mája 31, 2014

ADD YOURS: Knižná edícia (MÁJ)


Konečne som sa aj ja dostala k napísaniu májového ADD YOURS. Je to síce na poslednú chvíľu, ale ešte stále to stíham :) Tento projekt ma nasvedomí Judit z MAWoB. Ak si chcete o projekte zistiť niečo viac, poďte SEM.

A tu už je môj príspevok. Hádam sa ešte nájde niekto, koho to zaujíma a kto si to prečíta, po toľkej záplave ostatných príspevkov.


Autor, pri ktorého cliffhangeroch si idem vytrhať vlasy
Majsterka v tomto obore je rozhodne Cassandra Clare, ale to určite nemusím nikomu hovoriť. Nebudem sa zameriavať len na jednú autorku ktorá to robí, ale zameriam sa na jeden konkrétny prípad. Tretí diel série Mercy Thompson. Ešte teraz mám v živej pamäti, ako som si v klude čítala túto knihu a hovorila si, jéééj, ako pekne to autorka ide zakončiť. Konečne sa tam schyľovalo k tomu, na čo som čakala celý čas a ona to proste uťala v tom najlepšom. Najprv som myslela, že mi tam chýbajú nejaké strany, alebo že pokračovanie bude na ďalšej strane. Samozrejme, že ďalšie strany tam už neboli a keď mi konečne došlo, že toto je naozaj koniec a pokračovanie v nedohľadne, mala som chuť ničiť. Nechceli by ste byť vtedy v mojej blízkosti.


Autor, ktorý by mohol vydávať knihy ČASTEJŠIE
Tu by som mohla povedať celý zoznam mien, ale napíšem čo ma napadlo ako prvé. Z nejakého mne neznámeho dôvodu ma hneď napadlo meno, Moira Young. Jej štýl písania mi sadol. Žiadne kvetnaté opisy a veci tomu podobné. Proste, stručne a k veci. Neviem, či teraz na niečom pracuje, ale ak vydá aj niečo iné ako sériu Krvavá cesta, určite si to prečítam. Samozrejme, sa už teším aj na tretí diel Krvavej cesty.

Kniha, ktorú každý vychvaľuje a ja vôbec nechápem prečo

Naposledy sa mi niečo podobné stalo v prípade knihy Iba jeden deň. Všetci to ospevovali, aké je to úžasné, skvelé a dokonalé, a tak som si kúpila rovno oba diely. Začala som čítať a bola som nadšená. Ale nadšenie trvalo len kým bola Allyson s Willemom. Ako náhle sa rozdelili, nastala nuda a nespočetne veľa zbytočných strán o ničom. Koniec ma zasa trocha chytil, ale pokazený dojem z knihy mi to už nenapravilo. Nemôžem povedať, že to bolo to najhoršie čo som kedy čítala, ale tiež nerozumiem ošiaľu, ktorý kniha spôsobila. K druhému dielu som sa logicky ani nedostala, ale hlavne že ho mám doma v polici. ;) Možno raz...


Kniha, ktorá je v mojej knižnici najcennejším úlovkom
Tu by sa hodili podpísané knihy, knihy venované od samotných autorov, možno nejaké vzácne vydania, či darované knihy. Keď som si prečítala túto otázku, prvé na čo som si spomenula, bola kniha Hostiteľ od Stephenie Meyer. Viem, že je to úplne obyčajná kniha, ale keby ste vedeli, čo všetko predchádzalo tomu než som ju získala, pochopili by ste. Táto kniha mi dlho v knižnici chýbala a strašne som ju chcela. Tým, že bola taká drahá, stále som jej kúpu odkladala. Potom sa začal natáčať film a prišlo nové vydanie s filmovou obálkou. Mne sa ale strašne páčilo to pôvodné a to som už nikde nemohla zohnať. Začala som panikáriť. Nikde, naozaj nikde to už nebolo dostupné, a tak som sa pomaly zmierila s tým, že sa budem musieť pozerať na hercov z filmu. Raz som to spomenula v našom jedinom obchode, kde sa dajú kúpiť knihy. Počula to teta predavačka a hneď sa chytila, že ona by mi mohla ešte jeden výtlačok zohnať. V tom momente som nevedela, či jej mám najskôr ďakovať alebo ruky a nohy bozkávať. Nakoniec to všetko dobre dopadlo a pôvodný Hostiteľ je doma. ;)


Postava, ktorá by si zaslúžila vlastnú knihu
Nedávno som čítala Experiment, posledný diel Divergencie. A tam som sa dozvedela nové skutočnosti, ktoré samozrejme nebudem rozpisovať, aby som nespoilerovala. Tí, ktorí to čítali ma pochopia. Celkom zaujímavou hlavnou postavou by mohla byť Trisina mama. Knihu o nej by som si prečítala.


