apríla 17, 2014

RC: Panika (Lauren Oliver)

Anotácia: Panika začala v Carpe, nudnom zapadákove uprostred ničoho. Pravidlá sú celkom jednoduché – hlavne nemať strach. Heather by nikdy predtým nenapadlo, že by sa do Paniky púšťala. Pretože sa nikdy nepovažovala za nebojácnu a ani nebola ten typ dievčaťa, ktoré by na seba pútalo pozornosť. Dodge sa Paniky nikdy nebál. Vpred ho poháňa tajomstvo, vďaka ktorému prechádza každým ďalším kolom s pocitom sebaistoty a je presvedčený, že vyhrá. Heather a Dodgeovi prinesie hra prekvapivé odhalenia...

Wau! Panika ma zasiahla, spôsobila presne to, čo sa od nej čaká. Strach z neznáma, strach o život, strach zo zlyhania.
Otváram knihu...nádych...prvá strana...50. strana...strana 170...KONIEC...výdych.

Lauren Oliver opäť predviedla skvelú šou a ukázala, že písať naozaj vie a séria Delírium nebola len náhoda. Za seba môžem povedať, že sa mi to určite páčilo viac ako Delírium, z čoho som bola sama prekvapená. Do knihy som sa púšťala s pochybnosťami. Mala som (ne)šťastie na nie zrovna pozitívne ohlasy a tiež som sa bála, aby tam nebolo toľko opisov, ktorými autorka v Delíriu nešetrila. Našťastie sa moje obavy nepotvrdili.

Málo kedy sa mi stane, že ma kniha chytí od prvej strany a  tejto sa to podarilo. Od začiatku ma vtiahla do víru Paniky. Heather sa nečakane prihlási do hry a dobrodružstvo sa môže začať.
Téma nebezpečnej hry Paniky bola fantastická, len neviem, či by sa to dalo reálne aj uskutočniť, ale to ide teraz bokom. Panika je hra len pre silné povahy a v stávke je naozaj všetko. Vaše nočné mory sa stanú skutočnosťou a do každej úlohy idete s nasadením života. Ak sa vzdáš prehráš, ak ideš do toho, ešte nič nie je isté. Len odvaha nestačí musíš byť lepší ako ostatní. Víťaz je len jeden a ten berie všetko. Poriadny balík
peňazí má dobre presvedčovacie schopnosti, a nie jeden sa dá zlákať, aj keď je hra nad jeho schopnosti. Paradoxom je, že tí najsilnejší a najodhodlanejší hráči tam nešli kvôli peniazom, ale niečo dokázať sebe, aj ostatným.
Heather potrebovala peniaze, aby sebe a svojej sestre zabezpečila lepší život. Ich matka sa o ne nestarala a viac ju zaujímal párty život plný alkoholu a drog. Cez to všetko nebola jej matka tým spúšťačom, ktorý ju prinútil sa do tejto nebezpečnej hry pustiť, ale sklamanie v láske. Heather bola zaujímavá hrdinka, ale trochu hlúpučka. Podstatné je, že to nebolo až také zlé, aby ma to rozčuľovalo. Mala aj dobré momenty.

Ďalším súťažiacim bol Dodge. Aj jeho príbeh sme mali možnosť sledovať podrobnejšie. Kapitoly sa väčšinou striedali, raz z pohľadu Heather, a raz z pohľadu Dodga. Takisto aj Dodga priviedlo do hry niečo iné než peniaze, i keď aj tie sa mu hodia. Išiel tam s jediným cieľom, a to pomstiť svoju sestru. Dodge sa mi páčil. Bol to typický mladý chalan, s tým jednoduchým myslením (nechcem nikoho uraziť), že všetko je buď čierne alebo biele a zamyslieť sa nad vecou trochu hlbšie nehrozí. Na druhej strane bol veľmi všímavý a určité veci mu docvakli veľmi rýchlo. Možno to bude aj tým, že príliš všetko neriešil, a tak videl veci, ktoré iní prehliadali.
Tiež nemal v živote na ružiach ustlané. Časté sťahovanie, chorá sestra a stále bez priateľov. Panika mení ľudí, životy, proste všetko, a tak sa Dodge spriatelí s Heather a jej priateľmi Nat a Bishopom. Obaja majú v knihe svoje dôležité miesto. Nat je tiež v hre a náhodou aj Dodgeova tajná láska a Bishop je najlepší kamarát, na ktorého sa môžete spoľahnúť v každej situácií a morálna podpora vždy a všade.

Samotná téma knihy bola zaujímavá. Hra, ktorá mala v každom vzbudiť paniku, je niečo iné ako som v poslednej dobe čítala a držalo ma to počas čítania neustále v napätí. Stále som čakala čo bude ďalšia úloha, ako sa s ňou súťažiaci popasujú. Nútilo ma to obracať strany a tak to má byť. Keby nemusím pracovať, tak knihu určite zhltnem na jeden raz. Ale okrem hry sa mi na knihe páčilo, že hlavné postavy mali reálne problémy a životy. Nikto z nich nebol dokonalý a každý robil chyby. Možno to znie čudne, ale radšej čítam takéto tvrdé a trochu smutnejšie príbehy, lebo sú reálnejšie. Je zaujímavejšie sledovať aký ma niekto trpký život, ale dokáže s ním bojovať ako niekto, čo si žije spokojne a rieši len umelo vytvorené nepodstatné problémy. Život nie je fér. 

Ak ste sa dostali až sem, určite ste pochopili, že sa mi kniha páčila. Áno, páčila a odporúčam ju každému. Dobré zvládnuté postavy so zaujímavými príbehmi a téma, ktorá vás zaujme hneď od prvého momentu. Jediné, čo sa mi až tak nepáčilo bol koniec, ale na to som si už u Lauren zvykla. Nepáčilo sa mi ako zakončila Delírium a v Panike som bola tiež trochu sklamaná. Vystupňovalo sa to s dobrým napätím, ktoré mohla využiť viac. Možno by nebolo zlé trocha zaexperimentovať a urobiť na konci niečo šokujúce, namiesto toho patetického klišé. Nemôžem mať všetko, však :D Aj tak to bolo dobré. 
Ak ste knihu nečítali, nechajte sa aj vy strhnúť Panikou a určite neoľutujete. Ja som si to poriadne užila a nemôžem inak, ako dať knihe 5*. 

Za knihu moc, moc, moc ďakujem spoločnosti Albatros media. Neváhajte a kúpte si ju TU.

Všimnite si tú obálku. Nie je nádherná? A ten matroš, keď ju držíte v rukách...paráda ;)

4 komentáre:

  1. Tak teraz neviem. Niekto ju haní, iný ju chváli... Asi si ju teda prečítam, aby som si vytvorila vlastný názor :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak ono sa to často stáva, že čo sa jednému páči iným nie. Určite si to ale prečítaj a urob si vlastný názor. Aj keby ťa to úplne nenadchne, určite to nebude strata času ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyzerá super :) Ak bude možnosť, určite si ju prečítam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa bola super :D Prečítaj, a potom daj vedieť ako sa páčila. ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...