decembra 29, 2011

Perfect Chemistry - Simone Elkeles

Perfect Chemistry
1. diel
Nevyšlo v SR/CZ


Anotácia: (voľný preklad)
Keď Brittany Ellis vojde do triedy na hodinu chémie v prvý deň jej posledného ročníka, nemá tušenie, že jej starostlivo vytvorený “dokonalý“ život sa odhalí pred jej očami. Je nútená byť laboratórnou partnerkou na projekte s Alexom Fuentesom, členom gangu z opačnej strany mesta. Ohrozí jej všetko, na čom doteraz tak tvrdo pracovala – jej bezchybnú reputáciu, vzťah s jej priateľom a tajomstvo, že jej domáci život nie je vôbec perfektný. Alex je zlý chlapec, ktorý to o sebe vie. Takže, keď uzatvorí stávku s  priateľmi, že naláka Brittany do jeho života, myslí si, že nejde o nič. Ale čoskoro si uvedomí, že Brittany je skutočná osoba so skutočnými problémami, a zrazu stávka vzniknutá kvôli jeho arogancii sa premení v niečo omnoho väčšie.
Vo vášnivom príbehu o hľadaní pod povrchom, Simone Elkeles zbúra stereotypy a bariéry, ktoré udržujú Brittany a Alexa od seba. 
Recenzia:  Môj názor
Poviete si - ...taký otrepaný príbeh o chudobnom chlapcovi a bohatej dievčine, ktorí sa nemôžu vystáť, ale čuduj sa svet, nakoniec sa veľká nenávisť premení v lásku na život a smrť, ďakujem, neprosím...už toho je dosť...  Môžem Vám s čistým svedomím povedať, že by ste urobili obrovskú chybu. Pripravili by ste sa totiž o jednu  z najúžasnejších verzií takejto love-story. Priznám sa, po knihe som siahla kvôli jej obálke, pretože po všetkých “inkarceronoch“ a “sapphiqueoch“ som mala chuť na poriadnu šálku romantiky so všetkým, čo k tomu patrí. A namiesto šálky som dostala hneď velikánsky krígel!
Autorka príbehu, Simone Elkeles, svojím skvelým zmyslom a citom pre písanie, urobila z obohraného príbehu niečo jedinečné.

Alex Fuentes, sexy “latino-boy“ a študent strednej školy je členom miestneho gangu. Jeho členstvo zaisťuje jeho rodine ochranu, ale cena za túto bezpečnosť je vysoká. Robí špinavú prácu pre svojho bossa Hectora, ktorá spočíva vo vymáhaní nesplatených dlhov a násilia s tým spojeným. Medzi priateľmi má rešpekt a ich “bieli spolužiaci“ sa im radšej vyhýbajú.
To platí aj pre Brittany Ellisovú, študentku z bohatej rodiny, ktorá má na škole vytvorený outfit dokonalej osoby. Má okolo seba kamarátky, ktoré ju kamkoľvek poslušne nasledujú a priateľa, ktorý do jej perfektnej tabuľky skvele zapadá. Ale ani v jej živote nie je nič také ako sa javí navonok. Aj keď je v škole hviezdou, doma, kde ju čaká hysterická matka s vytvoreným obrazom poslušnej dcéry a postihnutá sestra na vozíku, ktorá komunikuje pomocou nezrozumiteľných slabík a nevie sa sama najesť ani obliecť, sa pretvárka končí.
    Vďaka odlišnosti rás sú na škole vytvorené dve skupiny, deti zo severnej strany a deti z južnej, a tieto bariéry majú veľmi silné múry.  Alex a Brittany začnú tieto múry – tehličku po tehličke – postupne búrať. Aj keď je stávka medzi Alexom a jeho priateľmi iba odrazovým mostíkom ich začínajúceho vzťahu, náhle vzrastie do obrovských rozmerov a vytvorí niečo veľmi krásne a čisté. Pretože si nakoniec aj tak uvedomia, že napriek všetkým odlišnostiam, vo svojej podstate a konečnom dôsledku, sú rovnakí. Pod hrubou vrstvou  pretvárky sa skrýva ich každodenný súboj so sebou samým.

