novembra 12, 2012

RECENZIA alebo ILÚZIA?...Kto to pozná?


Nad týmto článkom som už dlhší čas uvažovala a nikdy som nemala odvahu ho zrealizovať, ale myslím, že už nastal ten správny čas, aby som to dostala zo seba von.
Možno tým viac stratím ako získam, ale konečne sa na túto tému a záležitosť, ktorá je naozaj smutná a nie raz som aj ja na ňu doplatila, vyjadrím.
Neblogerujem príliš dlho a priznám sa, že nie som ani zarytý bloger, ktorý deň čo deň obehne všetky blogy a sleduje každú novinku a každý jeden článok, ktorý sa kde objaví, preto neviem, či takéto niečo už niekto písal, ale predpokladám, že áno. Nevadí, opakovanie je matka múdrosti. Týmto som nechcela povedať, že iné blogy nenavštevujem a nesledujem, ja to robím, ale asi nie tak dôkladne ako by si to zaslúžili. Čas je jednoducho neúprosný a nemám ho toľko, ako by som si mnohokrát priala.

Keď sa však vrhnem na takýto blogérsky trip, rada sa nechávam inšpirovať recenziami na knihy a keď ma niektorá zaujme, často si ju zakúpim. A to je ten kameň úrazu, o ktorom som sa rozhodla dnes napísať.

Pri slove recenzia si predstavím posúdenie, alebo ocenenie nejakého diela. Malo by to byť objektívne, alebo úprimný názor daného recenzenta, ktorý ju píše. Zrejme nie každí ma na to rovnaký názor ako ja.
Možno už tušíte na čo tu narážam a ak nie, nevadí, ja vám to hneď plánujem prezradiť. Kto tipoval, že ide o recenzie na recenzné výtlačky, má pravdu a pravdepodobne má podobný názor na vec ako ja.

Patrím k ľudom, ktorí sa neboja povedať a presadiť svoj názor a nechápem prečo, by som to mala meniť len pre to, aby som sa niekomu zavďačila.
Snažím sa, aby každá recenzia ktorú napíšem, či už je to na RV, alebo len tak, bola úprimná a zobrazovala moje ozajstné pocity.
Píšem to predsa pre ľudí a nie pre vydavateľstvá. Chápem, že sa od nás očakáva, keď nám vydavateľstvo RV pošle, že ho budeme dobre propagovať. Nerobia to predsa pre to, aby nás blogerov potešili, ale ide im hlavne o predaj a dobré zisky. To mi je jasné, ale aj tak nemôžem napísať na knihu, ktorá ma absolútne nebaví, že je dobrá a každému ju doporučovať. Mám predsa nejakú hrdosť.

K tomuto článku ma naviedla nedávna skúsenosť s tým, že som si prečítala jednu výbornú, KLADNÚ recenziu a keď som sa bavila s autorom/kou recenzie, bola som náhle vyvedená z omylu a nakoniec sa ukázalo, že tá kniha v skutočnosti nebola až taká skvelá, len to musel/a napísať, lebo je to pre vydavateľstvo. No uznajte, je toto správne?
Veľa krát som si kúpila knihu na základe dobrej recenzie a musím povedať, párkrát prišlo aj sklamanie, že som nemala taký dobrý názor na knihu, ako bola opisovaná v recenzií. Nepripisovala som tomu však veľkú váhu, každí máme iný názor a vkus. Teraz si naopak myslím, že to asi nebude len odlišným vkusom, ale aj zavádzajúcimi informáciami.
Od tejto skúsenosti, sa radšej viac krát presvedčím a porovnám si názory s inými recenziami a aj tak sa nakoniec spolieham na svoj inštinkt, či si knihu kúpiť alebo nie.

Toľko z mojej strany na túto tému. Hádam som nikoho neurazila. Nemala som to v pláne, skôr som chcela na tento fakt poukázať a prihovoriť sa tým, čo to robia, aby sa pokúsili takéto zavádzanie obmedziť na minimum. Neklamú tým len nás, ale aj sami zo seba robia bláznov.

A čo vy, máte už s niečím takýmto skúsenosť, alebo aký je váš názor na vec? Dávate na názor recenzentov, alebo sa spoliehate sami na seba? Bývate v recenziách na RV úprimný?

13 komentárov:

  1. Niečo takéto už písala minulý rok Judit.
    V podstate máš pravdu, hoci podľa mňa je v tomto najlepšia zlatá stredná cesta. Predsa len knihu, kotrú dostaneme zadarmo, niemôžeme úplne znosiť pod čiernu zem. Ja osobne sa vždy snažím nájsť aspoň dáke pozitíva, ale vyslovene klamať o tom, že je kniha dobrá keď nie je ma nikdy ani nenapadlo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ale môžeme :-D
      mne nikto nevyhovorí, že ak je kniha príšerná, nemám právo ju zdrbať, hoci je to recenzný výtlačok.
      asi najhorší, čo som kedy dostala, bol tento: http://riddicksrealm.blogspot.com/2010/09/juraj-kralik-odkaz-satanskej-planety.html

      Odstrániť
    2. Nemusíme ju vyslovene znosiť pod čiernu zem, ale stačí ak sa to povie slušne, že to nebolo podľa nášho gusta, podstatné je, že sa to povie. A nie vychvaľovať niečo, čo by som ani tomu, koho nemám rada nedala čítať.

