marca 05, 2015

Neprečítané knihy = môj nepriateľ číslo jedna

Odkedy som podľahla čitateľskej vášni, pridružila sa k tomu aj jedna závislosť. Je toľko príbehov čo by som chcela prečítať a toľko kníh, ktoré by som si chcela kúpiť. Lenže, pomer jedného nie je priamo úmerný s druhým. Kým stihnem prečítať jednu knihu, kúpim si ich ďalších päť. Dá sa stihnúť prečítať všetky? NEDÁ! Obmedziť kúpu? Nemožné.  Ťažké, ale skúsiť to môžem.
Ak by som chcela zvládať jedno aj druhé, asi by som musela prestať spoločensky existovať. Stravovanie a hygiena by bola strata času.

V Mesačnej chvastačke som už spomínala, že som sa rozhodla obmedziť kúpu kníh a venovať sa neprečítaným, čo mám doma. Keď už som sa takto rozhodla, chcela som zistiť aké a KOĽKO neprečítaných kníh doma mám. Tušila som, že to bude veľa, ale nie že až tak veľa. Najviac sa mi rozum zastavoval pri knihách, ktoré som si kúpila, lebo boli v zľave, ale pritom viem, že ich čítať asi nikdy nebudem. Prvé, čo vás teraz možno napadlo, že to boli zbytočne vyhodené peniaze. Viete čo napadlo prvé mňa? Že za tie peniaze som si mohla kúpiť iné a lepšie knihy. No, chápete? Akoby som ich už aj tak nemala dosť.
Čo ma štve ale úplne najviac, že tie knihy by sa dali predať, ale ja to proste nedokážem. Baví ma, že ich mám. Toto už je určite nejaká diagnóza.

Máte to aj vy? Príznaky sú tri. Nedostatok času, nedostatok miesta v knižnici a vysoké mesačné výdaje za knihy.

A aby ste chápali o čom točím, musela som vám tie knihy nafotiť. Prosím, povedzte, že nie som jediná, čo má doma tohto strašiaka v podobe neprečítaných kníh.


Začneme tými, ktoré sú v poradovníku na popredných miestach s vysokou šancou, že si ich v blízkej dobe prečítam.

Nebudem ich vypisovať jednotlivo, lebo to by ma asi porazilo. Spomeniem len niektoré. Pokus o Miniatrusitu už bol, ale z nejakého dôvodu som ho odložila. Ani neviem prečo. Je nepochopiteľné, že som ešte neprečítala Papierové mestá, pretože...John Green. Zbožňujem ho. Eleanor a Park sú v mojom hľadáčiku veľmi vysoko, už len preto, ako ich všetci ospevujú. Najlepšie z tejto fotky je na tom Prekliate mesto. To mi prišlo ako recenzný výtlačok, takže či chcem alebo nechcem, tú si prečítam. K nej patrí aj Kráľovná duchov, ktorá je na fotke nižšie.


Tieto knihy sú už z iného súdka. Všetky sú pokračovania zo série. Viem, že niektoré z týchto kníh nebudem nikdy čítať, ale musela som ich mať. Neznášam neúplne série. Áno, ďalšia moja úchylka. Na Jamaica Lane a India Place sa vyslovene teším. Mercy Thompson a Scarlet, sú na tom pomerne  dobre. Záhrobie, Nádherná temnota a Iba jeden rok sa v mojich rukách neobjavia asi nikdy. Ostatné...raz určite ;)

No, a nakoniec sú tu tieto chúdence, ktoré pravdepodobne nebudem nikdy čítať. I keď Istanbulský pasažier, Majster šarkanov a Mariotovi dediči, majú celkom slušnú šancu. Hlavne, Majster šarkanov. Knihu som dostala na narodeniny a mala som z nej obrovskú radosť. Len k tomu čítaniu sa neviem dostať. Dosť ma láka, že je to aj sfilmované a miesto čítania si to môžem pozrieť. Uvidím.
Knihy, ktoré určite nebudem čítať, sú Čas anjelov a Kurtizánin skandál.
Viete, čo je na tejto fotke najsmutnejšie? Že je tam 20 fotiek, ktoré asi nebude nikto nikdy čítať a len 6 z nich som buď dostala alebo vyhrala. Ostatné som si kúpila. Úplne zbytočne.

