marca 22, 2014

FILMOTÉKA


Nejak nemám čas dávať vám sem a na FB všetky novinky, tak vám to aspoň takto pekne zhrniem.

Rok 2014 je ešte len na začiatku, ale čo sa týka filmových a seriálových spracovaní, je naozaj štedrý. Medzi tie najvýraznejšie určite patrí Upírska akadémia a Divergencia.

UPÍRSKA AKADÉMIA

Tento film istotne netreba nikomu predstavovať. Ak ste ho nevideli, určite ste čítali rovnomennú knižnú sériu, alebo ste o nej aspoň počuli. Každý kto sa aspoň trochu orientuje v YA- fantsy knihách, musel sa s týmto názvom stretnúť.
Koncom februára sme si mohli Upírsku akadémiu pozrieť aj v našich kinách. I keď sa to nepremietalo v každom meste, myslím, že to malo celkom veľké pokrytie. Ja osobne som za filmom cestovala z Trenčína do Žiliny.
Od väčšiny fanúšikov, ktorí film videli, je počuť pozitívny ohlas. Ja medzi nich nepatrím, a tak sem nebudem písať svoj názor z úcty ku knihám. Túto sériu zbožňujem a chcem sa tváriť, že som nič nevidela a ostanem len pri tých knihách.
Ak ste film nevideli, nenechajte sa odradiť. Ako vravím, sú naň pozitívne ohlasy.

DIVERGENCIA/Divergent

V poslednej dobe, všade kde sa pozriem, vidím Divergenciu a veci s ňou súvisiace, či už ide o film alebo knihy. Najviac však prevláda otázka, bude sa film hrať aj v našich kinách? Modlitby, prosby a neustále naliehanie všetkých fanúšikov bolo vypočuté a film na Slovensku BUDE! Naši západný susedia to nemajú isté, ale budem im držať palce a veriť, že sa to podarí nakoniec aj im. Bodaj by to bol len marketingový ťah, ako strhnúť pozornosť na film tým, že to budú naťahovať.
Oficiálny dátum premietania filmu u nás je 8.5.2014, čo je trochu neskôr než svetová premiéra, ale nebudem sa sťažovať. Lepšie neskôr ako nikdy. Možno to nakoniec posunú a milo nás prekvapia, ako tomu bolo aj v prípade knihy Experiment. Tretí a záverečný diel tejto trilógie, vydal Slovart o dva týždne skôr a verím tomu, že to muselo veľa fanúšikom privodiť slabý infarkt :D
Každopádne, včera sme mohli len ticho závidieť tým, ktorí boli na svetovej premiére obdivovať Štvorku, pardon, chcela som povedať film ;)
Po včerajšej premiéra sa môžeme vytešovať. Film mal pomerne úspech, a tak tvorcovia neváhali a oznámili, že BUDE DRUHÉ POKRAČOVANIE. To by sa malo v kinách objaviť o rok, 20.3.2015. Super, však? Pridala som to do článku a teraz to idem predýchať :D

THE 100

19.3.2014 mal premiéru pilotný diel seriálu The 100. Je to natočené podľa knihy Prvých 1OO od Kass Morgan, ktorá by mala vyjsť koncom tohto mesiaca, vo vydavateľstve CooBoo. Ja už som si prvý diel pozrela a môžem povedať, že ma zaujal a určite ho budem sledovať, len neviem, či si najprv neprečítam knihu. Na tú sa naozaj teším, lebo to vypadá byť zaujímavé a nechcem sa nechať ovplyvniť seriálom.


Čo nás ešte len čaká?

THE FAULT IN OUR STARS

Najbližšie nás čaká film The Fault in Our Stars, ktorý je natočený podľa mojej srdcovej záležitosti, knihy Na vine sú hviezdy, od vynikajúceho autora Johna Greena. Od tohto autora vyšla u nás aj kniha Kam zmizla Aljaška a tiež je to čitateľský zážitok.
Je to silný príbeh o dvoch mladých ľuďoch, ktorí aj napriek chorobe, si užívajú a žijú život viac na plno, než ktokoľvek zdravý. Hlavných hrdinov si zahrajú súrodenci z Divergencie, Shailene Woodley a Ansel Elgort a veľmi im to spolu pristane. Najprv Štyri, a potom Augustus...tá Shailene sa ale má ;)
Pevne verím, že sa filmu dočkáme aj u nás. Na ČSFD je už stanovený dátum premiéry, ale to sa môže všetko rýchlo zmeniť. Zatiaľ si ale môžete v kalendári zaznačiť dátum 5.6.2014 v SR aj ČR.
A tu je malá ochutnávka:
SAPHIRBLAU (Modrá jako safír)