      Odstrániť
  2. Ja píšem vždy to, čo si naozaj myslím. Ak sa mi kniha nepáčila, tak to poviem bez okolkov, konkrétne opíšem, čo sa mi nepáčilo, ale na druhej strane sa zmienim aj o tom, komu by sa tá kniha možno páčila (akej vekovej kategórii, akej skupine ľudí atď.). A RV sa snažím vybrať vždy také, ktoré ma niečím oslovia a je tam predpoklad, že nebudem totálne sklamaná. Samozrejme, niekedy sa seknem a kniha sa mi nakoniec nepáči, ale nemám potom problém vyjadriť slušne (!) aj negatívny názor (čo sa týka RV, tak zatiaľ najhoršie hodnotenie, čo som udelila boli 2 hviezdičky. 1 hviezdičku dávam len tomu, čo už je naozaj úplný vrchol toho, čo ma nebaví - zatiaľ som ju udelila len jednej knihe a to Ticho od Beccy Fitzpatrickovej).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A takto by to mali robiť asi všetci. Veď o tom to predsa je, aby sme vyjadrili svoj názor a nie to, čo chcú počuť iní. Nikto sa na to predsa nemôže nahnevať, každý máme svoj názor. A čo sa týka Ticha o tom som už čo to počula, že je to zlé a preto sa mi do toho vôbec nechce. Už dlho to mám doma a stále sa tomu úspešne vyhýbam :D Ja som dala asi najhoršie hodnotenie Záblesku od Alexandry Adornetto.

      Odstrániť
  3. Ja osobne nevidím zmysel v klamaní v recenzii... ide predsa o to, aby človek vyjadril svoj skutočný dojem z knihy, aby mohol ostatných varovať pred úplnou pohromou alebo im odporučil výbornú knihu... niekedy sa stane, že mám RC a až tak celkom sa mi nepáči, ale to je predsa v pohode, každá kniha má svoje pre a proti, ale je na autorovi recenzie, či ich vyjadrí slušne, alebo nie... ak človek v recenzii klame, tak fakt nevidím zmysel v jej písaní :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já vždycky píšu, co si myslím, ale vždycky se snažím na knížce najít alespoň nějaký klad, protože už jen to, že jsem ji dočetla, je polehčující okolnost :D Moje poslední recenze je toho myslím dobrým příkladem, je to na RC a není zrovna pozitivní, ale ani ne naprosto negativní.
    Já nikdy nekupuju knihu na základě jen jedné recenze, vždycky čekám, jestli se objeví více podobných názorů, a to ještě od lidí, kteří mají podobný vkus jako já. Většinou jsem pak spokojená :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si tiež väčšinou čítam názory u viacerých ľudí, ale ak máš už osvedčené u nejakého blogera, že máte podobný vkus na knihy na základe jeho recenzií a potom odrazu napíše názor na knihu, na ktorú máš ty úplne iný názor, tak ti to príde divné. A vtedy som zistila ako sa veci majú. :D

      Odstrániť
  5. Kedysi som písala skôr kladné recenzie, ako negatívne, ale... to boli ešte časy, keď som toho nemala toľko načítaného a väčšina kníh sa pre mňa radila medzi skvosty. Teraz sa to zmenilo - knihy, ktoré som čítala pre rokom, dvomi, by možno dostali nižšie hodnotenie. Ktovie. Vkus sa mení a mení sa i pohľad na dielo. Ale vždy sa snažím byť úprimná a povedať o knihe to, čo si o nej myslím - o jej chybách, o jej kladoch, o tom koho by kniha zaujala a čo od nej určite nečakať. Väčšina kníh je také to čítanie počas studených zimných večerov :) Takže hodnotenie je občas skreslené. Ale snažím sa. Žiadny recenzista nie je objektívny, to sa nedá, ale mal by mať aspoň nejakú chrbtovú kosť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je úplne prirodzené. Takéto skreslené názory sa stávajú každému a ja tiež nie som výnimkou. Teraz mám napríklad obdobie, že už nemôžem čítať dystópie, lebo mi lezú krkom a to môžu byť akokoľvek dobré, preto si dávam od nich pauzu, aby som si zbytočne neznechutila nejaké dobre dielo. :D

      Odstrániť
  6. V podstate v každom komentári (i v článku) doteraz tu zazneli zaujímavé názory. Ja si veľmi cením recenzentskú slobodu a odmietam sa podriaďovať a písať chvály len preto, že mi niekto dal recenzný výtlačok. Na jednej strane vydavateľstvo nemôže očakávať, že budeme chrochtať blahom a klamať len preto, že nás obdarovali - na strane druhej bývam (podľa nálady) niekedy viac, inokedy menej zhovievavá. Výnimkou sú prípady, kedy ma kniha naozaj niečím rozčúli. Naposledy som to pri Svetle medzi oceánmi vyriešila tak, že na jej obsahovú stránku som napísala pochvalnú recenziu, ale vzápätí vyšiel aj extrémne kritický článok voči prekladu, ktorý bol miestami fakt na zaplakanie.

    Ja píšem knižné recenzie už 7 rokov a minulý rok som tiež zhrnula svoje rady, postoje a názory do článku o recenzovaní. Myslím, že by tiež mohol zaujať: http://riddicksrealm.blogspot.sk/2011/06/ako-sa-stat-recenzentom.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, tie preklady sú niekedy na zaplakanie, ale čo už s tým, náš materinský jazyk je už raz taký a nedá sa s ním moc pracovať tak, aby to znelo prirodzene a zároveň aj spisovne. Preto radšej čítam knihy v češtine. Je to smutné, ale je to tak :(

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...