A čo vy? Ako ste na tom s neprečítanými knihami? Je tam nejaká kniha, ktorú som zavrhla, ale určite stojí za prečítanie?



16 komentárov:

  1. Pekná kôpka, mne sa takto nakopili cez leto, teraz je ich dokopy okolo 25, čo som ešte nečítala. Väčšinou pokračovania sérií. :D Musím povedať, že máš dobrý výber, hlavne prvé fotky, na nich sú skvelé knižky, teda aspoň tie, ktoré som z nich čítala sa mi páčili. V ringu :3
    A príznaky asi mám aj ja, bohužial niekedy nepremýšľam a kúpim si knihy len preto, že sú v akcii a ani si neprečítam o čom by mohli byť. :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie príznaky nás ma asi väčšina :) Ďakujem za pochvalu. S výberom na prvej fotke som aj ja spokojná, len kedy sa k tomu dostanem. :/ V ringu som požičala kamoške a tá bola z Remyho nadšená a stále ma súri, aby som si to už konečne prečítala. Ja aj chcem, ale je to neustály kolotoč medzi novými a starými. ;)

      Odstrániť
  2. No já mám přes 130 nepřečtených knih XD A místo na ně taky není (krabice, tašky pod postelí, pod sedačkou, všude XD), takže si chci napravit resty až dočtu co mám napůjčené z knihovny... A to si chystám velkej nákup z buxu...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do knižnice ja našťastie nechodím, lebo to by som už naozaj nevedela čo skôr. :) Ešte že u nás máme v knižnici taký chabý výber, že ma to tam ani neláka.

      Odstrániť
  3. Tak pekne od začiatku :D
    Ja som rada, že čo sa tíka mojich vlastných neprečítaných kníh, podarilo sa mi ich zredukovať na nejakých 10ks :D
    Eleanor a Park boli skvelí! To musíš určite čítať :) O Ritamtikovi ani nehovoriac. Len počúvaj bola taká fajn oddychovka a časom sa chcem dostať aj k Ukolébavke. No, Papierové mestá boli celé zle. Jedno veľké sklamanie.
    Antibohyne, On, Miniaturista, V Ringu a Vek X chcem tiež časom čítať. Ale ktovie kedy sa k nim dostanem.
    čo ta týka tých pokračovaní, Iba jeden rok bol oveľa lepší ako Iba jeden deň. Do toho by som určite šla. A takisto aj do Scarlet. Tá séria mi proste prirástla k srdcu a Scarlet mi prišla o niečo lepšia ako Cinder ale zasa nie taká dobrá ako Cress. Takže tú sériu by som určite nezahadzovala. A to isté aj Mara. To je proste správne psycho. Jamaica Lane bola skvelá, perfektná atď ale zato India Place bola také dosť veľké sklamanie. Po Jamaice som čakala niečo viac a no...Nevadí. Som zvedavá na ďalšiu časť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Iba 10? To sa ti ako podarilo? Ja som myslela, že také niečo je možné len niekde v Narnií. ;) Tie knihy čo si vymenovala, by som si najradšej prečítala všetky naraz. Na Iba jeden rok som zaujatá, lebo Iba jeden deň ma nebavilo a čítať si ten istý príbeh len z opačného pohľadu, sa mi veľmi nechce. Scarlet si určite plánujem prečítať, lebo Cinder sa mi páčila. A čo sa týka Mary, tam mám problém len s tým, že už si veľmi nepamätám minulý diel, a tak sa mi nechce do pokračovania. Ale zvedavá na to som, to je bez debát. :)

      Odstrániť
    2. No, povyraďovala som knihy, ktoré som vlastnila, ale určite ich neprečítam a ostalo nejakých 10 :D no :D
      Iba jeden rok nie je ten istý príbeh :D a teda je to povyrozprávanie toho, čo on robil počas toho roku odkedy boli v Paríži ten jeden deň :D a bavilo ma to viac ako Iba jeden deň :) raz tomu určite daj šancu :D
      To som mala aj ja problém si spomenúť, ale začneš čítať pokračovanie a spomenieš si :D (aspoň tak to býva u mňa D: )

