marca 24, 2012

Recenzia: Percy Jackson a more oblúd / 2.diel (Rick Riordan)

Anotácia:
Percy Jackson si už zvykol na to, že nie je obyčajný chalan z New Yorku – ako syn boha mora Poseidóna patrí do dvoch svetov, ľudského aj mytologického, kde sa to hemží zákernými a krvilačnými obludami. A mnohé z príšer, ktoré donedávna poznal len zo starých gréckych bájí, ho teraz chcú pripraviť o život...Po nečakane pokojnom školskom roku sa v posledný deň pred prázdninami na Percyho zosype celá lavína problémov – hodina telocviku sa zmení na vybíjanú s ľudožrútskymi obrami, kamarát Grover sa dostane do problémov a Táboru polokrvných hrozí zničenie. A tak sa Percy a jeho priatelia vydávajú na ďalšiu nebezpečnú výpravu...

Priznám sa, knihu som začala čítať čisto z nudy, pretože som momentálne doma nič po ruke nemala, a chcela som si iba skrátiť čas, kým mi prídu domov objednané knižky.  Prvý diel série som videla vo filmovej podobe, a tak som sa vrhla na dvojku. Čakala som takú menšiu oddychovku a namiesto toho som dostala jednu úžasnú knihu, ktorá ma úplne pohltila...Vďaka pracovným a rodinným povinnostiam tento týždeň som si s čítaním dala trochu načas, ale veľmi ťažko sa mi kniha odkladala, a naopak som sa tešila, keď som si k nej mohla opäť sadnúť.
Ak by som to mala celé opísať jednou vetou, znela by: ...Percy je úžasný!!!
Nečakala som, že sa na tom tak pobavím. Jeho humor, spolu s akciou a celkovou dejovou líniou ma doslova vcucol do čítania. Viem, že knižný hrdina má na rozdiel od toho filmového o pár rokov menej, a preto som predpokladala aj menší záujem z mojej strany. Ale veľmi som sa mýlila. Riordan, vzhľadom na okolnosti, urobil z Percyho osobnosť s charizmou a vlastným úsudkom už v tomto mladom veku, a preto som pri  čítaní tento rozdiel vôbec nevnímala.

Môžem vám zaručiť, že sa pri knihe nebudete nudiť ani jediný moment. Veď to by ani nebol Percy, keby sedel doma na zadku, že? Celý príbeh je jedna veľká akcia, v ktorej nenájdete nijaké hluché miesta. Percy a jeho priatelia sa vrhajú z jednej nebezpečnej situácie do druhej, a vy si pri každej pomyslíte: ...tak teraz už je s nimi amen! Potom sa z toho dostanú, doslova nejakým božím zázrakom, a vy si napriek tomu  nemôžete ani na chvíľu vydýchnuť, pretože sú opäť v nejakej šlamastike.  Všetky tieto situácie vytvárali v príbehu to správne napätie, a to ma pri čítaní najviac bavilo. Na odľahčenie deja to bolo navyše všetko popreplietané Percyho jedinečným humorom a ako celok to spolu perfektne pasovalo.

Mužský hrdina nie je v mojom prípade obľúbenou voľbou rozprávača v knihe, ale tu si to inak neviem predstaviť, pretože 99% Percyho hlášok, na ktorých som sa nasmiala, boli iba jeho myšlienkové pochody.  A všeobecne, celé jeho zmýšľanie bolo príjemné a precítené. Nikdy som nemala pocit, že jeho rozhodnutia nedávajú zmysel.
Rovnako ako hlavného hrdinu som si obľúbila aj vedľajšie postavy. Annabeth, Percyho kamarátka, je správna baba! Je inteligentná a svojou vyspelosťou prevyšuje ostatných mužských hrdinov (vrátane Percyho), tak ako to v reálnom živote skutočne býva, pretože dievčatá vo väčšine prípadov dospievajú skorej. A prispieva k tomu aj fakt, že je dcérou Athény. Je tvrdá a naivita okolo nej prechádza na míle ďaleko. A aj keď by Percyho v určitých situáciách najradšej nakopala do zadku, priateľstvo s ním si veľmi cení.
Ďalej to bol Grover – Satyr a Percyho priateľ a zároveň ochranca. Z jeho krycích stratégií som odpadávala (keď si prečítate, pochopíte), rovnako kentaur Cheiron – vedúci tábora , z ktorého na jednej strane vyžaruje autorita, a na druhej strane sa neustále prejavuje jeho rebelská povaha.
A samozrejme Luke, ktorý ako záporná postava v príbehu, mi je (neviem, z akého dôvodu) veľmi sympatický. Svojím spôsobom nie je vyslovene zlý, snaží sa dosiahnuť určitý cieľ, a aj keď tak koná hrozné veci, je presvedčený, že sú jeho rozhodnutia správne. (Okej, ak ste ma nepochopili, ostaňme pri tom, že je zlý:-)

Jednoducho všetci a všetko k sebe pasuje a vytvára to knižný celok, ktorý je radosť čítať.
Určite nemienim ostať iba pri “Mori oblúd“, rozhodne to dotiahnem do konca. Verím, že aj pokračovanie bude stáť za to.
Všetkých päť titulov zo série je už vydaných aj v slovenskom jazyku, vo vydavateľstve Fragment.
Percy Jackson a more oblúd sa taktiež ako prvá časť chystá na filmové plátna. Premiéra je v USA stanovená na 26. marca 2013 (dúfam, že ju už neposunú ako predtým).  

- Anndy -

1 komentár:

  1. Skvelá recenzia!! Ja som knihu dočítala len nedávno, ale teším sa z nej rovnako a neviem sa dočkať, kedy na ňu napíšem recenziu :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...