septembra 07, 2015

JEN SI TROUFNI (Katie McGarry)

Anotácia: Kdyby někdo znal celou pravdu o Beth Riskové a jejím životě, okamžitě by poslal její matku do vězení a sedmnáctiletou Beth bůhvíkam. Takže chrání mámu za každou cenu. Dokud se na scéně neobjeví její strýc a přinutí Beth si vybrat mezi máminou svobodou a svým vlastním štěstím. Beth se musí nastěhovat k němu, žít s ním a jeho ženou, která ji nenávidí, a chodit do školy, kde jí nerozumí. Ani trochu. Snad kromě jednoho kluka…

Ryan Stone patří mezi zlatou mládež. Populární hráč baseballu a hvězda místního týmu má však tajemství, které nesmí nikomu prozradit. Ani kamarádům, se kterými sdílí všechno včetně hecování a výzev. Která z nich je nejšílenější? Pozvat na rande Skejťačku, která by o něj nezavadila ani pohledem.
Z výzvy se ale stane přitažlivost, kterou Ryan ani Beth nečekali. Najednou kluk s bezchybnou pověstí riskuje své sny a život pro holku, co miluje. A holka, která k sobě nikoho nepustí blíž než na pět metrů, si to najednou troufne.


Tak ako v predchádzajúcom diely Překroč svůj stín, aj v Jen si troufni sa striedajú kapitoly z pohľadov oboch hlavných hrdinov.
S neprístupnou tvrďačkou Beth sme sa už stretli v príbehu o Echo a Noahovi. Športovca Ryana naopak ešte len spoznávame.
Bavila ma výmena rolí. Konečne žiaden zlý chlapec, ale "zle" dievča. Tentokrát som autorke viac uverila Bethinu drsnosť ako pri Noahovi. Tam jej to nevyšlo.
Beth si prešla kopou sračiek a jej správanie bolo adekvátne k jej životnej situácií a skúsenosti. Život sa s ňou nemazlil a podľa toho sa aj správa. Nie je zlá, len veľmi opatrná a nahnevaná. 
Kapitoly s názvom Beth sa mi čítali dobre. Boli zaujímavé. Ona bola zaujímavá. Autorka veľmi netlačila na pílu a nechala Beth pekne dozrieť. Bol vidieť plynulý prechod z dievčaťa bez budúcnosti k dievčaťu, čo chce od života viac. V tom jej dosť pomohol chlapec s "dokonalým" životom.
Črtal sa v príbehu aj milostný trojuholník, čoho som sa obávala, ale žiadna dráma sa našťastie nekonala. Veľmi dobre to Beth zvládla a vedela rozlíšiť kamarátstvo od lásky.

Ryan bol obľúbený, nadaný, verný a slušný. Proste dobrák. Presne ten typ - najlepší kamarát, ale ako chalan by ma dlho nebavil. Až moc dobrý. Chýbalo mi u neho trochu skazenosti. Na druhej strane som bola rada, že taký bol. Aspoň bol trochu odlišný od väčšiny ostatných s ktorými sa v knihách stretávame. Získal si ma tým, že vedel čo chce a šiel si za tým. Nebál sa riskovať.

Postavy boli podarené. Či už hlavné alebo vedľajšie. O deji už to žiaľ povedať nemôžem. Vymyslené to bolo dobre. Nemôžem povedať, že by sa mi to nepáčilo. Myslím si však, že to bolo zbytočne strašne natiahnuté. Zdalo sa mi to už v minulom diely a tento bol ešte dlhší. Vôbec to nebolo treba. Niektoré pasáže mohli byť kludne vynechané alebo aspoň skrátené. Malo by to určite lepší spád. Vynechaním niektorých momentov by možno hrozilo, že by sa z toho stalo klišé a všetko by bolo veľmi zrýchlené, ale ja by som to riskla. 

Úrovňou to bolo podobné predchádzajúcemu dielu, ale moje hodnotenie rovnaké nie je. Bolo to fajn, dobre sa mi kniha čítala, ale ma nestrhla. Pre nič som sa v príbehu nenadchla, ale ani ma nič okrem zbytočnej dĺžky nerušilo. Príbeh Noaha a Echo bol aspoň plný absurdností, ktoré vo mne vyvolali nejaké emócie. Nemusia byť vždy nutne dobré aby to fungovalo. Uvidíme, aké bude pokračovanie a či to do tretice už bude na plný počet hviezdičiek. Zatiaľ sú to len 3*.
Ak ste fanúšikom Echo a Noaha určite si obľúbite aj Ryana a Beth. A vy, čo ste nečítali ani jednu knihu zo série, nebojte sa zariskovať a pustite sa do nich. ;)

Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Ak vám doma ešte chýba objednajte si ju TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...