      Odstrániť
    3. Knihy ktoré som mala ešte za mojich pubertálnych čias som k týmto vôbec nerátala. Zaoberám sa len knihami, ktoré som si obstarala od Twilight mánie a začala som čítať vo veľkom.
      Chápem, že to bude iný príbeh z jeho pohľadu, ale akosi sa neviem preniesť cez ten Iba jeden deň. Možno tomu dám šancu, ale vzhľadom na to, že mám stále čo čítať sa mi nechce začínať niečo, k čomu mám predsudky.
      Jasné, že aj u mňa to býva tak, že si počas čítania spomeniem, ale ide skôr o to, že už zo mňa vyprchalo to prvotné nadšenie čerstvo po prečítaní prvého dielu. Veľa detailov, prečo som si knihu obľúbila mi vypadlo. Teraz nemám tu správnu motiváciu na pokračovanie. Keby mám druhý diel poruke hneď ako som skončila s prvým, jasné že by som neváhala ani sekundu a pustila sa do neho. ;)

      Odstrániť
  4. Tých ale je. :D Ja som na to tiež nedávno pozerala, že stále kupujem nové a nové, ale pritom mám doma asi okolo 30 neprečítaných. Mám v pláne ich raz všetky prečítať, ale niektoré, čo som si tiež pokupovala v zľavách mi tu už niekoľko rokov stoja a ja sa k nim akosi furt nemám... Inak sa tiež nedokážem zbaviť kníh a to aj takých, ktoré sa mi nepáčili a na sto percent viem, že im už druhú šancu nedám, ale jednoducho ten pocit, že ich tu mám je strašne príjemný. A čím viac, tým lepšie. Ale som na seba hrdá, lebo tento rok som si zatiaľ žiadnu knihu nekúpila (nechápem ako je to možné, ale je to tak). Aj keď mám pocit, že to sa čoskoro zmení..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. PRESNE! Keď si čítam tvoj koment mám pocit, akoby som ho písala ja. :D Iba s tým rozdielom, že ja už som tento rok za knihy stihla utratiť ;)

      Odstrániť
  5. Ty sa môžeš neprečítanými knihami normálne obhadzovať - teda, ak by si nezbožňovala knihy :D Ja mám maximálne 6 neprečítaných, no čítala som z nich začiatky a nebavia ma, takže naďalej zostávajú na poličke :D Chcela by som mať na výber z toľkého množstva, aspoň by som nemala dilemu, čo čítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No teda, čistá závisť. Ja zas by som chcela mať tých tvojich 6. Ono je to na jednej strane fajn, že mám na výber, lenže ... nikdy neviem čo si vybrať a potom ma chytí panika, že kedy to mám prečítať. :D

      Odstrániť
  6. Z tvojich neprečítaných kníh mám 17 doma. A prečítala som asi 4. Ja mám horší problém. Okrem úplného knihomoľského zbierania (neviem odolať nákupom kníh, aj keď na chleba nebude :-) ), ešte pracujem v knižnici, takže čítať musím (momentálne mám 2 a pol roka pauzu, ale v auguste ma to čaká zase). A z celkového počtu kníh ktoré vlastním (575ks), mám neprečítaných 296!!! Ach jaj, toto bude na riadne dlho :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 296? :O A ja sa tu ľutujem :) Pri tvojom čísle, tá moje 56ka vypadá dosť úboho. Po tvojom komente som prehodnotila svoju situáciu. Namiesto ľutovania sa, som na seba hrdá, že pri mojej nakupovacej vášni je to len takéto "malé" číslo ;)

      Odstrániť
  7. Normálne som šťastná, že nie som jediná. Keby som to mala brať na pomer prečítaných/neprečítaných, tak neprečítaných kníh v mojej knižnici je omnoho viac! :D
    (Viallen z All dreams are real- http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U mňa ten pomer je určite opačný. Prečítaných je rozhodne viac, ale nič to nemení na tom, že neprečítaných je veľa a stále ich pribúda. :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...