júla 06, 2012

Recenzia: Gregg Olsen - Závisť

Anotácia prevzatá z Goodreads:
V noci, keď zomrela Katelyn, sa začalo niečo, čo všetko zmenilo. ÚPLNE VŠETKO.

Zlo máva rozličnú príchuť - od horkej až po zradne sladkú. V deň svojej smrti sa to dozvie aj tínedžerka Katelyn. V jednej chvíli je deprimovanou smoliarkou, v nasledujúcej už leží na pitevnom stole z nehrdzavejúcej ocele. Pohľad má sklený, pokožku stuhnutú.

Bola to SAMOVRAŽDA? VRAŽDA? KTO JE NA VINE?

Keď dvojčatá Hayley a Taylor Ryanové odhalia pravdu, zistia, že je oveľa znepokojujúca, ako si doteraz predstavovali. Zároveň odkryjú aj ďalšie tajomstvo týkajúce sa ich minulosti.

Román Závisť je inšpirovaný skutočným zločinom. Išlo o kyberšikanu. Toto realisticky napísané dielo predstavuje prvý zo série hrôzostrašných románov, pri ktorom vám celkom isto naskočia zimomriavky.
  
Recenzia na takýto typ knihy sa píše (aspoň mne) veľmi ťažko. Keďže bol príbeh z veľkej časti inšpirovaný skutočnými udalosťami, námet ako taký už existoval, autor musel teda poskladať rôzne jeho časti, zlepiť ich do jedného celku, ktorý obohatil o fiktívne postavy a vymyslel mu patričný dej.  
Príbeh sa odohráva v malom meste, ktorého obyvatelia sa navzájom poznajú, a kde sa klebety šíria rýchlosťou blesku.  Preto niet divu, že tragická udalosť ako samovražda mladej tínedžerky, všetkými veľmi otrasie.  Ale nie je všetko také samozrejmé, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Hneď na začiatku knihy (alebo vlastne už z jej anotácie) je čitateľovi jasné, že táto samovražda je obklopená mnohými nejasnými a záhadnými vecami, ktorým je treba prísť na koreň. 

Ale než sa tak stane, trvá hodnú chvíľu dostať sa do deja. Takmer do polovice knihy sa príbeh vliekol pomalým tempom a jediné, čo ma poháňalo, bola nevyriešená záhada a moja vlastná zvedavosť ako to celé nakoniec dopadne.  Je jasné, že na začiatku sa nemôžeme dozvedieť všetky okolnosti tohto tragického činu, ale jeho postupné odhaľovanie mohlo mať oveľa zaujímavejší spád.  Kapitoly boli pomerne krátke, rozprávané z rôznych uhlov pohľadu, takže som sa trochu potrápila s množstvom rozličných postáv, čo niekedy zapríčinilo spätné obracanie stránok, aby som si bola istá, o koho vlastne ide.  V príbehu sa prelínala prítomnosť s minulosťou, aby nám autor mohol objasniť vzťahy a udalosti, ktoré predchádzali incidentu. Na môj vkus boli tieto pasáže veľmi plytké, rovnako ako ich postavy. Autor mohol ísť omnoho viac do hĺbky a so všetkým sa trochu viac "pohrať", aby bolo čitateľovi jasné, PREČO sa vlastne stalo to, čo sa stalo!

Postupne, ako sa začali odhaľovať ďalšie a ďalšie tajomstvá, dej sa začal rozbiehať a naberal ten správny spád. Každá jedna "črepina" alebo "ústrižok" boli pre mňa čoraz viac dôležitejšie, pretože začali do seba postupne zapadať. Pri niektorých scénach mi nabiehali zimomriavky a tie udržiavali to správne napätie. Páčilo sa mi, že sa záhady netýkali iba samotnej Katelyn, ale aj iných postáv v príbehu, takže sa dostavilo mnoho momentov prekvapenia aj tam, kde som to vôbec nečakala.

Šikana páchaná na tínedžeroch prostredníctvom sociálnych sietí  sa stala v posledných rokoch veľmi rozšírenou. Mladí ľudia vedia byť naozaj krutí a zlí. A keďže v tomto veku býva človek najviac zraniteľný a ovplyvniteľný, v niektorých prípadoch to má katastrofálne následky.  Ešte horšie je ale to, keď nachádzajú podporu týchto ohavných činov  u svojich rodičov, ktorí by mali ísť príkladom a nie naopak.
Samotný príbeh hodnotiť nechcem, pretože podobné veci  si môžem prečítať v akýchkoľvek novinách po celom svete. Pre mňa je dôležité ako sa vie spisovateľ popasovať s týmto materiálom tak, aby sa práve tá jeho kniha stala zaujímavou a čitateľnou.  Greggovi Olsenovi sa to podarilo, aj keď z toho mohol vyťažiť oveľa viac.  V knihe existuje veľa prekvapivých zvratov a momentov,  a ak hľadáte napínavý thriller s prvkami tajomna, navyše obohatený o paranormálne javyvrelo odporúčam práve Závisť.  
Kniha je prvá zo série "Prázdna rakva" pre mladých dospelých a druhá do zbierky pribudne v septembri tohto roku s názvom BETRAYAL (voľný preklad Zrada), ktorú si určite nenechám ujsť.
Tiež by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu Fortuna Libri za poskytnutie recenzného výtlačku.
Moje hodnotenie 4*


- Anndy -

2 komentáre:

  1. Bola som zvedavá, ako sa to všetko skončí a to ma nútilo čítať ďalej. Viem, že keď som sa dostala na 4Otu kapitolu už som nemohla prestať čítať a čítala som celú noc. :) Kniha sa mi páčila a vrelo ju odporúčam.
    PS: Mne spôsob, akým bola kniha napísaná vyhovoval a bolo mi to pohodlné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som sa do toho zažrala, iba mi to trochu dlhšie trvalo, ale celkovo mi pri niektorých pasážach behal mráz po chrbte!!! :D

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...