januára 22, 2013

RECENZIA: Nočný cirkus (Erin Morgenstern)

Anotácia: Román Nočný cirkus sa odohráva na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia a jeho hrdinami sú dvaja mladí kúzelníci, ktorých už od raného detstva viedli k tomu, že sa zúčastnia na súboji, čo sa mal odohrať na neutrálnej pôde - tou pôdou sa stal Cirque des reves.
Cirkus snov prichádza všade bez ohlásenia. A na bráne visí tabuľa: Otvárame za súmraku, zatvárame za úsvitu. Cirkus je úplne iný ako všetky známe cirkusy. Celý je ladený do čierno-biela a predmety sa v ňom skutočne menia na vtáky a ľudia skutočne miznú. Obaja mladí kúzelníci mali od narodenia nadprirodzené schopnosti, ktoré si z roka na rok zdokonaľovali, ale keď ich súboj trval už dlhšie, z dvoch mladých ľudí, ktorí mali byť súpermi, sa stali zaľúbenci. Ale keďže ich učitelia neschvaľovali tento vzťah, museli prekonať veľké prekážky, aby mohli byť spolu. Z románu priam dýcha atmosféra kúzelného cirkusu z prelomu 19. a 20. storočia, vôňa jabĺk v karameli a horiaceho dreva, ale mágiou dielo uchváti aj ľudí, ktorí nikdy neboli vyznávačmi cirkusov


Nočný cirkus! Tomu ja vravím prekvapenie!
Knihu som mala doma už véééééľmi dlho, ale až teraz som sa odhodlala do nej pustiť. Knihe som sa úmyselne vyhýbala, nebola mi príliš sympatická, aj keď som z každej strany počúvala na ňu chválu. Keď sa na začiatku roka začali na blogoch objavovať rebríčky s naj knihami roku 2012, táto kniha sa tam často objavovala a tak moja zvedavosť nakoniec zvíťazila. Som rada, že som taká zvedavá a nenechala som si ujsť takýto zážitok. Naozaj som bola rozhodnutá tú knihu ešte dlhú dobu prehliadať.


Nočný cirkus je jedno zaujímavé a čarovné dielo, nabité emóciami a nekonečnou fantáziou. Samotný nápad, vytvoriť obrovský cirkus, zložený z malých stanov, v ktorých sa skrývajú veci, o ktorých si človek dovoľuje len snívať, je neuveriteľný a keď k tomu pridáme neobyčajný súboj dvoch kúzelníkov, vznikne z toho kvalitný čitateľský zážitok. V tomto cirkuse nie je nič nemožné.
Zo začiatku mi čítanie išlo ťažšie. Príbeh je písaný z viacerých pohľadov a z rôznych časových úsekov, čo na mňa pôsobilo dosť chaoticky, než som sa do toho dostala a pochopila to. Mám taký zvyk, alebo skôr zlozvyk, že keď je kniha písaná formou denníku, alebo nejak inak je tam dej časovo označovaný, ja ten dátum vôbec nesledujem. Nikdy ma nezaujíma, či je piatok alebo pondelok. Tu som sa však rýchlo zbadala, keď som zistila, že mi to nedáva zmysel a nechápem tomu.
Keď som si začal všímať dátum v ktorom roku sa nachádzam, hneď to začalo do seba krásne zapadať a ja som si mohla naplno užívať, čo mi cirkus ponúka.

Jeden z najväčších kladov, ktoré ma na knihe zaujali bolo to, že som si vôbec netrúfala odhadnúť, ako bude  pokračovať dej. Mám rada nepredvídateľné knihy a táto naozaj bola. Veľa zvratov a prekvapujúcich momentov ma nútilo knihu nepustiť z rúk. Jediné, čo mi bolo jasné a dalo sa predpokladať, že dve hlavné postavy sa do seba zamilujú, ale to máte predsa napísane aj v anotácií :)

Ak by som to mala zhrnúť. Nočný cirkus je kniha z originálnym prepracovaným dejom. Je to trocha náročnejšie čítanie než  YA  fantasy knihy, ale za to kvalitnejšie. Ak sa na začiatku správne zorientujete (nie ako ja), kniha vás okamžite uchváti. Príbeh je pútavo písaný a keď sa to spojí so skvelým dejom, nebudete sa od knihy môcť odtrhnúť.

Moje hodnotenie je možno prekvapujúce, ale dávam knihe 4*. Aj keď sa mi kniha naozaj, naozaj veľmi páčila, predsa len, ten začiatok mi dal dosť zabrať a pokazilo to môj celkový dojem z čítania. Ale inak vrelo doporučujem všetkým.






9 komentárov:

  1. Už som o knihe počula, ale až tak ma nezaujala.
    Pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne toto isté som si aj ja hovorila a vôbec som nemala chuť si ju prečítať. Ale som sa mýlila. Kniha bola skvelá. ;)

      Odstrániť
  2. Táto kniha má pre mňa atmosféru od chvíle keď som ju prvýkrát uzrela a tajne som dúfala, že sa bude odohrávať práve v časovom období na prielome storočí 19. & 20., čo ja milujem. Zbožňujem tú knihu už teraz, je mojou láskou na prvý pohľad a bude aj prvým darčekom k tohtoročným narodeninám. :) Prosto začína sa mi vracať čuch na knihy. Ďakujem, že ste ma tu v tom utvrdili. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krásny darček k narodeninám a verím, že nebudeš sklamaná. Kniha je naozaj vydarená. A ak máš rada obdobie 19.-20. storočia prídeš si na svoje. Aj ja rada čítam knihy z tohto obdobia. Tá atmosféra, ktorá vyžaruje z týchto dobových príbehov je nenahraditeľná :)

      Odstrániť
    2. Ja viem, keby som si nebola istá, že ju o pár dní dostanem idem si ju zajtra sama kúpiť.
      Nebudem sklamaná. U niektorých kníh to jednoducho viem. A táto je srdcovka už teraz. :)
      Poslednou dobou práve kvôli tej nenahraditeľnosti zháňam také knihy. Sú to knižné diamanty.
      :)

      Odstrániť
    3. Hej, niekedy je fajn si pre zmenu prečítať niečo kvalitnejšie. Nie že by som nemala rada tie naivné YA knihy, ale keď už je toho moc, lezie mi ta naivita na mozog a zasa na opačnej strane, rada vyhľadávam práve tú jednoduchosť, keď potrebujem vypnúť a príliš nepremýšľať. Mimochodom, ak vieš o nejakom dobrom knižnom diamante, ako si to nazvala, tak poraď. Mám chuť si prečítať zasa niečo kvalitné ;)

      Odstrániť
  3. Mame uplne rovnaky dojem :-)...tazky začiatok a nakoniec velke zaľúbenie :-) :-) momentalne je to moja obľúbená kniha!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knihu som čítala už skoro pred 4 rokmi a veľmi si na ňu nepamätám, ale pamätám si, že sa mi páčila a hovorila som si, že je to nedocenený kúsok.

      Odstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...