Druhé pokračovanie filmu Rubinrot, ktorý samozrejme v našich kinách nebol. Aký to šok. Je to škoda, lebo mne sa celkom páčil, i keď tá nemčina bola príšerná ;) Áno, film je v nemeckom jazyku. Aj tieto filmy majú svoju knižnú predlohu. My ju poznáme ako sériu Drahokamy od Kerstin Gierovej, ktorá vyšla vo vydavateľstve CooBoo, a ktorú každému odporúčam. Tento rok sa môžeme tešiť na ďalšiu knihu od tejto autorky a som zvedavá, či bude rovnako dobrá, ako tie predošlé.
Inak, všimli ste si, že na fotkách z natáčania má Gideon krátke vlasy? To je také super, že mu to dali preč. Hneď vypadá lepšie ;)
Predpokladám, že ani druhý diel nebudeme mať možnosť vidieť v slovenských kinách, ale ak by sa našli nejaký fanúšikovia, čo by si na to zašli aj do Nemecka, či kdekoľvek, kde to hrajú, tak premiéra by mala byť...a tu som zmätená, lebo IMDB píše, že by to malo byť 7.8. 2014 a na nejakej nemeckej stránke som zas našla 14.8.2014. Nemecky nerozumiem, takže nemôžem zaručiť, či je to pravdivá info. Radšej by som sa riadila podľa toho prvého.

AK ZOSTANEM

Ďalšia skvelá kniha, ktorá sa môže tešiť na svoju filmovú podobu. Ak zostanem od Gayle Forman, je opäť jedna z tých emočných bômb. Veľmi som zvedavá, ako sa im to podarí preniesť na plátno, lebo kniha je proste vždy lepšia a táto si to naozaj zaslúži. Tu by sa hodil aj Shakespearov výrok "Byť, či nebyť?", len by som ho pozmenila na, "Zostať, či odísť?"
Och, prosím nech to premietajú a nesklamú ma ako v prípade Now is Good. O filme sa veľmi nehovorí, ale na ČSFD je dátum premiéry 21.8.2014 u nás aj v ČR ale,...viete ako to je. Inak tam toho veľa nie je. Nechajme sa prekvapiť. Ak by vás zaujímalo herecké obsadenie, môžete si ho pozrieť TU.
Od Gayl Formanovej už vyšli aj knihy Iba jeden deň a Iba jeden rok, ktoré si MUSÍTE prečítať!

THE MAZE RUNNER

Vážení, tak na tento film sa po vzhliadnutí traileru obzvlášť teším. Vypadá to zaujímavo a ešte k tomu tam hrá super herec (Dylan O'Brien), ktorého môžete poznať ako Stilesa, zo seriálu Teen Wolf. Aj tento film je natočený podľa knihy Jamesa Dashnera - Labyrint 1 - Útěk, ktorú by mal vydať v ČR Knižní klub, už koncom apríla. Teší ma, že to bude ešte pred filmom, aby som si to stihla najskôr prečítať. Po filme by to už nebolo ono.
Čo sa týka filmu u nás, aj tentokrát je napísané, že to bude 18.9.2014, ale uverím, až keď budem sedieť v kine.


THE HUNGER GAMES: MOCKINGJAY - PART 1

Čo môže byť lepšie, ako zakončiť rok v spoločnosti Katniss. Oba filmy, ktoré sme už mali možnosť vidieť, sa mi veľmi páčili a môžem povedať, že z filmových prevedení kníh, sú tieto moje naj, a preto sa už tretieho filmu neviem dočkať. Ak by náhodou niekto nevedel, predlohou týchto filmov je trojdielna knižná séria The Hunger Games od Suzanne Collinsovejktorá vyšla u nás aj v ČR.
Knihy sú síce len tri, ale my sa môžeme tešiť na štyri filmy. Posledný diel, je rozdelený na dve časti, ako to bolo aj v prípade Harryho Pottera a Twilightu.
Neviem sa rozhodnúť, či som rada alebo nie, že bude filmov viac. Na jednej strane, by som zvládla takýchto dobrých filmov aj 5, ale na druhej strane sa obávam, aby to nepokazili, keď to budú takto rozťahovať.
Film má taktiež skvelé herecké obsadenie, čo mu pridáva na kvalite. Nanešťastie, nedávno zomrela jedna z dôležitých postáv a zároveň skvelý herec Philip Seymour Hoffman. Uvidíme, ako si s tým tvorcovia filmu poradia.
Neviem, prečo vždy píšu na ČSFD o jeden deň skoršiu premiéru u nás, než je na oficiálnych plagátoch, ale nech sa páči. Že vraj 20.11. 2014. 
Aby som nezabudla. 26.3.2014 vychádza na DVD Vražedná pomsta (Skúška ohňom) s CZ dabingom.

