januára 05, 2014

"Článok aký tu ešte nebol"!

Opäť je tu pokračovanie v dobiehaní restov. Tentokrát ide o zhodnotenie kníh, ktoré som prečítala v roku 2013.
Tento článok som si chystala už dlho a medzi tým, než som sa stihla spamätať a dokopať sa k realizácií, podobné články sa objavovali na blogoch ako huby po daždi. Moja chyba. Kto neskoro chodí, sám sebe škodí.
Ale ja sa tentoraz nedám odradiť, a tak ako som sa zaprisahala, že sem budem dávať poctivo všetko, odhliadnuc od toho, že to ma každý, prichádzam aj ja s týmto "originálnym" rebríčkom kníh, ktoré ma v uplynulom roku zaujali a naopak sklamali.

Začnem od tých menej vydarených, až po tie najlepšie.

Sklamania:
Do tejto kategórie som vybrala 3 knihy. Dve sú už pokračovania zo zabehnutých sérií.
  1. Najviac ma asi zasiahla kniha Indigové kouzlo od Richelle Mead. Viem, že by sa to nemalo porovnávať s Upírskou akadémiou, ale je to ťažké, keď tam vystupujú rovnaké postavy. Richelle je jedna z mojich best autoriek, a tak trochu som si ju z idealizovala, preto mi až srdce krvácalo, keď som si musela sama pred sebou priznať, že séria Pokrevní pouta ma vážne nebaví. Prvé dva diely som bola zaslepaná a sama pred sebou som si to nedokázala priznať, ale pri Indigovom kouzle, som to už ďalej nedokázala. Sydney je fajn, ale nie je to Rose, NEBAVILO ma ČAROVANIE a môj milovaný Adrian, ktorého som jeden čas mala radšej ako Dimitriho, už nie je taký božský ako predtým. Kde sa podel ten jeho humor? ADRIAN VRÁŤ SA!
  2. Ďalšou knihou na tomto nelichotivom zozname je Rekviem od Lauren Oliver. Delírium bol zaujímavý začiatok sľubnej série, i keď trocha roztiahnutý. Pandemonium si ma získalo na plnej čiare, a potom prišla bolestivá facka v podobe Rekviem. Nuda, opis, nuda a záver katastrofa. Keby mi niekto na začiatku povie, že na konci vlastne žiaden koniec nebude, asi sa sa do toho ani nepustím.
  3. Trojicu uzatvára kniha Zakletá od Orsona Scotta Carda. Pri tejto knihe som sa musela doslova nútiť, aby som ju dočítala. Zakletá je dosť zložitá kniha. Mieša sa v nej veľa silných tém, ktoré ma nebavili a rušili. Náboženstvo, politika, história, rozprávky, legendy do toho vlastný príbeh, to je na jednú knihu podľa mňa príliš.


