook totiž niekto zavesil, ako tancuje na stole hore bez. Videli to jej rodičia, aj jej nový šéf. A tak prišla o svoj prvý džob. Býva v Brooklyne so svojimi štyrmi naj kamoškami, čo majú celý život pred sebou. Odvážne nápady a nový jedálenský karavan s prudko zdravou stravou, zlomené srdce, žúry i známosti na jednu noc, život plný problémov, z ktorých sa snaží vyhrabať, no namiesto toho sa dostáva ešte do väčších. Nič nejde ako po masle, všetko sa stále viac a viac komplikuje...
Kto mohol tušiť, že dospelosť je len začiatkom dospievania?

Ako som sa ku knihe dostala?
Jedným z mnoho dôvodov prečo blogujem je, aby som poradila akú knihu si určite prečítať, prípadne sa jej vyhnúť. Takýmto spôsobom si vyberám knihy aj ja. Nechávam sa inšpirovať od kolegov z "brandže" ;) Mám pár vytipovaných, ktorých vkus sa zhoduje s mojím a čo sa páči im, bude sa aj mne.
Na knihu Baby z Brooklynu ma navnadila Judit. Nemala som vôbec tušenie čo to je za knihu, ale jej pár slov stačilo k tomu, aby som si ju bez váhania kúpila.

Prečo by ste si ju mali kúpiť vy?
Pretože je skvelá. :) Ale nebudem predbiehať.
V útlej knížočke, ktorou Baby z Brooklynu - Pia nepochybne je, sa schováva veľký príbeh. Kniha je vo viacerých prípadoch jedinečná a výnimočná. Pokúsim sa spomenúť aspoň tie najdôležitejšie, o ostatných sa už budete musieť a chcieť presvedčiť sami.
Dobre napísať knihu je umenie. Vymyslieť príbeh zvládne kde kto, ale preniesť ho na papier, už je o čosi ťažšie. Zvládnutie druhého kroku ešte nie je zárukou, že bude kniha dobrá. Nie je písanie ako písanie. Kedy zistíte, že to autor vie? Keď dokáže aj telefónny zoznam napísať tak, že ho zhltnete na posedenie a pri písmene C budete dúfať, aby to malo aj pokračovanie.
Gemma Burges tieto predpoklady bezpochyby má. Spravila z bežného neobyčajné.

Vyštudovať a ostať v živote stratený, je také bežné. Všade okolo nás sú mladí, čo nevedia ako sa začleniť a posunúť sa v živote z bezstarostných školských čias do samostatného života dospelých. Sama som si niečim takým prešla, ale napísať o tom? Načo, stačí sa pozrieť okolo seba a vidíte podobných príbehov hneď niekoľko.
Gemma sa našťastie nenechala odradiť a vyprodukovala pre nás výborné dielo. Namiešala zmes najlepších chutí tak, aby si prišli na svoje mladí, ale ocenili to aj staršie ročníky.

Pia je jednou z piatich kamarátok a čerstvých absolventiek. Vďaka svojmu divokému životnému štýlu prišla o prácu a jej rodičia už nie sú ochotní financovať jej výstrelky. Najvyšší čas postaviť sa na vlastné nohy. Ale ako to spraviť? Nájde si Pána dokonalého a ten to za ňu zariadi... LEN TO NIE! Takejto obrovskej chyby sa Burgessová nedopustila. Práve naopak. Ukázala silu jednotlivca. Že sa dá začať od nuly a vypracovať sa bez vyšliapaných chodníkov.
Pia si po ceste za svojím snom prejde kopou pádov, vzostupov a chýb. A nie hocakých chýb, ale chýb s veľkým CH. Dobrý a verný priateľ je výsada a nie každý ma to šťastie jedného mať. Pia má hneď štyri. Štyri báječné kamarátky, ktoré sa za ňu postavia v každej situácií, aj keď ide o život.
Julia (zodpovedná), Coco (plachá), Madelaine (uzavretá), Angie (divoká) a Pia. Každá je iná, ale dohromady tvoria jeden celok. Hlavnou postavou je Pia, ale všetky dievčatá dokážu zapôsobiť svojím výrazným charakterom. Nie sú to len doplnky k príbehu, ale plne funkčné postavy, ktoré majú čo priniesť. Niekedy autori nezvládnu ani hlavné postavy a Gemma ich ukočírovala hneď päť, akoby o nič nešlo. Nehovoriac o tom, že sa v príbehu objaví ešte ďalších pár zaujímavých postavičiek, ktoré stoja za pozornosť.

Najväčším prekvapením za ktoré som vďačná je, ako autorka dokázala zakomponovať do príbehu ľúbostný príbeh. Som romantická duša a zbožňujem v príbehoch love story, ale nie za každú cenu. Hlavne nech je to čo najviac prirodzené. Pia stretne toho pravého na začiatku, ale žiadna láska na prvý pohľad nehrozí. Milostný vzťah v tomto prípade vôbec nebude hrať prím, ale bude len ako čerešnička na torte, ktorú si vychutnáme až na konci.

Tie obálky sú jednoducho dokonalé ;)
Určite neváhajte a knihu si prečítajte. Hlavne vy dievčatá, ktoré si prechádzate podobným životným obdobím, ale aj tie, ktoré to ešte len čaká. Zaručene sa v knihe nájdete, či už v Pii, alebo inej z dievčat.
Pri čítaní sa pobavíte. Vtipných momentov je tam habadej, ale tiež vám bude v určitých momentoch tuhnúť krv v žilách. Vtip, napätie, adrenalín, strach, láska, priateľstvo, zlyhania či úspech, to všetko je obsiahnuté na týchto pár stranách.

Vďaka komu si môžeme knihu užívať? Nie je to nik iný, ako vydavateľstvo Slovart. Tomu môžeme poďakovať za skvelý preklad a už teraz sa tešiť na ďalšie diely. Prví diel bol venovaný zmätenej a bláznivej Pii. Druhý diel nám priblíži osud divokej a nespútanej Angie. A čo je najlepšie, mali by sme sa ho dočkať už o pár dní. Podľa informácií na internete, je to začiatkom marca 2015. Jupííí. Tretí diel, zameraný na ďalšiu kamošku Coco, je ešte ďaleká budúcnosť. Pevne verím, že aj tohto prekladu sa dočkáme. V originále by mala kniha vyjsť v novembri 2015, pod názvom The Wild One.
Baby z Brooklynu - Pia si môžete kúpiť TU.

A nezabúdajte dievčatá - Život sa začína po dvadsiatke ;)

Malá ochutnávka, keby ste ešte stále váhali.

2 komentáre:

  1. Ja mám už teraz pocit, že sa mi kniha bude páčiť. Aj keď osobne sa asi najviac teším na príbeh Madeleine. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všetky dievčatá sú iné a každá má niečo do seba. Neviem povedať na ktorú by som sa tešila viac. :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...