FIFTY SHADES OF GREY

Okolo tohto filmu sa narobilo toľko rozruchu, až som pochybovala, či sa to nakoniec vôbec natočí. Vybrať sexi herca a k nemu tuctové dievča, by sa mohlo zdať pomerne jednoduché, ale ako sa ukázalo, je to skoro nemožné. Nikdy sa nedá zavďačiť všetkým, to je jasné, ale Charlie Hunnam, bol naozaj obrovský krok vedľa.
Po neutíchajúcich sťažnostiach, prišlo vykúpenie v podobe Jamie Dornana. I keď som si Christiana 
predstavovala inak, som spokojná aj s ním. Jamie stojí za hriech a o to tu ide, no nie? :D Anastasia je tiež 
fajn, ale rozčuľuje ma jej účes. Podľa mňa jej to vôbec nepristane :( Čo už.
Knižná séria Päťdesiat odtieňov sivej určite nepatrí medzi literárne skvosty, ale ja som si knihy užila. Čo sa
týka tých ďalších pokračovaní o ktorých sa teraz klebetí, dúfam, že to je len zlý vtip. Knihy som si síce užila, 
ale tri bohato stačili. Netreba to preháňať.
Verím, že v tomto prípade sa nemusíme obávať, či sa bude film u nás premietať alebo nie. Po toľkej 
medializácií, im film bude zarábať jedna radosť. Boli by blázni, keby prešvihnú takýto trhák. Dátum premiéry
 je písaný na 12.2.2015.
Ak chcete byť stále v obraze ohľadom filmu, odporúčam vám sledovať túto stránku na FB, ktorú spravuje 
Judit. Nájdete tam vždy čerstvé novinky. 

FALLEN

Ďalším, pripravovaným filmom inšpirovaným YA knižnou sériou, je Fallen (Pád - Lauren Kate). O tomto filme sa veľmi nepíše a priznám sa, že nie som moc v obraze, v akom štádiu sa natáčanie nachádza. Príliš sa o to nezaujímam, lebo ani knihy nepatria medzi moje obľúbené. Pokiaľ sa nemýlim, myslím, že sa to natáča v Budapešti, čo ma celkom prekvapuje. Tiež si môžete pozrieť herecké obsadenie TU. Herci mi veľa nehovoria, len Jeremy Irvine mi padol do oka. Toho si môžete pamätať ako Adama z Now is Good, kde bol parádny. Tu si zahrá jednu z hlavných postáv, a to Daniela Grigoriho. Veľkým sklamaním je pre mňa Cam, ktorého si zahrá Harrison Gilbertson. Pokiaľ si dobre spomínam (už je to nejaký ten piatok, čo som knihu čítala), Cam bol v knihe opisovaný, ako ten sexi bad boy, a tento herec to pre mňa nespĺňa, ani náhodou.
Fallen je naplánovaný na rok 2015, ale presnejší dátum som nenašla a už vôbec netuším, či sa to bude u nás hrať. Pravdu povediac, je mi to, tak trochu jedno. Ak áno, určite na to zájdem už len zo zvedavosti, ak nie, nezbláznim sa z toho.

OUTLANDER

Túto filmovú nádielku zakončím pripravovaným a fanúšikmi očakávaným seriálom Outlender. Ako inak, ani tu nesmie chýbať knižná predloha. U nás si ju môžete nájsť pod názvom Cizinka od Diany Gabaldon. Knihu som nečítala, ale počula som na ňu samú chválu, tak som na seriál naozaj zvedavá. Aspoň, že v tomto prípade si nemusíme robiť starosti, či to budú premietať. Keďže je to seriál, môžete si ho pozrieť hneď, ako bude k dispozícií. Sláva internetu :D
Herecké obsadenie mi tiež veľa nehovorí, ale vám, čo ste to čítali, to povie hádam viac. I keď nepoznáte hercov, aspoň ich môžete porovnať, či zodpovedajú postavám.
Presný dátum pilotného dielu som nenašla, len v priebehu roku 2014.

Snažila som sa tu dať väčšinu filmov podľa kníh, ale môže sa stať, že som na niektoré zabudla, alebo o nich neviem. Ak vám tu niečo chýba, prosím, napíšte mi to a ja to sem doplním. Tiež, ak nájdete niekde zle dátumy, povedzte a ja to opravím.