Najotravnejšie páry:
Tu by som mohla vypisovať mená až do zajtra, ale zameriam sa len na tie páry z kníh, ktoré som čítala v roku 2013, takže Bellušu s Edom nečakajte. Najprv som chcela vypisovať jednotlivcov, ktorý mi nesadli, ale ten zoznam by tiež nemal konca, preto som sa rozhodla pre páry a tie som zriedila len na tri NAJhoršie.
  1. prvé miesto si bezkonkurenčne zaslúži Nora a Patch zo série Zavrhnutý od Beccy Fitzpatrick. Tí dvaja mi pijú krv odkedy sa stretli, ale odpustila som im to vzhľadom na to, že dej knihy bol fajn, ale keď sa posral aj ten, už nemali konkurenciu.
  2. druhé miesto patrí Cassie a Ranjitovi z Akadémie temna od Gabrille Poole. V prvom rade preto, lebo sú mi obaja nesympatický a v druhom rade, že romantika medzi nimi je na bode mrazu a celý ich vzťah je taký uveriteľný, asi ako sľuby našich politikov.
  3. Trojicu uzatvára výstižne trojica beznádejných chudákov. Adam+Juliette+Warner zo Som zlomená od Tahereh Mafi. Normálne by som sem túto trojicu nedala, ale to čo autorka urobila v tejto knihe z Adama a Warnera mi nedovolilo inak. Z Adama sa stala kôpka nešťastia, akoby zbavená svojprávnosti a z Warnera novodobý Shakespeare a obaja zbláznení do totálnej trubky, ktorá by potrebovala riadne prefackať. A taký fajn chalani by to mohli byť, keby majú trocha rozumu.
Šokujúce konce:
Do tejto kategórie spadajú posledné diely knižných sérií a ich zakončenie, či už kladné alebo záporné
  1. Medzi jeden z nezabudnuteľných koncov jednoznačne patrí Nespútaná od Cynthie Hand. Knihu som už prečítala pred nejakým časom, ale ešte stále sa neviem rozhodnúť, či sa mi ten koniec páčil alebo nie. Verím, že skalných fanúšikov tejto série to určite potešilo, ale ja som na tieto happy endy citlivá. Takto šťastne môže knihu zakončiť len Američan. Kde je trocha tragédie, srdcervúcich momentov až si idem oči vyplakať? Už nechcem klišé, klišé, klišé!
  2. Pri spomienke na Prozření od Anny Godbersen, mi ešte teraz vynechá srdce jeden dva údery.
    Príčinu prečo som dala túto knihu do tohto zoznamu, nedokážem dostatočne vysvetliť bez toho, aby som spoilerovala ale nejako sa o to pokúsim. Predstavte si, že si krvopotne staviate dom svojich snov a pracujte neobmedzene, či už je búrka alebo snehová kalamita, vy stále staviate, a keď už je skoro hotový, nemôžete sa do neho nasťahovať, pre nejaké právnické záležitosti. Namiesto toho dostanete byt, ktorý sa pokúsite prispôsobiť svojím predstavám a zdá sa, že aj v ňom môžete spokojne žiť, ale nikdy to nebude ako ten dom. Také niečo sa stalo aj v tejto knihe, len išlo o vzťah medzi dvoma ľuďmi. Hádam ste ma aspoň trochu pochopili ;)
  3.  V knihe Boj o trón od Amandy Hocking išlo 100% o prekvapujúci koniec v dobrom slova zmysle. Nejde ani tak o samotný koniec knihy, ale o pre mňa prekvapivý výber partnera. Je pravda, že na konci nás opäť čakal ten silno Americký presladený koniec, ale obrovské plus autorke, že sa nebála experimentovať a odbočila z klasických vyšliapaných cestičiek.
Prekvapenia:
Sem patria knihy, ktoré môžem každému s čistým svedomím odporučiť a knihy, ktoré si ešte určite aspoň raz prečítam.
Je ich trochu viac, preto ich nebudem rozpisovať. Myslím, že to, že som ich zaradila do zoznamu medzi tie najlepšie, hovorí už samo za seba
  1. Rozhodne nemôže chýbať séria Drahokami od Kerstin Gier.
  2. Svůdne zlo od Wendy Higgins, neviem či je objektívne sem dávať, keďže som ho čítala nedávno, ale akosi naň nemôžem prestať myslieť a musela som ho sem dať.
  3. Bez Serafíny od Rachel Hartman, by tento zoznam nebol nikdy kompletný. Neuveriteľne sa teším na pokračovanie.
  4. Medzi mojich obľúbencov určite patrí švédska trilógia Kruh od Matsa Strandberga. Získala si ma svojou ponurou atmosférou a reálnym vykreslením života mladých ľudí.
  5. S tých nefantasy musím spomenúť Polibek pro Annu od Stephanie Perkinsovej. Neviem si predstaviť nikoho, koho by osudy Anny a St. Claira nechytili za srdce.
  6. Séria Anna krví oděná od Kendare Blake je strašidelná a miestami nechutná, ale pútavá. Bavilo ma, že je to písané z mužského pohľadu, pretože Cass je sympatický mladý muž ;)
  7. Mojich šťastných sedem uzatváram Krvavou cestou, ktorá bola napísaná akoby mne na mieru. Je pravda, že druhý diel Pustina sa mi páčil menej, ale nevzdávam to so sériou, pretože štýl písania Moiry Youngovej mi sadol ako žiaden iný.
MOJE TOP!!!
Nakoniec, to najlepšie z najlepšieho. Myslím, že môj výber nikoho neprekvapí, ale tramtadadáááá, tu sú favoriti
  1. Prvé miesto si svojím nádherným príbehom zaslúžila séria Medený jazdec od Paulinny Simonsovej. Táto séria sa nedá opísať v skratke, kto čítal pochopí, kto nečítal, MUSÍ SI JU PREČÍTAŤ. Úžasné, krásne, najlepšie.
  2. a 3. miesto patria jednému spisovateľovi. Geniálnemu Johnovi Greenovi a jeho Na vine sú hviezdy a Kam zmizla Aljaška. Skvelé knihy, ktoré by som mohla čítať stále dookola a zakaždým vo mne vyvolajú rovnakú dávku emócií, akoby ich čítam po prvý raz. Na vine Sú hviezdy, sa už čoskoro dočkajú svojej filmovej podoby, a ja dúfam, že film bude dôstojnou podobou svojej predlohy.
Keď tak na to pozerám, tak môj TOP zoznam ma spoločnú jednú vec. Vo všetkých prípadoch by mali zo mňa výrobcovia papierových vreckoviek náramnú radosť a mohli by ma použiť ako reklamu na svoj produkt. :D