Postava, ktorú z celej duše nenávidím
Nenávidím je asi silné slovo, ale aj tak ma napadli hneď dve postavy. Nikdy som nemala rada Jacoba z Twilight ságy. V knihách bol totálne protivný, drzý zasran. Neskôr som videla film a môj odpor voči nemu to ešte znásobilo. A potom je tu Nora Greyová. Nepovedala by som že ju nenávidím, ale rozhodne je na prvých priečkach medzi postavami, ktoré nemusím. Séria Zavrhnutý bola fantasy, ale najväčšie fantasy tam nebola téma anjelov, ale to, že sa Patch zaľúbil do Nory. Je absolútne vylúčené, že chalan ako Patch, by čo i len zakopol o takú hlupaňu, akou Nora bola.

Hrdina, ktorý si môže dovoliť nevyzerať perfektne

Vôbec neviem koho by som sem mohla zaradiť. Táto otázka mi dala zabrať asi najviac. Nakoniec som sa rozhodla pre Setha, zo série Sukuba od Richelle Mead. On nie je ten klasický typ lámača ženských sŕdc, ale má charizmu. Na prvý pohľad môže pôsobiť ako introvert, ale v skutočnosti sa v ňom skrývajú veci, čo by nikto nečakal.
Hrdinka, ktorú obdivujem

Nenapadla ma žiadna konkrétna, ale zoberiem to tak všeobecne. Ja obdivujem každú hrdinku z fantasy kníh, ktoré sa zaľúbia do hrdinov, ktorí sú nejaká nadprirodzená bytosť a túto informáciu vždy zoberú s nepochopiteľnou pohodou. Keby mi nejaký típek povie, že je vlkolak, upír, či iná háveď, asi sa nastavím do režimu sebazáchovy a idem na opačný koniec zeme. To je možno prehnané, ale určite by som sa mu snažila čo najviac vyhýbať.
Najlepší nie hlavný knižný pár

Tento pár je možným spoilerom, preto som ho označila. Ak si ho chcete prečítať, stačí ak ho vyznačíte kurzorom.
Určite to nebol najlepší knižný pár, ale páčili sa mi spolu. Willa a Matt zo série Dedička od Amandy Hocking.  


HOT TOPIC: Videorecenzia alebo klasická recenzia? Ktorú z nich si prečítam/pozriem radšej?
Každá je iná a obe sú dobré. Recenzie čítam väčšinou na knižných blogoch. Video recenzie sú dobré v tom, že mám možnosť spoznať o trochu lepšie blogera, ktorého blog navštevujem. Ja na niečo také ešte nemám odvahu. Neviem, či by som zvládla hovoriť o nejakej knihe pútavo, ale nie dlho a aby to nepôsobilo trápne. Obávam sa, že niečoho takého nie som schopná. Ale ak to bude nevyhnutné, možno sa k tomu raz dostanem. Inak sa držím starej, dobrej, písanej forme. Tam sa človek môže lepšie vyjadriť bez toho, aby sa zakoktal. 


Otázka na telo: Ja a spoilery - Používam ich v svojich recenziách? Čítam ich niekedy alebo sa im vyhýbam ako čert krížu?
Spoilerom sa snažim vyhýbať a nedávať ich do svojich článkov. Určite sa môže stať, že mi niekedy niečo unikne, ale nie úmyselne. Nejaké veľké spoilery u mňa myslím nenájdete. Ak hej, tak sa ospravedlňujem. Tým malým sa ale niekedy nedá vyhnúť, ak opisujete dej knihy. Ak už sa predsa len rozhodnem napísať nejaký spoiler, snažím sa ho vždy vyznačiť. Tak ako aj v otázke vyššie.
Či ich čítam? Vyhľadávam ich len vtedy, ak už v nejakom príbehu nechcem pokračovať, ale zaujímal by ma koniec. Napríklad, teraz tak sledujem seriál Upírske denníky. Už mi to začala pripadať ako Beverly Hills a nemienila som s tým strácať čas. Pridala som sa na FB do jednej skupiny, kde si po každej novej časti prečítam pár komentov a hneď viem o čo tam ide bez toho, aby som to sledovala. Krásne ušetrený čas :D 
Ale sú aj nechcené spoilery, ktoré si prečítam, ale určite o ne nestojím. Naposledy ma tak zastihol spoiler ku koncu Experimentu. Teraz sa obávam, aby sa ku mne nedostali nejaké z posledného dielu TMI. Momentálne je to v kurze a za chvíľu toho budú plné blogy. 

1 komentár:

  1. Hi5, tiež neznášam Jacoba :D a súhlasím, že Trisina mama by mohla byť zaujímavá hrdinka vo vlastnej knihe :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...