decembra 29, 2011

Inkarceron - Catherine Fisher

Sapphique
2. diel
Anotácia: Finnovi se podařilo uprchnout z temného vězení jménem Inkarceron, ale musel tam zanechat své nejbližší přátele, přísežného bratra Keira a dívku Attii. Jeho nárok na trůn Říše se zdá nezpochybnitelný – až do chvíle, kdy vystoupí neznámý Uchazeč, který jako by mu z oka vypadl, a za dědice se prohlásí sám. Finn si stále pamatuje jen život ve vězení, mučí ho sny a nejistota. Kým vlastně je?

Inkarceron
1. diel
Anotácia: Predstavte si väzenie, ktoré je také obrovské, že sú v ňom cely, chodby, lesy, hory, mestá a moria. Predstavte si väzňa, ktorý stratil pamäť, no je presvedčený, že pochádza zvonka - lenže väzenie je už storočia uzavreté a ušiel z neho zatiaľ len jeden jediný človek.... Predstavte si dievča na panskom sídle, žijúce napohľad v sedemnástom storočí,
hoci spoločnosť je ovládaná počítačmi a je v nej zakázaný čas. Je odsúdená na život s nechceným ženíchom a zapletená do nebezpečného atentátu... Jedna je vonku, druhý vnútri. No obaja sú uväznení. A obaja túžia po slobode. Predstavte si Inkarceron...

Recenzia: Claudia Arlexová je mladá, sebavedomá a inteligentná žena, ktorá žije na svojom panstve s otcom, strážcom Inkarcerona, a učiteľom Jaredom. So svojou tvrdohlavosťou a arogantnosťou si pevne stojí za svojimi rozhodnutiami a pre ich dosiahnutie by neváhala ísť aj cez mŕtvoly.  Aj keď žije vo vonkajšom svete, nemá to ľahké, jej život bol totiž naplánovaný dávno pred jej narodením. Je zasnúbená so synom kráľovnej Sie, Casparom, ktorý sa jej nadovšetko protivný. Nie je to ale jej prvé zasnúbenie. Pred mnohými rokmi sa mala vydať za princa Gilasa, nevlastného syna kráľovnej. Ten však po tragickej nehode na koni umrel. Claudia je presvedčená, že to nebola len obyčajná nehoda, a preto sa spolu s Jaredom púšťajú do nebezpečného pátrania poza chrbát jej „milovaného papá“.
Keď sa raz vkradne do otcovej tajnej pracovne, objaví tam zvláštny kryštálový kľúč, ktorý, ako zistia, nemá len funkciu otvárať dvere.
Inkarceron mal byť pôvodne dokonalým svetom, bohužiaľ sa z tohoto plánovaného raja stalo peklo. A v tomto pekle sa odvíja aj príbeh chlapca, menom Finn. Žije so svojím „pokrvným bratom“ Keirom v tzv. Komitéte. Vo väzení sa tiež nájdu určité spoločenské vrstvy a oni dvaja patria do tej najspodnejšej špiny, kde okrádajú mešťanov a v krajnej situácií by dokázali aj zabiť. Finn trpí často záchvatmi, spojené s víziami a je presvedčený, že pochádza z vonkajšieho sveta, keďže si nepamätá na svoju minulosť. Vo svojich víziách totiž vidí hviezdy, ktoré v Inkarcerone neexistujú.
Vďaka legende o mužovi menom Sapphique, jedinom človeku, ktorí sa vraj dostal von, sa spolu s Keirom vydávajú na nebezpečnú cestu naprieč väzením, aby objavili vonkajší svet.

Inkarceron som čítala niekedy v období, keď som žila vampýrskou akadémiou a medzi jednotlivými pokračovaniami som si krátila chvíle inými dielami. Takže si asi viete predstaviť, že som mala v hlave len samého Dimitriho a Adriana a Dimitriho a Adriana... Aby som si vytvorila objektívny obraz, rozhodla som sa prečítať si ju ešte raz. Tí z vás, ktorí máte radi knižnú „big-love-story“ ani nechytajte knihu do rúk. Naozaj v tomto diele nič romantické nenájdete. To ale neznamená, že nie je dobrá. Spisovateľka Catherine Fisherová sa naozaj pohrala s ľudskou fantáziou a vytvorila tak úžasné dielo, plné nebezpečných situácií, napínavých scén a prekvapivých momentov. Spletité chodby Inkarcerona sa vám postupne zamotajú pod kožu a spolu s hlavnými hrdinami sa budete chcieť dozvedieť čoraz viac. Príbeh sa rozuzlí až v druhom pokračovaní, ktorým zároveň táto dvojdielna mini-séria končí.  Vďaka zvedavosti sa mi stránky obracali jedna báseň a teším sa keď sa vrhnem na druhý diel.
Po druhom prečítaní som musela prehodnotiť aj môj rating na GoodReads, ale keďže som aj ja veľkým fanúšikom  „love-story“, putujú odo mňa len 4 hviezdičky z piatich... :-D


-Anndy-

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...