Našli ste si tam so mnou nejakú zhodu, poprípade s niečim nesúhlasíte? Nehanbite sa vyjadriť, rada s vami na túto tému hodím reč.

8 komentárov:

  1. Drahokamy, Svůdné zlo a Polibek pro Annu jsou úžasný knížky. Krvavou cestu si taky chci přečíst. Rekviem mě taky zklamalo, ale Indigové kouzlo se mi zase moc líbilo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Indigové kouzlo môže byť dobrá kniha, ale mám problém s tým, že mám potrebu to stále porovnávať s UA a keďže tam ide o úplne niečo iné, logicky nedostanem to, čo som čakala, a potom som sklamaná. :(

      Odstrániť
  2. U mňa sa Zakletá objaví medzi najlepšími knihami, ktoré som v roku 2013 prečítala, bol to výborný príbeh. A Rekviem taktiež, páčilo sa mi, že to bolo ukončená tak otvorene, iný koniec by sa mi k tomu príbehu nehodil.
    Koniec Nespútanej bol podľa mňa dosť veľké klišé, autorka to trochu prehnala, ale dobre, dá sa jej to odpustiť :) Boj o trón ma neprekvapil, no potešil, lebo od začiatku som fandila adeptovi, pri ktorom nakoniec Wendy zakotvila. Tiež to bolo také klišoidne sladké, ale tu mi to nejako extra nevadilo :)
    Drahokamy, Polibek pro Annu, Serafína a knihy od Johna Greena sú naozaj skvelé :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pri Zakletej sa mi nepáčila atmosféra knihy, ani tie postavy mi nesadli, čo ma jediné oslovilo bol originálny nápad, ale aj ten mi pokazilo zložité spracovanie. Boj o trón ma prekvapil preto, lebo som bola tiež fanúšik toho pri ktorom ostala, ale celú dobu som neverila, že to autorka takto nechá.

      Odstrániť
  3. Tak s tými najotravnejšími pármi súhlasím :) Hlavne s Cassie a Randžitom :) je to úplne divný pár, podobne sú mi nesympatickí ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, tí dvaja sú riadne mimo. Som zvedavá, čo sa z nich ešte vykľuje. ;)

      Odstrániť
  4. Súhlasím s tebou hlavne vo výbere kníh ako prekvapení, čítala som všetky okrem Krvavej cesty (a na tú sa už tiež chystám) a všetky sa mi veľmi páčili a každú som si zamilovala :) A takisto som bola odrovnaná z ukončenia Luxusu, na jednej strane mi to prišiel ako dobrý koniec, ale zasa na druhej som ho musela odplakať...Nesúhlasím akurát so Zakletou, ktorú som dočítala včera a dosť sa mi páčila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, ako tu tak sledujem vaše pripomienky, zdá sa, že ja som asi jediná, ktorú Zakletá neuchvátila. Čítali sme určite to isté? ;) Čo sa týka toho Luxusu, ja som neverila vlastným očiam, keď som to čítala. Ale takto by mala vypadať väčšina kníh. Šokujúce a prekvapivé, i keď sa nám to možno nemusí páčiť, ale vždy lepšie ako predvídateľné klišé.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...