októbra 24, 2012

RECENZIA: Draki (Sophie Jordanová)

Anotácia: Život šestnásťročnej Jacindy, jej dvojčaťa Tamry a ich matky je dobrodružný a veľmi nebezpečný – patria totiž k svorke drakov, ktorá má s neobyčajnou Jacindou svoje plány... 

Jej matka sa ju rozhodne ochrániť a tak sa celá rodina presťahuje do púšte. Jacinda si veľmi ťažko zvyká na nové prostredie a na nových spolužiakov. Bojuje so svojou túžbou po lietaní a tiež s vlastným telom, ktoré sa v kritických okamihoch mení na „draki“. V škole si okamžite všimne tajomného Willa, ktorý ju neuveriteľne priťahuje. Will však skrýva nejedno tajomstvo, okrem iných aj to, že patrí do klanu lovcov drakov... 


Draki je jedna z tých kníh, ktoré vás jednoznačne upútajú svojou zaujímavou obálkou, ale čo sa skrýva vo vnútri je už otázne, ako tomu býva v mnohých podobných prípadoch. V tomto prípade môžeme knihu posúdiť podľa obalu.

Nie som žiaden fanúšik milostných dojímavých príbehov, ale aj mne sa stáva, že čas od času, si rada prečítam niečo naivné a sladučké. Práve teraz som mala to obdobie a ako na zavolanie mi prišla pod ruku Draki.

Musím sa priznať, že som nečítala ešte nič s dračou tématikou (áno hanbím sa za to) a tak som bola veľmi zvedavá na túto knihu. Po prečítaní som dospela k názoru, že si chcem prečítať viac dračích kníh.
Kniha mi maximálne sadla. Aj keď to nebol žiaden originálny dej a romantická zápletka ako z rozprávky, predsa to malo svoje čaro. Mňa hlavne zaujal dračí námet. Bolo to pre mňa niečo nové. Viem si predstaviť, keby je to o nejakom inom mýtickom a nadprirodzenom druhu, už by ma to tak neoslovilo.

Je dôležité, aby sa vám v knihe páčili hlavné postavy, inak vás kniha určite nebude baviť. Našťastie, tu mi sadli skoro všetci. Jacinda a Will boli klasický prípad ako Bella a Edward, až na to, že Jacinda bola predsa len zaujímavejšia a rozumnejšia. Dvaja proti celému svetu. Klasické klišé.
Keď to takto napíšem, vôbec to neznie lákavo, skôr naopak a aj  tak sa mi to páčilo. Tento sladučký vznikajúci vzťah, zachránil pre mňa nový, zaujímavý dej. Vidno, že autorka to mala dobre premyslené ako sa všetko so všetkým vzájomne prelínalo a fungovalo to, aj keď to bolo často predvídateľné. Dobrým spestrením boli vedľajšie postavy. Ich charaktery a potenciál by sa dali využiť a rozvinúť určite viac, ale aj tak splnili svoj účel, aký im autroka pridelila. Tie, ktoré mali byť záporne, aj boli a rozhodne som ich nemala rada a súrodenecký vzťah medzi Jacidnou a jej sestrou Tamarou, bol ako v každom súrodeneckom vzťahu. Aj keď si robili naprieč, alebo sa hádali, vždy malo na vrch ich sesterské puto.

Jediné, čo by som knihe vytkla, bol trochu chaos v charakteroch postáv. Niekedy sa správali vážne nepochopiteľne a vôbec to k tej danej postave nesedelo. A druhou zvláštnosťou, bol slovenský preklad. Nemôžem si pomôcť, ale ja som miestami nechápala, čo sa tam píše a to je to môj materinský jazyk. Prišlo mi to ako keby to prekladal niekto, kto ani nie je Slovák. Napríklad tam bola veta, akoby vytiahnutá z kontextu, ktorá vôbec nedávala zmysel. Povedala som si, že možno to neskôr pochopím, ale k vysvetleniu už nikdy nedošlo. Neviem, či to tak je aj v originále, alebo to je len dielo prekladateľa, ale mohlo to byť aj bez toho.

Každopádne sa mi kniha cez to všetko páčila a už sa neviem dočkať pokračovania. Ten koniec ma skoro zabil. Je mi jasné, že to autor vždy musí ukončiť v napätej chvíli, ak chce prilákať čitateľov na ďalší diel, ale ja si na to asi nikdy nezvyknem.

Moje hodnotenie: Určite doporučujem každému, kto si chce prečítať niečo nenáročné, oddychové a má rád Shakespeareovskú lásku. Aj keď to malo pár chybičiek, dávam plný počet 5*. 



1 komentár:

  1. Mne sa kniha veľmi páčila 8)
    Bolo to veľmi čitateľné aj také oddychové 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...