októbra 11, 2012

RECENZIA: Iskrivá (Kristine Cashore)

Anotácia: Vo svete, v ktorom sa len zopár ľudí vyznačuje mimoriadnou schopnosťou známou ako obdarenie, umožnilo kráľovi Leckovi jeho obdarenie klamať tak, že mu každý bez výnimky veril. Keď sa Bitterblue stala vo veku desať rokov kráľovnou, myslela si, že vražda jej otca navždy ukončila jeho násilnícky a neľudský vplyv na celú spoločnosť.
Mýlila sa.
Osemnásťročná kráľovná Bitterblue má pocit, že jej radcovia sa ju snažia príliš ochraňovať pred celým svetom, a tak začne podnikať tajné výlety z hradu. Sama a v prevlečení sa túla nočnými ulicami svojho mesta a riskuje nielen vlastný život, ale aj svoje srdce.
Iskrivú si obľúbite aj bez toho, aby ste si predtým prečítali Výnimočnú a Ohnivú. No ak ste ich nečítali, nebudete sa vedieť dočkať, kedy
tak budete môcť urobiť.

Kristine Cashore. To je to meno, ktoré spôsobilo moju závislosť na sérií o siedmich kráľovstvách a bez pochýb patrí jednej z mojich najobľúbenejších autoriek.
Po prečítaní prvej knihy a pomerne hrubej, (ktorú som mimochodom prečítala za jeden večer) som si povedala super. Po prečítaní druhej, ešte hrubšej, som si povedala BOMBA a po prečítaní tretej a najhrubšej, som si povedala, to nie je možné! Táto autorka je neuveriteľná.

Séria Sedem kráľovstiev obsahuje tri diely a každý je samostatný, s ukončeným príbehom. Preto sa každý diel dá čítať bez toho, aby ste si prečítali predchádzajúci. Ale to neodporúčam, pretože by ste sa tak ukrátili o jedinečný čitateľský zážitok. I keď sú to samostatne písané príbehy, stretávame sa tam s postavami z predošlých príbehov.
Keďže som čítala všetky tri knihy, nemala som žiaden problém, sa okamžite vžiť do deja a zorientovať sa v ťažkom živote toho podivného sveta, v ktorom sa dej odohráva.

Kráľovná Bitterblue, ústredná postava tejto knihy, je mladé dievča, ktoré muselo prevziať vládu po svojom krutom otcovi a postaviť kráľovstvo opäť na nohy. Bitterblue a ani jej otec, neboli pre mňa neznámou, keďže som sa z ich osudmi stretla v prvom a z časti aj druhom diely.
Ako mladá kráľovná to nemala vôbec ľahké. Jej otec totiž napáchal viac škôd, ako mohlo jedno kráľovstvo zvládnuť. Kráľ Leck, už bol niekoľko rokov mŕtvy, ale všade vládol chaos a nedôvera, akoby tu stále bol.
Bitterblue už mala dosť toho, že jej nikto nechcel povedať pravdu o tom, čo sa naozaj deje a tak sa vydala pátrať na vlastnú päsť, aby vedela ako má správne vládnuť a pomáhať ľuďom. Čo však videla a zistila, bolo ešte omnoho horšie ako si predstavovala.

Tento diel bol vo veľkej miere o zlej politike, v ktorej nemožno veriť ani vlastnému tieňu. Romantiku by ste tu len ťažko hľadali, aj keď sa tam nejaké tie slabé náznaky, sem - tam objavili a aj o tie sa väčšinou postarali, dobre známi, Katsa a Po z  prvého dielu.
Bolo príjemným spestrením, že sa v knihe objavovali známe postavy. Aspoň som si zaspomínala na ich príbehy a videla som, ako pokračujú ďalej. Trocha romantiky si užije aj Bitterblue, ale to nebudem prezrádzať :) Len nečakajte žiaden, Rómeo a Júlia príbeh.

Kniha má 608 strán a ani na jednej som sa nenudila. Žiadne hluché miesta, akcia a napätie, ktoré číha z každej strany mi nedovoľovalo odložiť knihu. Možno aj preto, som ju prečítala neskutočne rýchlo a teraz si búcham hlavu o stenu, prečo som to spravila a nevychutnávala si ju dlhšie.
Neviem, ako to Kristin robí, že dokáže tak neskutočne pútavo písať, ale verím, že keby si v jej podaní prečítam aj telefónny zoznam, bolo by to fascinujúce.
Nie som fanúšikom zdĺhavých opisov v knihách, ale táto autorka dokáže neskutočne do detailov opísať každý jeden moment a pri tom čitateľa neunudiť, práve naopak, ešte viac vás to pohltí. Veľkým plusom bolo, že kniha nie je predvídateľná a každý jeden dejový zvrat je šokujúci a udržuje tak čitateľa v napätí, až do samého konca.
Takouto chválou by som mohla pokračovať ešte dĺĺĺĺho, ale nechcem sa už opakovať. Napíšem už len, že ISKRIVÚ a ostatné diely z  tejto série, si MUSÍTE PREČÍTAŤ!
Mimochodom videli ste tú obálku? Dokonalá!!!

Moje hodnotenie: Ak by som mala hodnotiť od 1 po 5, bolo by to 7. Keďže na GR je maximum 5*, tak som dala ako inak, plný počet.



5 komentárov:

  1. ach, ako ti závidím!
    strašne by som si knihu chcela prečítať, len teraz na to nemám prostriedky, ale dostane sa mi do rúk, to sľubujem! 8P Veľmi ma láka!
    super recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je dôležité kedy si ju prečítaš, ale to že si ju prečítaš. Bola by veľká škoda a chyba sa takejto knihe a celej sérií vyhnúť.

      Odstrániť
    2. všetky tri knihy sú neskutočné a ako vravíš bola by chyba vyhnúť sa knihám od Kristin Cashore... sú totiž dokonalé :)

      Odstrániť
  2. Ja sa nemôžem dočkať, kedy ju budem mať na poličke, pretože obálka je jednoducho neskutočná :D Ale skôr ako na Vianoce to nebude, ale aj tak dobre, aspoň zatiaľ prečítam Ohnivú, ktorej som sa dlhšiu dobu vyhýbala a úprimne, trošku mám kvôli tomu aj zlé svedomie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ohnivá už mala byť dávno prečítaná. Ja byť tvojím svedomím, ti ani spávať nedovolím ;). Odkladať takú dobrú knihu...veď to je knižný hriech :D

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...