V knihe som doslova hltala každé slovo. Príbeh je písaný striedavo z Brittaninho a z Alexovho pohľadu, takže po mnohých ženských pochodových myšlienkach som mala možnosť nahliadnuť aj do mužskej mysle, ktorá v tomto prípade, naozaj stojí za to..:-D Jedinečné dialógy, sprevádzané neobaleným tvrdým humorom ma nútili obracať strany veľmi rýchlym tempom, a každá z nich vo mne zanechala množstvo emócií. Situácie, pri ktorých som dostávala záchvaty smiechu sa striedali s tými, keď som žmýkala vreckovku od sĺz.
Bola to pre mňa nádherná citová jazda, z ktorej mi vstávali chĺpky na koži a neskutočná radosť z čítania ma dlho nenechala zaspať. Nechala som sa vtiahnuť do prúdu silných emócií, ktoré sprevádza tvrdá realita. A keďže sa v dnešnom svete deje toľko hnusných vecí,  prečo by sme si nemohli občas nasadiť ružové okuliare??..:) Tak si nájdite chvíľku a sami uvidíte, že si s knihou vytvoríte tú správnu “perfektnú chémiu“.

Perfekt Chemistry nie je u nás, ani v Čechách vydané, a ani sa jeho vydanie momentálne neplánuje. Moja angličtina je trochu vyššie nad bodom mrazu, čoho som sa spočiatku bála, ale  dá sa to naozaj ľahko preložiť, a keď si to sem tam hodíte do googlu-prekladača :), pôjde to ako po masle. A tá námaha stojí skutočne za to. Voľné pokračovanie s názvom “Rules of Attraction“ , ktoré vypráva o príbehu Alexovho mladšieho brata Carlosa si teda určite nenechám ujsť.
Preto dávam knihe - z pochopiteľných vyššie uvedených dôvodov- plný počet!..:-)

Pár hlášok z knihy:

One of the things that makes me who I am is the loyalty I have to people I hold close to my heart
Jedna z vecí, ktorá ma činí tým, kým som, je moja lojalita k ľuďom, ktorých si držím blízko pri srdci.

“And where's Enrique?“
"He, uh, left," I say nervously. "I think I scared him away."
"You? I don't think so."
"I showed him what I was wearing under my coat."
Alex's eyebrows shoot up.


“A kde je Enrique?“
“On, uh, odišiel“ - povedala som nervózne.“Myslím, že som ho vydesila“
“Ty? To si nemyslím.“
“Ukázala som mu, čo mám oblečené pod kabátom.“
 - Alexove obočie vystrelilo hore.

“[about her offer of a Swedish massage]
Alex: “You're not Swedish.“
Brittany: “Yeah, well, neither are you. So if I do it wrong you'll never know the difference.”

                                                                           (O jej ponuke na švédsku masáž)
                                                                           Alex: “Ty nie si švédka.“
                                                                           Brittany: “No, veď ani ty. Takže keď budem robiť  
                                                                                          niečo zle, nepoznáš ten rozdiel.“

"What if I said we'd make a great couple?"
"I'd say you were an idiot."

                                                             "Čo keby som povedal, že by sme tvorili perfektný pár?"
                                                             "Povedala by som, že si idiot."

“I want to know how to make this girl laugh. I want to know what makes her cry. I want to know what it feels like to have her look at me as if I’m her knight in shinning armor”

                                                  "Chcem vedieť, ako toto dievča rozosmiať. Chcem vedieť, čo ju  
                                                   rozplače. Chcem vedieť, aký je to pocit, keď sa na mňa pozrie,    
                                                   akoby som bol jej rytier v žiarivej zbroji"


-Anndy-
Rules of Attraction
2. diel
Nevyšlo v SR/CZ



Anotácia: Keď začína byť láska nebezpečná... vysoko romantická Rómeo a Júlia story

To posledné, čo Carlos Fuentes chce, keď sa sťahuje k svojmu bratovi Alexovi, je ísť v jeho šlapajách. Carlos nie je pripravený vzdať sa svojho imidžu zlého chlapca, ale páči sa mu pevný vzťah medzi Alexom a jeho priateľkou Brittany. A v žiadnom prípade sa Carlos nechce zapliesť so spolužiačkou Kiarou, ktorá je presným opakom dievčaťa, na ktoré doteraz išiel. Aj Kiara má v mysli všetko iné len nie zapletenie sa s arogantným latino-mačom ako je Carlos. No aj tak sa Kiara s Carlosom magicky zbližujú a riskujú s tým viac, ako si doteraz mysleli. Pretože aj keď Carlos kvôli láske ku Kiare dokáže všetko predchádzajúce hodiť cez palubu, v jeho gangu sú ľudia, ktorí to za žiadnych okolností nechcú pripustiť.