19 komentárov:

  1. Na mnohé z nich sa riadne teším :) hlavne na Fallen a Drozdajku :) Aj keď na Drozdajke ma dosť hnevá rozdelenie na dve časti.. podľa mňa sa v knihe nenachádza bod, ktorý by to rozdelil. ale tak no chápem, chcú viac zarobiť ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne Fallen nič nehovorí. Bude to tým, že ma nebavili knihy, ale možno ma film prekvapí. Tiež som trochu neistá v prípade Drozdajky. Neviem si predstaviť ako to spravia, ale verím, že to bude dobré, ale mohli by medzi tými dielmi dať kratšiu pauzu a nie rok. ;)

      Odstrániť
  2. Aj keď je kniha vždy lepšia ako film, teším sa ! A neskutočne! Najviac na Maze runner a Outlander :) Prvú časť 100 som tiež videla a celkom ušla, takže to budem tiež sledovať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. The Maze Runner vypadá sľubne a na to sa aj ja teším, ale Outlander som nečítala, takže mi to zatiaľ veľa nehovorí, ale keď počujem aké je to úžasné, určite tomu venujem pozornosť. Teraz momentálne sa najviac teším na Divergenciu a Na vine sú hviezdy.

      Odstrániť
  3. Jeeeej :) super článok :) to aby som chytro poprečitovala všetky knihy a potom pozerala filmy :) Vďaka za info :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Za málo ;) Veru aj ja mám čo doháňať a netuším, kedy to všetko postíham. Ďakujem :D

      Odstrániť
  4. Na Divergenciu sa veľmi teším 8) Traileri vyzerajú dostačujúco dobre 8)
    Na 50 shades sa tiež celkom teším a to vďaka Jamiemu 8P ale ďalšie knihy od autorky je len čisté zarábanie na ničom, to už hádam nebude.
    The 100 sa mi zatiaľ páči, vyzerá to ako kombinácia LOST a Wall-E 8D
    Saphirblau si určite pozriem okamžite ako bude online aj bez tituliek. Mne sa 1tka strašne páčila 8) Tak paradoxne mne nevyhovuje, že ho ostrihali 8D Knihy sa odohrávajú za krátky čas a v 1. filme ho nastavili tak pekne, že mi to strihanie nedáva zmysel 8D ale jednoznačne mu to sekne aj takto 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Namiesto vymýšľania ďalších blbostí z 50 shades, by mohla napísať niečo iné. Celkom by bolo vtipné, keby sa opäť inšpirovala nejakou inou knižnou sériou ako v tomto prípade, ale hlavne už dať pokoj Christianovi a Anastasií.
    Saphirblau si aj ja hneď pozriem, len mám menší problém z jazykom. Nemecky neviem ani ň, takže moja jediná záchrana sú titulky. Len dúfam, že ich niekto urobí skôr, než to bolo pri Rubinrote. Mimochodom, práve ho pozerám (zasa) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja milujem všetky filmové spracovania :) Vždy sa poteš=im, keď vidím, že sa nejaká kniha sfilmovala . :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Potešiť sa poteším aj ja, ale keď si potom niektoré pozriem, nadšenie opadne. Napríklad, Nádherné bytosti ma sklamali a ako som už spomínala, aj tá Upírska akadémia mi nesadla. :/

      Odstrániť
  7. Ty si s Trenčína? Som ani netušila :) Je fajn mať blogerov nablízku :) UA si raz pozriem, ale do kina som sa na to netrepala, podľa mňa to vypadá hrozne, takže to nijako neponáhľa :D Moc sa ale teším na Divergenciu. Aj Drozdajku. A The 100 som včera videla a hoci ma kniha nejako neláka, lebo si myslím, že by ma to nebavilo, tak seriál sa mi páčil a určite si pozriem aj ďalšie diely :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie som priamo z TN, ale z Tr. Teplic. Tiež som si doteraz myslela, že tu v okolí nikto nie je. Ani mi to moc nevadilo ísť až do Žiliny, aj keď sa mi to nepáčilo. Aspoň sme si s kamoškami urobili pekný výlet. :D

      Odstrániť
    2. Jej, to je super :) Ja som z Novej Dubnice :) Taký kúsok :) v Tepliciach mám zas tetu :D

      Odstrániť
    3. Z Novej? Tak to máme cez kopec :D Na Novej moc ľudí nepoznám, to už skôr v starej. :)

      Odstrániť
    4. Veď vravím, že kúsok :) A už poznáš mňa :D

      Odstrániť
  8. Na všechny filmy se moc těším! Budu si muset začít šetřit :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Já se těším asi na všechny, ale nejvíc na jeden, který tu není. Nevím, jestli vyjde zrovna letos, ale měl by - The Night Circus (knížka od Erin Morgernstern). ^-^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nočný cirkus bude sfilmovaný?! To som vôbec netušila. Som to teraz hľadala na nete, ale nie je k tomu veľa informácií. Nenašla som ani žiadnych hercov, čo by tam mali hrať. Ty vieš o tom niečo viac? :O Ak sa filmu dočkáme, bude to paráda. Knihu som čítala a páčila sa mi. :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...