februára 04, 2014

Outsider (Nikki Finn)

Anotácia: 
Jeden student.
Jedna mladičká učitelka.
Jeden krutý otec.

Jedna zakázaná láska.


Thomas Hutchins žije bez matky po boku násilnického otce, se kterým se neustále stěhuje. Nemá tak žádné přátele a jedinou útěchou je mu to, že se po skončení školy osamostatní a nějakým způsobem začne znovu žít. To by mu však na nové škole nesměla do cesty přijít půvabná učitelka Tara Jordan, která splňuje všechny jeho představy. Thomas se pouští do zakázané hry a je natolik posedlý myšlenkami o ní, že přehlíží drobná tajemství, které Taru zahalují. A malá tajemství jak známo vedou k jedné velké pravdě.


Krásny silný a emotívny príbeh. To všetko vás čaká, ak sa rozhodnete prečítať si Outsidera. O tento jedinečný zážitok sa pričinila všetkým, istotne dobre známa blogerka, Nikki Finn.

Hneď ako som Outsidera obdržala, premohla ma zvedavosť a pustila som sa do čítania. Najskôr ma zaskočila zvláštna veršovaná  forma, akým bol príbeh písaný, a potom jeho dĺžka.
V momente, ako som začala čítať, som vedela, že neprestanem, až kým to neprečítam celé. Veršovaná forma, ktorá ma zaskočila, bola skvelá a hneď som sa do nej zamilovala. Úžasný a originálny nápad, ktorý do príbehu vniesol niečo jedinečné, a tým sa Nikki podarilo jednoznačne vyniknúť.

Táto netradičná forma akou bola kniha písaná, mala okrem originality aj iné klady. Mne určite ulahodila tým, že bola stručná a výstižná. Neraz som už spomínala, že nemusím kvetnaté opisy a tu nič také nebolo. V dvesto stranách na niečo také nie je priestor, a ani by sa to do príbehu nehodilo. Niekedy to pôsobilo, akoby som čítala skutočný príbeh a to mi miestami vyvolalo až zimomriavky. Celé to bolo ako spoveď alebo Tommyho odkaz, preto to malo tú správnu, pochmúrnu atmosféru outsidera.

Thomas bol zvláštny mladík. Mal ťažký život. Neustále sťahovanie a boj s vlastným otcom malo za následok, že nemal žiaden spoločenský život. Bol Outsiderom a jemu to tak vyhovovalo. Aspoň nemusel odpovedať na neustále otázky ohľadom minulosti, ktorá ho prenasledovala kamkoľvek sa pohol. Nikoho si nevšímal a nikto si nevšímal jeho, až kým nestretol JU. 

Tara bola nie len zakázanou láskou, ale odhalenie všetkých tajomstiev, ktorými bola zahalená, by malo za následok omnoho väčšiu katastrofu, ako prevalenie ich vzťahu.
A tak, Tomyho čaká ďalšia životná rana a skúška, ktorá otrasie všetkým v čo doteraz veril, akoby toho nemal už dosť.

Ako som už spomínala, príbeh bol kratučký, ale s veľkým srdcom. Na tak málo stranách nám autorka dokázala povedať viac, než iná v celej sérií. Posolstvo a problematika, na ktorú sa snažila poukázať, boli zreteľné a prinútili ma zamyslieť sa nad tým, čím si musia niektoré deti prejsť.
Jedinú výhradu mám len k začiatku, ktorý mi prišiel trochu urýchlený. Tým myslím zoznamovanie Thomasa a Tarry a ich následný prechod do vzťahu.

Inak sa mi to naozaj páčilo a veľmi si vážim toho, že som si mohla prečítať príbeh o Tommym a Tarre skôr, než sa kniha oficiálne rozletí do sveta.
Určite každému odporúčam si knihu prečítať. Nezaberie vám to veľa času a ešte k tomu budete mať dobrý zážitok.
Ešte raz Nikki ďakujem a už sa teším na druhý diel. ;)


9 komentárov:

  1. Tahle knížka vypadá skvěle. =)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hezká recenze, tak to se Nikki knížka určitě opravdu povedla :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podarila....treba si ju prečítať a presvedčiť sa. ;)

      Odstrániť
  3. Zrovna čtu a vypadá to fakt zajímavě. Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knižku som si všimla už dávnejšie, ale prekvapilo ma, akou formou je písaná. Vyzerá to naozaj zaujímavo. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, je to také iné a osviežujúce a tým, že je to kratšie,je to taká chuťovečka na poobedie.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...