Anotácia prevzatá s blogu Knihománia

Po prečítaní prvého dielu (Perfect Chemistry) a anotácie som mala trochu obavy, čo by mohla autorka vymyslieť, aby opäť zaujala a nič ma nenapadalo. Tento obohratý príbeh o nešťastnej zakázanej láske sme už toľkokrát čítali a počuli, až sa mi nechce veriť, že to niekto ešte píše a čo horšie, že sa to stále číta. Alex a Brittany boli úžasný o tom niet pochýb, ale čím ešte môže ohúriť Carlos som bola nesmierne zvedavá. Nie som vôbec fanúšik kníh tipu, Rómeo a Júlia a vôbec romantickej literatúry, ale séria Perfect Chemistry sa mi dostala pod kožu.

Carlos si ma získal od prvého okamihu. Mám slabosť pre zlých chlapcov a to on zaručene je. Ja viem dalo sa to čakať vzhľadom na to, že sú s Alexom bratia, ten predsa nebol iný, ale aj tak, jeho správanie bolo miestami neznesiteľné, až to bolo dokonalé. Jeho ego nemalo hraníc a to zmýšľanie. Klasický sebavedomý arogantný chlap. Obdivujem ako autorka bravúrne zvládla zmýšľania opačného pohlavia.

Carlos a Kiara
Opäť otrepaná pesnička. Zlý (mexický) chlapec a dobré slušné (biele) dievča. Čo viac dodať. Ďakujem neprosím. Hneď na začiatku mi bolo jasné, že pre nich dvoch to neplatí. On bol na ňu odporný a ona to proste neriešila (čo mimochodom nechápem ako dokázala) a buď ho ignorovala, alebo ho brala ako kohokoľvek iného. Carlosa to samozrejme vytáčalo, že jeho šarm na ňu nezaberá a neprestával si ju doberať. Ona sa však nenechala zahanbiť a vytasila na neho jeho vlastné zbrane, čo Carlos nečakal. Čoraz častejšie na ňu začal myslieť a vôbec sa mu to nepáčilo. Ale nemohol si pomôcť. Kiare to trvalo trošku dlhšie než prišla na to, čo celá ta ich hra na mačku a myš znamená.

Kiara
Milé, slušné, nenápadné dievča čo nie zrovna Miss Ameriky. Ale nenechajte sa oklamať zovňajškom tak, ako to spravil Carlos. Nie je to len také obyčajné koktavé dievčatko. Miluje autá, šport, je s ňou zábava a nedá dopustiť na svoju rodinu a priateľov (ktorých zrovna nemá moc). Dlho odoláva aj takému sexi chlapcovi ako je Carlos, pred ktorým iné dievčatá padajú na kolená. Dokonca, ma pre nás skovaných pár prekvapený, pri ktorých bude sám Carlos zaskočený.

Veci sa samozrejme daju do pohybu, ako v jeho milostnom živote, tak aj v súkromnom. Tiež nemohol chýbať aj život v gangu. Carlos sa zamotal (ne)chtiac do poriadnych problémov. Nič nové. Už len jeho priezvisko Fuentes značí veľký problém. A vtedy začína jeho najväčší boj. Boj s jeho pýchou, so samým sebou a hlavne so životom.

Ťažko sa žije vo svete kde vás celý život odsudzujú za to, kým a čím ste. Keď vami všetci pohŕdajú a vravia, že ste niečo menej než oni. Nakoniec tomu začnete aj sami veriť. Vtedy je ťažké začať ľudom dôverovať, aj keď vám chcú úprimne pomôcť a záleží im na vás. Či už ide o cudzích, alebo rodinu. Carlos si týmto všetkým bude musieť prejsť a nakoniec zistí, že je presne taký akým nechcel byť a čomu sa chcel najviac vyhnúť.
Byť ako jeho starší brat Alex.

Čo to znamená byť ako jeho starší brat a ako dopadne jeho vzťah a vôbec celý jeho úbohý život, si už prečítajte sami. Nechcem už prezrádzať viac a naschvál som vynechávala detaily, aby ste si príbeh mohli poriadne vychutnať so všetkým čo k tomu patrí. Jednoznačne to stojí za to. Nájdete tu všetko. Lásku, úžasný humor plný nezameniteľných hlášok, ale aj smútok.

Ja osobne sa neviem rozhodnúť, ktorý príbeh bratov Fuentesových bol lepši, ale Carlos mi asi  prirástol k srdiečku o trolinku viac. Ohľadne hodnotenia. Myslím, že je to všetkým jasné čo si prečítali tento článok. Jednoznačne som na GR dala 5 hviezdičiek, ale keby sa dá dať viac, isto dám viac. :)

Prosím vás povedzte mi kde na tých hercov chodia? Veď to je normálne zneuctenie tej skvelej knihy :(

Ešte vám sem dám malú ochutnávku, že čo vás čaká ak sa pustíte do tejto knihy. :)
Upozornenie úrivky môžu obsahovať spoilery!


"Najskôr musíš odopnúť svorky." Radím mu, aby som mu dokázala že viem o autách viac ako on.
"Nedáš to dole pokiaľ neodopneš svorky."
"Hovoríš o podprsenke, alebo o nárazníku?" pýta sa a povýšenecky sa na mňa usmieva. "Pretože ja som expert na odopínanie oboch."


"Tak aké športy teda hráš?"
Carlos odložil svoje jedlo. Ách, nie, v očiach sa mu diabolsky zablyskne, keď hovorí: "Horizontálne tango"


"Toto je tým gay týpkov, že?"
"Ako si na to prišiel? To tie ružové tričká, alebo to ako nad tebou polovica týmu slintá?"


"Pomáhaš mi" mrmle mi proti kolenu. " Len ma neopúšťaj, dobre? každý ma opúšťa."


Chain Reaction
3.diel
Nevyšlo v SR/CZ


Anotácia: Rovnako ako jeho bratia, aj Luis Fuentes rád príma výzvy, či už sa jedná o šplhanie po skalách Rocky Mountains alebo snívanie o budúcnosti, ako astronaut, Luis neustále hľadá ďalšie vzrušenie. Nikki Cruz žije svoj život podľa určitých pravidiel – neverí chlapcovi, ktorý hovorí: "Milujem ťa", chalani klamú, pre ich vlastné zámery, a nikdy nerandí s nikým z južnej strany Fairfieldu. Potom stretne Luisa na svadbe jeho brata Alexa, a zrazu je v pokušení porušiť všetky svoje pravidlá.
Získanie Nikki sa stane pre Luisa najväčšou výzvou, až kým sa neocitne v spoločnosti hlavy gangu, ktorý takmer zničil život jeho bratov. Budú Luisove city k Nikki stačiť natoľko, aby ho zastavili vstúpiť do temného sveta plného násilia, ktorý sa môže ukázať ako najväčšia výzva?

Chain Reaction je záverečný tretí diel úspešnej trilógie Perfect Chemistry, ktorej každý diel je zameraný na život jedného z bratov Fuentesovcov. Po prvých dvoch knihách som nečakala žiadne prekvapenie, v podobe originality príbehu, ale zistila som, že som sa poriadne zmýlila. Simone Elkeles sa opäť pohrala so svojou skvelou predstavivosťou, aby nás mohla zoznámiť s tretím a zároveň najmladším Fuentesom.  

Už len Luisove priezvisko zaručuje to, že sa pri čítaní rozhodne nebudete nudiť. Aj keď narozdiel od predošlých dielov, tu bolo toho vtipu pomenej a celý dej bol zameraný skôr na riešenie problémov vo vzťahoch a daných situácií, na jeho kvalite sa to rozhodne neprejavilo. Pravidlá, na ktoré sme boli od Simone zvyknutí sa trošku zmenili, čo si človek môže všimnúť už po prečítaní prvých kapitol. Dejovo sa znova ocitneme v meste Fairfield, takže nie je žiadnym prekvapením, že na scénu opäť vystupuje nebezpečný gang Latino Blood, ktorý svoju pozornosť tentokrát zameria na nešťastného Luisa. Rovnako tu vystupujú postavy z predošlých dielov, ktoré predstavujú skvelé osvieženie pri čítaní a príjemne tak dotvárajú celý príbeh. 

Aj keď si u mňa prvé miesto stále drží Carlos a jeho Rules of Attraction, Luisov príbeh ma pohltil o trošku viac. Bol menej predvídateľný a mal viac prekvapivých momentov, že som sa niekedy pristihla s otvorenou hubou. Číta sa to prakticky samo!

Nebudem sa moc rozpisovať, pretože recenzie na prvé dva diely nájdete u nás na blogu, a tí z vás, ktorí ste čítali Perfect Chemistry a Rules of Attraction, nebudete trojkou určite sklamaní. Čaká vás rovnako napínavý príbeh, skvelý humor, romantická zápletka, ktorá vás rýchlo vtiahne do deja a samozrejme sa môžete tešiť na fuentesovskú jedinečnú auru, ktorá vás bude obklopovať po celý čas.

Po prečítaní celej série som si položila otázku: ako je možné, že mi chýbajú osoby, ktoré v podstate ani neexistujú...? No, pri tejto bratskej trojke sa to stane veľmi jednoducho. Každý jeden z nich bol svojim spôsobom iný, a pritom mali všetci traja TO čarovné vyžarovanie, pre ktoré som si ich neskutočne zamilovala!
Hodnotenie 4/5* (Pretože Carlos je Carlos...:-D) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...